Liderul USR-PLUS Iaşi, Cosette Chichirău, califică drept "un discurs tipic de pesedist prins la furat, din categoria Dragnea – Năstase" declarațiile primarului liberal Mihai Chirica, care a susținut că acuzațiile de crimă organizată ce i-au fost aduse în dosarul DIICOT sunt în măsură ”să îi slăbească încrederea în justiție într-un mod radical” și că se simte "într-un mare pericol". Chichirău cere PNL să se disocieze urgent de Chirica și să-i retragă sprijinul politic.

Cosette ChichirauFoto: Facebook
  • "Cer conducerii naționale a PNL să se disocieze URGENT de declarațiile lui Mihai Chirica și să-i retragă sprijinul politic.
  • Primarul Iașului a declarat că se află ”într-o situație” care îi ”slăbește încrederea în justiție într-un mod radical”, insinuând că justiția s-ar putea face ”în cabinetele de partid”. Mihai Chirica este inculpat în două dosare penale instrumentate de DIICOT.
  • Sper ca PNL să nu gireze prin tăcere discursul lui Chirica. Este un discurs tipic de pesedist prins la furat, din categoria Dragnea – Năstase. Iar asta nu face cinste PNL", a reacționat pe Facebook liderul USR-PLUS Iaşi, Cosette Chichirău.

Ea spune că orice altă decizie în afară de retragerea sprijinului politic este "o tentativă de a pune batista pe țambal”.

De asemenea, ea cere Consiliului Superior al Magistraturii să ia atitudine față de declarațiile primarului Iașului, pentru că astfel de insinuări fac rău sistemului de justiție din România și sunt nocive pentru societate.

Primarul Iașului Mihai Chirica a susținut joi, într-un mesaj postat pe Facebook, că acuzațiile de crimă organizată ce i-au fost aduse în dosarul DIICOT sunt în măsură ”să îi slăbească încrederea în justiție într-un mod radical”.

El a reafirmat că nu a semnat niciodată și nu a cerut niciunui angajat să semneze documente fără temei legal, precizând că va publica în perioada următoare toate documentele necesare și că este gata să demisioneze dacă se va dovedi că a greșit cu ceva. ”Mă simt în pericol, într-un grav pericol și sper ca justiția să nu se facă în cabinetele de partid”, a spus acesta.

Primarul Iașului, liberalul Mihai Chirica, are calitatea de inculpat în dosarul DIICOT de înşelăciune cu un teren ce aparţine Primăriei Iaşi, în care sunt implicaţi avocaţi, notari şi funcţionari publici, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare. Este al doilea dosar penal în care este vizat primarul Iașului.

În total, 15 persoane, între care primarul Iaşiului, fostul arhitect-şef al oraşului şi patronul unui ziar local, sunt urmărite penal în acest dosar, conform unor surse judiciare citate de News.ro. Primarul Mihai Chirica este acuzat de omisiunea sesizării organelor judiciare, anchetatorii având indicii că primarul ar fi știut că terenul situat în zona Sărărie din municipiu face obiectul unor tranzacţii dubioase. Patru dintre cele 15 persoane au fost iniţial reţinute de procurorii DIICOT.

Este vorba despre fostul arhitect al oraşului Alexandru Mustiaţă, inspectorul Victor Gavriluţă de la Serviciul Cadastru din Primăria Iaşi, notarul Răzvan Ionuţ Costin şi Claudiu Asimionesei, proprietarul publicaţiei Bună Ziua Iaşi. Instanţa a decis ca Mustiaţă, Gavriluţă şi Asimionesei să fie plasaţi sub control judiciar pentru 60 de zile, în timp ce notarul Răzvan Ionuţ Costin va fi cercetat în stare de libertate.

Acuzaţiile cele mai grave sunt formulate împotriva lui Florin Asimionesei, acesta fiind cercetat, între altele, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Actualul city-manager al Iaşului, fostul viceprimar Gabriel Harabagiu, este urmărit penal pentru fals intelectual şi abuz în serviciu.