VIDEO Ce va face Cîțu dacă vrea să demită un ministru și nu are acordul Coaliției? Ludovic Orban este cel care a semnat acel acord, e un document politic

de Redactia     HotNews.ro
Miercuri, 21 aprilie 2021, 15:35 Actualitate | Politic


Guvernul Citu
Foto: Guvern
Ce va face premierul dacă va vrea să demită un ministru și nu are acordul Coaliției, având în vedere noul acord semnat marți de liderii alianței de guvernare, care prevede că revocarea unui ministru este posibilă doar cu acordul liderilor Coaliției? Premierul susține că acel act adițional este un document politic, semnat de liderul PNL, Ludovic Orban, și nu de el.
 • "Ludovic Orban a semnat. Președinții partidului sunt cei care semnează, pentru că este un protocol politic (...) Nu știu de ce vă duceți direct către remaniere. Doresc să nu mai avem astfel de situații în perioada următoare și nu iau în calcul așa ceva. Atunci, nu are sens să discutăm. Este un document politic, nu s-a discutat modificarea Constituției (n.r. - care îi dă prerogativele de revocare a unui ministru)", a afirmat Cîțu.
Florin Cîțu a mai susținut că acum coaliția funcționează foarte bine.


Anterior, premierul declarase că, din punctul său de vedere, actul adițional la protocolul coaliției nu aduce ceva nou, fiind vorba despre câteva clarificări „să fie toată lumea mulțumită”.


Documentul prevede că deciziile politice majore se iau colegial, cu acordul formaţiunilor din coaliţie şi că responsabilitatea politică se asumă împreună, cu participarea la decizie a tuturor membrilor coaliţiei şi a premierului.

Prerogativa constituţională a prim-ministrului privind trimiterea cererii de revocare a unui ministru către preşedinte se exercită după informarea prealabilă a formaţiunii care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare obiectivă făcută de premier şi după o dezbatere în coaliţie, se mai arată în document.
Ce contine protocolul:
 • Coaliția funcționează pe principiul solidarității și colegialității. Responsabilitatea politică se asumă împreună, cu participarea la decizie a tuturor membrilor coaliției și a premierului. Deciziile politice majore se iau colegial cu acordul formațiunilor din coaliție.
 • În aplicarea principiilor de mai sus, Coaliția, prim-ministrul și membrii guvernului își asumă să nu adopte poziții publice prin care să submineze activitatea și agenda guvernamentală și a membrilor guvernului. Comunicarea publică se va face în spirit de susținere reciprocă și solidaritate.
 • Dat fiind că prim-ministrul a fost învestit cu încrederea membrilor acestei coaliții, prerogativa constituțională a prim-ministrului privind trimiterea cererii de revocare a unui ministru către Președinte se exercită după informarea prealabilă a formațiunii care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare obiectivă făcută de premier și după o dezbatere în coaliție.
 • Premierul va acorda un interval de timp rezonabil pentru asigurarea tranziției între titularii portofoliului ministerial. Performanța ministerială este evaluată periodic având ca reper programul de guvernare votat de Parlament și deciziile de parcurs, ulterioare, ale Coaliției de guvernare, iar performanța guvernului va fi evaluată periodic în cadrul Coaliției de guvernare.
Agenda coaliției și agenda guvernului:
 • Pentru a asigura implementarea consecventă a programului de guvernare, se vor aplica următoarele reguli de funcționare ale coaliției și guvernului:
 • ședințele de coaliție se vor desfășura în fiecare luni, odată la Camera Deputaților, odată la Senat.
 • fiecare partid din coaliție va asigura secretariatul prin rotație, timp de o lună. Secretarii desemnați vor ține minuta deciziilor adoptate și vor urmări implementarea deciziilor. Temele de pe agendă se vor anunța în prealabil la secretar și vor fi agreate de către lideri la începutul ședinței de coaliție.
 • ședințele de coaliție vor lua în dezbatere agenda politică guvernamentală și agenda politică parlamentară. Pot fi invitați în funcție de subiecte reprezentanți ai grupurilor parlamentare și miniștri. La ședința coaliției participă și reprezentantul grupului parlamentar al minorităților naționale.
 • agenda guvernului și procesul de prioritizare al actelor normative vor fi decise de prim-ministru împreună cu vicepremierii, în ședință săptămânală ulterioară ședinței pregătitoare de guvern organizată de SGG. Agenda ședinței de guvern va fi agreată la acest nivel și ulterior transmisă ministerelor și în spațiul public.
Agenda parlamentară
 • Coaliția de guvernare funcționează în baza programului de guvernare și a unor decizii colegiale luate în formatele mai sus menționate. Agenda parlamentară și deciziile de vot în Parlament urmează prioritățile din programul de guvernare.
 • În lipsa consensului în Coaliție pe anumite proiecte legislative sau pe alte teme decât cele cuprinse în programul de guvernare, grupurile parlamentare ale partidelor componente pot acționa în afara Coaliției, cu anunțarea prealabilă a partenerilor, și după refuzul lor de a susține respectivele inițiative.
Priorități asumate la nivelul Coaliției
 • Vaccinarea împotriva COVID-19 rămâne o prioritate a Guvernului și a Coaliției.
 • Guvernul va publica saptamanal datele cu privire la vaccinare, numărul de doze administrate, dispoziția pe centre, procentele de persoane din categoriile prevăzute în actul normativ adoptat de Guvern.
 • Transparența este o regulă, nu o excepție. Toți miniștrii Coaliției trebuie să ia măsuri pentru creșterea accesului la date publice, transparentizarea execuției bugetare, contracte și achiziții publice acolo unde exista.
 • Reformele în domeniul sănătății vor continua: transparența și eficiența investițiilor în infrastructura spitaliceasca, reforma managementului spitalelor.
 • Reforma pensiilor speciale pe principiul contributivității până la finalul anului.
 • Adoptarea legilor pe justitie până la final de an, cu respectarea principiilor din instrumentele internaționale ratificate de România, precum și cu recomandările formulate în cadrul mecanismelor europene -MCV, GRECO și Comisia de la Veneția.
 • Operaționalizarea Comisiei de Cod electoral, în baza unui mandat agreat în Coaliție.
 • Calendar asumat pentru adoptarea poziției politice și implementarea acesteia la nivelul deconcentratelor.
 • Coaliția creează un grup de lucru permanent pentru eficientizarea funcționării statului.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6941 vizualizari

 • -14 (30 voturi)    
  conform Constitutiei si AA la "protocol" (Miercuri, 21 aprilie 2021, 15:43)

  un domn [utilizator]

  ii notifica pe Shica orban si Birna N Ochi ( daca e cazul ) ca va demite acel ministru, notificarea o trimite prin Curier, cu semnatura de primire, doar asta a cerut Birna n ochi, nu ?
  • +10 (26 voturi)    
   Tovarasul uselist, o sa-ti desenez! (Miercuri, 21 aprilie 2021, 16:08)

   Impotriva prostiei din tara [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   Se ia un fraier de la PNL gen Citu, se obliga sa aiba discutii in Coalitie daca mafia il obliga sa dea pe cineva afara. Daca o face, ramane cu PSD in brate si nu main intra in Parlament, Sa si colorez? ;)
 • +17 (31 voturi)    
  Coalitia functioneaza foarte bine... (Miercuri, 21 aprilie 2021, 15:51)

  ciuma.rosie [utilizator]

  ...de cand Catu a semnat angajarea fetei lui Vela pe un post caldut la stat fara concurs, o semnatura si direct in monitorul oficial. Nu ti-e rusine, Catuleeee ?
 • +9 (17 voturi)    
  Îl va trage (Miercuri, 21 aprilie 2021, 15:57)

  ploiesteanu [utilizator]

  de urechi și-l va chema pe ta-su la ședința cu miniștri.
 • +18 (32 voturi)    
  Adică lui Cîțu i se rupe de acord și de Coaliție! (Miercuri, 21 aprilie 2021, 15:59)

  vax_XXL [utilizator]

  El e șeful că așa zice Constituția, ce relevanță au Coaliția, partidele, cetățenii?
  Mda, pliiiină de bun-simț afirmația lui Cîțu!
  • -8 (12 voturi)    
   Ce putea face... (Miercuri, 21 aprilie 2021, 17:09)

   Nonidem [utilizator] i-a raspuns lui vax_XXL

   Ce putea face dl Catu in situatia data?Hai sa dam cu pietre in el ca a rezolvat o situatie care se agrava din zi in zi.Astea sunt avatarurile unui guvern de coalitie cu partide aproximativ egale ca pondere!Nesimtire nu e la Catu ci la USR care crede ca sunt alfa si omega.As fi inteles reactia USR daca ar fi fost pe un principiu-de ex pensiile pentru primari dar nu pentru un neadecvat pe post de ministru.Daca aveau bun simt-USR-ar fi trebuit ei insisi sa-l retraga pe Voiculescu-compromis la toate capitolele si care a tras in jos partidul.Eu i-am votat si la europene si la parlamentare dar dupa mizeria pe care au facut-o-pa, vot!
   • +5 (7 voturi)    
    că a (Miercuri, 21 aprilie 2021, 17:49)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui Nonidem

    rezolvat ce? Că el a creat situația. Mai precis el la presiunea baronilor locali și cu acceptul lu Șică și a Ficusului care acum se fac că plouă.
    Acum va avea ministru la sănătate care va continua (sper) proiectele lui Voiculescu (mai ales examenele de ocupare a posturilor de director al CNSA județene) și va acționa consiliat (direct sau indirect) de acesta.
  • +6 (8 voturi)    
   Câțu (Miercuri, 21 aprilie 2021, 18:22)

   verid [utilizator] i-a raspuns lui vax_XXL

   Chiparosul nu s-a saturat ,vrea acasă in suturi ?
 • +21 (29 voturi)    
  Va face ce vrea suflețelul lui (Miercuri, 21 aprilie 2021, 16:05)

  CzCa [utilizator]

  și după vor apărea și consecințele.
 • -6 (16 voturi)    
  usr a stat (Miercuri, 21 aprilie 2021, 16:30)

  qwerasdf [utilizator]

  si va sta capra... ce sa se intample?

  si o sa se mai intample ceva... mai pierd niste voturi!
 • +10 (16 voturi)    
  Se poarta copilareste (Miercuri, 21 aprilie 2021, 16:51)

  Luk [utilizator]

  N-are stofa de lider de partid, n-are nicio legatura cu onoarea despre care vorbeste.
  Oricum nu ma intereseaza declaratiile lui, vreau sa vad ce face. Deocamdata bate apa in piua impreuna cu toti ministri liberali (Bode e o rusine, Campeanu e jenant, Turcan e vai de ea).
  • +1 (3 voturi)    
   Cei trei mushte tari (Miercuri, 21 aprilie 2021, 19:41)

   kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   Adormitul, Plagiatoru' si lidera de sindicat a bugetarilor( ca deocamdata toa'sa Turcan, doar despre problemel astora se agita).
 • -9 (15 voturi)    
  Nu-i trebuie acordul Coalitiei (Miercuri, 21 aprilie 2021, 17:03)

  O_Tannenbaum [utilizator]

  Trebuie doar sa INFORMEZE Coalitia că vrea sa demita un ministru si sa-i dea o explicatie sumara. Pai sa informeze e una si sa ceara acordul e alta. Cîțu nu putea fi atit de neghiob incit sa se dea legat in mainile unor politruci fara prerogative constitutionale. El, care are cu duiumul.

  Urmeaza Drulă. Motivul? Vrea sa vinda Portul Constanta si ca sa-i reuseasca matrapazlîcul a schimbat patru membri ai Consiliului de Administratie cu oameni de-ai sai. Alt motiv ar fi ca vede de jur imprejur numai Zombie.
  • -7 (11 voturi)    
   Corect ! (Miercuri, 21 aprilie 2021, 17:31)

   Dilematic [utilizator] i-a raspuns lui O_Tannenbaum

   Atributul constitutional al premierului de a propune Presedintelui revocarea unui membru al Guvernului (art. 85) nu este ingradit sau conditionat in nici-un fel prin Actul aditional la Protocolul Coalitiei PNL-USRPLUS-UDMR.
   • +3 (7 voturi)    
    Scrie negru pe alb (Miercuri, 21 aprilie 2021, 18:38)

    sile_v [utilizator] i-a raspuns lui Dilematic

    "Prerogativa constituțională a prim-ministrului privind trimiterea cererii de revocare a unui ministru către Președinte se exercită după informarea prealabilă a formațiunii care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare obiectivă făcută de premier și după o dezbatere în coaliție."

    Nu vedeti chiar nicio conditionare aici?
    • +1 (3 voturi)    
     este conditionare (Miercuri, 21 aprilie 2021, 20:11)

     andrei1245 [utilizator] i-a raspuns lui sile_v

     pentru mentinerea suportului parlamentar.consecinta nerespectarii este pierderea suportului parlamentar. nu ii spune nimeni ca nu are dreptul numai ca risca sa piarda majoritatea. faptul ca este singurul in masura sa il revoce nu inseamna ca trebuie sa o faca numai de capul lui. unde scrie in constitutie ca el nu se poate angaja sa faca o evaluare a activitatii impreuna cu cine vrea el? consilieri parteneri de coalitie, johannis, tzatza veta sica mandolina etc
     • +2 (2 voturi)    
      Nu este o conditionare, (Miercuri, 21 aprilie 2021, 21:53)

      Dilematic [utilizator] i-a raspuns lui andrei1245

      ci doar o circumstantiere politica a procedurii de revocare, constand in obligatia premierului, asumata prin actul aditonal la protocolul coalitiei de guvernare, ca sa-si motiveze in prealabil intentia, discutand argumentele in coalitie, fara ca un eventual dezacord al formatiunii care l-a propus pe ministrul vizat sa-l conditioneze sau sa-l impiedice pe premier sa-si exercite atributia constitutionala.

      Orice alta interpretare a clauzei in discutie din actul aditional ar insemna o adaugare la textul constitutional, inadmisibila intr-un stat de drept.
      • +1 (1 vot)    
       din cate (Miercuri, 21 aprilie 2021, 23:55)

       andrei1245 [utilizator] i-a raspuns lui Dilematic

       am vazut eu pana acum onorata curte constitutionala toader dorneanu sa , au adaugat volume intregi la constitutie.

       ex ;daca judecatorii nu au pensii speciale de mii de euro nu pot fi independenti.

       unde scrie in constitutie marsavia asta?
   • +1 (3 voturi)    
    pai (Miercuri, 21 aprilie 2021, 20:30)

    andrei1245 [utilizator] i-a raspuns lui Dilematic

    asta ar insemna ca sa se faca alianta si prim ministrul desemnat sa faca lista de capul lui. ori nu asa s a intamplat pentru ca catu nu era prim ministru la alcatuirea listei iar dupa ce devine prim ministru dintrodata poate modifica lista dupa capul lui.

    nu e logic si nici constitutia nu prevede asa ceva. acordul de coalitie produce efecte constitutionale si dupa investirea guvernului pentru ca este la originea investirii insasi.
    • -1 (3 voturi)    
     Gresiti (Miercuri, 21 aprilie 2021, 22:07)

     Dilematic [utilizator] i-a raspuns lui andrei1245

     - Un protocol de coalitie guvernamentala nu produce, in nici-un caz, efecte constitutionale, cum sustineti eronat.

     - In logica constitutionala, premierul desemnat de Presedinte si investit de Parlament are guvernul sau si nici de cum invers. Membrii guvernului raspund politic solidar pentru toate actele Guvernului. Prin urmare, desolidarizarea implica incompatibilitate cu calitatea de membru al guvernului.
     • +1 (1 vot)    
      coalitia (Miercuri, 21 aprilie 2021, 22:49)

      andrei1245 [utilizator] i-a raspuns lui Dilematic

      a votat membrii guvernului stabiliti de ea in urma protocolului.Desemnarea s a facut pe baza sustinerii acestei coalitii

      De aici rezulta ca coalitia are dreptul de a cere prim ministrului respectarea protocolului. Catu nu este mai puternic decat coalitia. ar fi neconstitutional sa faci ce face catu

      ajungi la putere cu votul coalitiei dupa care fortezi guvernarea minoritara. asta e mai neconstitutional decat sa te consulti cu coalitia
  • +8 (8 voturi)    
   complet (Miercuri, 21 aprilie 2021, 17:52)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui O_Tannenbaum

   este „... și după o dezbatere în coaliție.”
   Numai denatura.
   Dacă va urma Drulă, fie va urma un guvern USL fie anticipate.
  • +1 (5 voturi)    
   Nu-i trebuie .. (Miercuri, 21 aprilie 2021, 17:58)

   Ben-Zen [utilizator] i-a raspuns lui O_Tannenbaum

   acordul coalitiei, asa cum nici nu avea nevoie de USR-PLUS si UDMR. Trebuia sa-si faca singur guvernul si sa puna in applicare un One Show Man. El le stie pe toate, ministrii sunt pusi de forma, doar niste postasi care trimit mai departe ordinele maretului carmaci. Unii dintre noi am mai vvazut asa ceva....
  • +6 (6 voturi)    
   Nu e chiar asa (Miercuri, 21 aprilie 2021, 18:36)

   sile_v [utilizator] i-a raspuns lui O_Tannenbaum

   "pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare obiectivă făcută de premier și după o dezbatere în coaliție" = nu se mai pot face demisii surpriza, e nevoie de minim cateva zile de negocieri.

   Aia cu Drula e scoasa de trompeta PNl-ului, adica Neewsweek? Ca vad ca mai noi liberalii fac evaluarea ministrilor dupa ce apare in presa, neewsweek si Antena 3 fiind de baza.

   Apropo, ce face primul ministru Citu dupa mizeria aia de la mediu, cu secretarul de stat liberal care santaja in cel mai mafiot stil sefii de directii silvice sa isi dea demisia? Trimite corpul de control la mediu si finante? Face plangere penala la DIICOT? Il demite pe ministrul de la UDMR?

   Ca sut si eu curios.
 • -2 (4 voturi)    
  mai corect si constitutional (Miercuri, 21 aprilie 2021, 17:44)

  andrei1245 [utilizator]

  era sa se scrie in acord ca, daca catu (nu scuzati cacofonia) demite ministru usrplus fara acordul formatiunii atunci coalitia de guvernare inceteaza automat precum si sustinerea politica usrplus pentru guvern in parlament.

  dar cum usr eu (barna)nu se poate dezlipi de cele 70 de miliarde care vor veni de la ue, se transforma in partidulet de umplutura vremelnic. multi costumati slim pe trotinete o sa se dedulceasca la banuti guvernamentali

  SI NU O SA VEDEM NICI O SCHIMBARE
 • +6 (10 voturi)    
  demisia electricianului Lucian Bode (Miercuri, 21 aprilie 2021, 17:48)

  robyzs [utilizator]

  Lucian Bode, ministrul PNL de la Ministerul de Interne, este un ministru catastrofa care trage in jos Partidul PNL, este deja la a 5-a situatie cand politistii au omorat oameni nevinovati iar Bode nu a avut nicio reactie, asta inseamna comunicare la Premierul Citu?
  • +1 (1 vot)    
   Nu , asta inseamna ca poporul (Miercuri, 21 aprilie 2021, 21:20)

   kokos [utilizator] i-a raspuns lui robyzs

   are incredere maxima in MAI , ca altfel l-ar fi demis si pe bode , nu ? Ca doar asta a fost motivul demiterii lui Voiculescu , cresterea increderii in ministerul sanatatii!
 • +8 (10 voturi)    
  nota 4 citu (Miercuri, 21 aprilie 2021, 18:25)

  Coco Whistle [utilizator]

  atit poate romania?
 • -1 (3 voturi)    
  totul va fi bine (Joi, 22 aprilie 2021, 0:50)

  Razvan_M [utilizator]

  Cat timp USR-istii din Guvern vor continua sa-l atace si saboteze pe Primul Ministru al Romaniei, ei se dovedesc a nu fi altceva decat niste simpli membri de partid si nu membri ai Guvernului Romaniei. Primul Ministru nu are decat sa faca oficial acest statut ori de cate ori este necesar.

  Constitutia Romaniei nu spune ca PM-ul demite ministri *doar cu acordul USR*.
  • 0 (2 voturi)    
   Altul care nu pricepe ce citeste... (Joi, 22 aprilie 2021, 15:34)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui Razvan_M

   Daca vorbim despre sabotaj, probabil ca va ganditi la Bode, Campeanu si Turcan. Atacurile la adresa premierului au venit DUPA ce a demis un ministru de la USR fara nicio urma de consideratie pentru cel in cauza sau pentru partidul care l-a propus pentru functie.

   La urmatorul ministru USR revocat de Citu fara acceptul USR o sa vedeti ca se schimba tot guvernul.
   Nu-i nimic complicat. Nu doar USR are de pierdut din scandal, indiferent ce cred Ficusul si Citu.
   • +1 (1 vot)    
    Nu ma indoiesc de inteligenta ta (Joi, 22 aprilie 2021, 23:13)

    Razvan_M [utilizator] i-a raspuns lui Luk

    ... dar cred ca nu intelegi cum functioneaza administratia publica si sistemul legislativ in Romania.

    Haide sa o iau pas cu pas, ca sa fie clar.

    Primul Ministru al Romaniei este Seful Guvernului. In calitate de sef al Guvernului, are dreptul constitutional de a demite orice ministru. Ba chiar are obligatia de a demite orice ministru care face prostii, pentru ca altfel raspunde in solidar pentru acele prostii. Domnul Vlad Voiculescu s-a apucat sa faca pe la spatele Sefului Guvernului Romaniei niste chestii de imagine si pasiv-agresive. In Guvernul Romaniei, domnul Vlad Voiculescu nu este ministru al USR si nu este dusmanul domnului Florin Catu de la PNL, ci este ministru al Romaniei, in subordinea Sefului Guvernului, Primului Ministru Florin Catu.

    Acum, chiar daca exista niste hartii protocolare semnate intre cele 2 partide PNL si USR, aceste hartii nu au intaietate fata de Constitutia Romaniei. Acele hartii sunt niste intelegeri politice si nu au valoare de lege. Ele functioneaza atata timp cat membrii USR se comporta loial fata de Guvernul Romaniei si fata de Seful Guvernului. Dar in momentul in care ar face chestii pe la spate, cum a facut domnul Vlad Voiculescu, domnul Florin Catu are nu doar dreptul, ci obligatia de a-l zbura pe contravenient din Guvern, fara prea multe discutii. Hartiile functioneaza intre oameni de onoare, dupa cum bine a observat si domnul Florin Catu. Si trecuti de varsta adolescentei, as observa eu.

    De mai multa vreme, membrii de frunte ai USR se comporta imatur si reusesc sa injure pe toata lumea din administratia publica, ei considerandu-se cei mai destepti si mai curati pe lumea asta. Culmea este ca ei nu prea inteleg ca orice actiune in acea zona este legiferata, iar devierea de la traseul legal este fapta penala. Oamenii cu experienta din administratia publica au ajuns sa se fereasca de copiii cu functii din USR pentru ca fac prostii dpv legal.

    Sper ca m-am facut inteles.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by