După aproape o săptămână de la demiterea lui Vlad Voiculescu și două runde de discuții și condiții puse în Coaliție, PNL, USR-PLUS și UDMR au ajuns marți la un acord. Liderii celor trei formațiuni au semnat „un act adițional” la protocolul Coaliției și au anunțat că noul ministru al Sănătății va fi aflat miercuri.

Lideri Coalitie PNL, USR-PLUS, UDMRFoto: AGERPRES

Documentul prevede că deciziile politice majore se iau colegial, cu acordul formaţiunilor din coaliţie şi că responsabilitatea politică se asumă împreună, cu participarea la decizie a tuturor membrilor coaliţiei şi a premierului. Prerogativa constituţională a prim-ministrului privind trimiterea cererii de revocare a unui ministru către Preşedinte se exercită după informarea prealabilă a formaţiunii care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare obiectivă făcută de premier şi după o dezbatere în coaliţie, se mai arată în document.

La finalul discuțiilor liderii celor trei partide și premierul Florin Cîțu au susținut câte o scurtă declarație de presă, fără a răspunde niciunei întrebări.

  • Ludovic Orban: „Am convenit să semnăm o completare la acordul de coaliţie, care să aducă proceduri şi puncte de vedere care să ducă la creşterea încrederii între parteneri, la îmbunătăţirea mecanismelor de funcţionare a coaliţiei. Formaţiunile politice sunt conştiente de responsabilitatea pe care o au de a asigura buna guvernare a României. Cei care au pariat pe faptul că nu ne vom înţelege şi-au făcut iluzii”
  • Dan Barna: „Coaliția a depășit astăzi o situație delicată, iar funcționarea și succesul ei țin de încredere, respect și reguli. După discuții care au avut și momente delicate, am reușit să avem o completare a acordului care a constituit această coaliție. Avem toată încrederea că prin ceea ce am agreat azi vom putea să ducem mai departe România în această luptă cu COVID și să intrăm în acea direcție de însănătoșire a țării”
  • Dragoș Tudorache: Mâine vom face o propunere pentru un nou ministru al Sănătății
  • Kelemen Hunor: „În acest act adițional nu există lucruri extraordinare, extravagante. Sunt lucruri care vor asigura o funcţionare coerentă, decizii coerente în coaliţie, atât la nivel guvernamental, cât şi în Parlament şi câteva puncte accentuate din programul de guvernare, fără să adăugăm nimic la programul nostru de guvernare”
  • Florin Cîțu: „Coaliția merge mai departe. Astăzi a fost făcut un pas important pentru a avea o guvernare mult mai eficientă şi o coerenţă a deciziilor politice în coaliţie”

Consultă aici textul integral al acordului

Ce contine protocolul:

  • Coaliția funcționează pe principiul solidarității și colegialității. Responsabilitatea politică se asumă împreună, cu participarea la decizie a tuturor membrilor coaliției și a premierului. Deciziile politice majore se iau colegial cu acordul formațiunilor din coaliție.
  • În aplicarea principiilor de mai sus, Coaliția, prim-ministrul și membrii guvernului își asumă să nu adopte poziții publice prin care să submineze activitatea și agenda guvernamentală și a membrilor guvernului. Comunicarea publică se va face în spirit de susținere reciprocă și solidaritate.
  • Dat fiind că prim-ministrul a fost învestit cu încrederea membrilor acestei coaliții, prerogativa constituțională a prim-ministrului privind trimiterea cererii de revocare a unui ministru către Președinte se exercită după informarea prealabilă a formațiunii care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare obiectivă făcută de premier și după o dezbatere în coaliție.
  • Premierul va acorda un interval de timp rezonabil pentru asigurarea tranziției între titularii portofoliului ministerial. Performanța ministerială este evaluată periodic având ca reper programul de guvernare votat de Parlament și deciziile de parcurs, ulterioare, ale Coaliției de guvernare, iar performanța guvernului va fi evaluată periodic în cadrul Coaliției de guvernare.

Agenda coaliției și agenda guvernului:

Pentru a asigura implementarea consecventă a programului de guvernare, se vor aplica următoarele reguli de funcționare ale coaliției și guvernului:

  • ședințele de coaliție se vor desfășura în fiecare luni, odată la Camera Deputaților, odată la Senat.
  • fiecare partid din coaliție va asigura secretariatul prin rotație, timp de o lună. Secretarii desemnați vor ține minuta deciziilor adoptate și vor urmări implementarea deciziilor.-temele de pe agendă se vor anunța în prealabil la secretar și vor fi agreate de către lideri la începutul ședinței de coaliție.
  • ședințele de coaliție vor lua în dezbatere agenda politică guvernamentală și agenda politică parlamentară. Pot fi invitați în funcție de subiecte reprezentanți ai grupurilor parlamentare și miniștri. La ședința coaliției participă și reprezentantul grupului parlamentar al minorităților naționale.
  • agenda guvernului și procesul de prioritizare al actelor normative vor fi decise de prim-ministru împreună cu vicepremierii, în ședință săptămânală ulterioară ședinței pregătitoare de guvern organizată de SGG. Agenda ședinței de guvern va fi agreată la acest nivel și ulterior transmisă ministerelor și în spațiul public.

Agenda parlamentară

  • Coaliția de guvernare funcționează în baza programului de guvernare și a unor decizii colegiale luate în formatele mai sus menționate. Agenda parlamentară și deciziile de vot în Parlament urmează prioritățile din programul de guvernare.
  • În lipsa consensului în Coaliție pe anumite proiecte legislative sau pe alte teme decât cele cuprinse în programul de guvernare, grupurile parlamentare ale partidelor componente pot acționa în afara Coaliției, cu anunțarea prealabilă a partenerilor, și după refuzul lor de a susține respectivele inițiative.

Priorități asumate la nivelul Coaliției

  • Vaccinarea împotriva COVID-19 rămâne o prioritate a Guvernului și a Coaliției.
  • Guvernul va publica saptamanal datele cu privire la vaccinare, numărul de doze administrate, dispoziția pe centre, procentele de persoane din categoriile prevăzute în actul normativ adoptat de Guvern.
  • Transparența este o regulă, nu o excepție. Toți miniștrii Coaliției trebuie să ia măsuri pentru creșterea accesului la date publice, transparentizarea execuției bugetare, contracte și achiziții publice acolo unde exista.
  • Reformele în domeniul sănătății vor continua: transparența și eficiența investițiilor în infrastructura spitaliceasca, reforma managementului spitalelor.
  • Reforma pensiilor speciale pe principiul contributivității până la finalul anului.
  • Adoptarea legilor pe justitie până la final de an, cu respectarea principiilor din instrumentele internaționale ratificate de România, precum și cu recomandările formulate în cadrul mecanismelor europene -MCV, GRECO și Comisia de la Veneția.
  • Operaționalizarea Comisiei de Cod electoral, în baza unui mandat agreat în Coaliție.
  • Calendar asumat pentru adoptarea poziției politice și implementarea acesteia la nivelul deconcentratelor.
  • Coaliția creează un grup de lucru permanent pentru eficientizarea funcționării statului.