O săptămână de la demiterea lui Vlad Voiculescu: USR-PLUS vor anunța propunerea pentru portofoliul de la Sănătate /Condiția lui Cîțu pentru a accepta varianta Ioana Mihăilă - surse

de L.P., I.R.     HotNews.ro
Miercuri, 21 aprilie 2021, 9:57 Actualitate | Politic


Dan Barna si Dacian Ciolos
Foto: AGERPRES
Miercuri, la exact o săptămână de la demiterea lui Vlad Voiculescu de la conducerea Ministerului Sănătății, USR-PLUS urmează să facă o nouă propunere pentru acest portofoliu. Conform unor surse politice, propunerea ar urma să fie Ioana Mihăilă (PLUS), în prezent secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Un amănut important este că premierul Cîțu le-a transmis liderilor USR-PLUS că acceptă nominalizarea acesteia cu o condiție.

Potrivit surselor HotNews.ro, Florin Citu le-a spus liderilor USR-PLUS că viitorul ministru al sănătății, Ioana Mihăilă are susținerea lui cu o condiție: Vlad Voiculescu să nu aibă nicio funcție în minister, nici măcar pe cea de consilier onorific. Liderii USR-PLUS i-au dat asigurări că i se va respecta dorința.

De la ora 11.00 este programat Consiliul Național al PLUS, pentru a face nominalizarea pentru portofoliul de la Sănătate. Surse politice spun că propunerea ar fi Ioana Mihăilă.

Mihăilă este fost preşedinte PLUS Bihor și medic endocrinolog, secretar de stat în Ministerul Sănătății în mandatul lui Vlad Voiculescu. Din partea USR, prima variantă pentru funcția de ministru al Sănătății ar fi fost medicul Adrian Wiener, deputat USR-PLUS, însă PLUS a insistat să păstreze Ministerul Sănătății, după demiterea lui Vlad Voiculescu.

Ea ar urma să fie al patrulea ministru al Sănătății de la debutul pandemiei în România, după Victor Costache, Nelu Tătaru și Vlad Voiculescu.

După Consiliul Național al PLUS este programată o ședință a Birourilor politice reunite USR-PLUS, pentru a valida această propunere, care să fie trimisă apoi premierului Florin Cîțu și mai departe președintelui Klaus Iohannis.

Nominalizarea vine la exact o săptămână de la demiterea lui Vlad Voiculescu de către premierul Florin Cîțu, decizie care a creat prima criză majoră în coaliția de guvernare, la mai puțin de 4 luni de la învestirea Cabinetului Cîțu.

USR-PLUS au reacționat anunțând că îi retrag sprijinul premierului Florin Cîțu și au urmat două runde de discuții ale Coaliției, luni și marți.


Documentul prevede că deciziile politice majore se iau colegial, cu acordul formaţiunilor din coaliţie şi că responsabilitatea politică se asumă împreună, cu participarea la decizie a tuturor membrilor coaliţiei şi a premierului.

Prerogativa constituţională a prim-ministrului privind trimiterea cererii de revocare a unui ministru către preşedinte se exercită după informarea prealabilă a formaţiunii care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare obiectivă făcută de premier şi după o dezbatere în coaliţie, se mai arată în document.

La finalul discuțiilor liderii celor trei partide și premierul Florin Cîțu au susținut câte o scurtă declarație de presă, fără a răspunde niciunei întrebări.
 • Ludovic Orban: "Am convenit să semnăm o completare la acordul de coaliţie, care să aducă proceduri şi puncte de vedere care să ducă la creşterea încrederii între parteneri, la îmbunătăţirea mecanismelor de funcţionare a coaliţiei. Formaţiunile politice sunt conştiente de responsabilitatea pe care o au de a asigura buna guvernare a României. Cei care au pariat pe faptul că nu ne vom înţelege şi-au făcut iluzii”
 • Dan Barna: "Coaliția a depășit astăzi o situație delicată, iar funcționarea și succesul ei țin de încredere, respect și reguli. După discuții care au avut și momente delicate, am reușit să avem o completare a acordului care a constituit această coaliție. Avem toată încrederea că prin ceea ce am agreat azi vom putea să ducem mai departe România în această luptă cu COVID și să intrăm în acea direcție de însănătoșire a țării”
 • Dragoș Tudorache: "Mâine (miercuri -n.r.) vom face o propunere pentru un nou ministru al Sănătății"
 • Kelemen Hunor: "În acest act adițional nu există lucruri extraordinare, extravagante. Sunt lucruri care vor asigura o funcţionare coerentă, decizii coerente în coaliţie, atât la nivel guvernamental, cât şi în Parlament şi câteva puncte accentuate din programul de guvernare, fără să adăugăm nimic la programul nostru de guvernare”
 • Florin Cîțu: "Coaliția merge mai departe. Astăzi a fost făcut un pas important pentru a avea o guvernare mult mai eficientă şi o coerenţă a deciziilor politice în coaliţie”

Ce contine protocolul:
 • Coaliția funcționează pe principiul solidarității și colegialității. Responsabilitatea politică se asumă împreună, cu participarea la decizie a tuturor membrilor coaliției și a premierului. Deciziile politice majore se iau colegial cu acordul formațiunilor din coaliție.
 • În aplicarea principiilor de mai sus, Coaliția, prim-ministrul și membrii guvernului își asumă să nu adopte poziții publice prin care să submineze activitatea și agenda guvernamentală și a membrilor guvernului. Comunicarea publică se va face în spirit de susținere reciprocă și solidaritate.
 • Dat fiind că prim-ministrul a fost învestit cu încrederea membrilor acestei coaliții, prerogativa constituțională a prim-ministrului privind trimiterea cererii de revocare a unui ministru către Președinte se exercită după informarea prealabilă a formațiunii care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare obiectivă făcută de premier și după o dezbatere în coaliție.
 • Premierul va acorda un interval de timp rezonabil pentru asigurarea tranziției între titularii portofoliului ministerial. Performanța ministerială este evaluată periodic având ca reper programul de guvernare votat de Parlament și deciziile de parcurs, ulterioare, ale Coaliției de guvernare, iar performanța guvernului va fi evaluată periodic în cadrul Coaliției de guvernare.
Agenda coaliției și agenda guvernului:
 • Pentru a asigura implementarea consecventă a programului de guvernare, se vor aplica următoarele reguli de funcționare ale coaliției și guvernului:
 • ședințele de coaliție se vor desfășura în fiecare luni, odată la Camera Deputaților, odată la Senat.
 • fiecare partid din coaliție va asigura secretariatul prin rotație, timp de o lună. Secretarii desemnați vor ține minuta deciziilor adoptate și vor urmări implementarea deciziilor. Temele de pe agendă se vor anunța în prealabil la secretar și vor fi agreate de către lideri la începutul ședinței de coaliție.
 • ședințele de coaliție vor lua în dezbatere agenda politică guvernamentală și agenda politică parlamentară. Pot fi invitați în funcție de subiecte reprezentanți ai grupurilor parlamentare și miniștri. La ședința coaliției participă și reprezentantul grupului parlamentar al minorităților naționale.
 • agenda guvernului și procesul de prioritizare al actelor normative vor fi decise de prim-ministru împreună cu vicepremierii, în ședință săptămânală ulterioară ședinței pregătitoare de guvern organizată de SGG. Agenda ședinței de guvern va fi agreată la acest nivel și ulterior transmisă ministerelor și în spațiul public.
Agenda parlamentară
 • Coaliția de guvernare funcționează în baza programului de guvernare și a unor decizii colegiale luate în formatele mai sus menționate. Agenda parlamentară și deciziile de vot în Parlament urmează prioritățile din programul de guvernare.
 • În lipsa consensului în Coaliție pe anumite proiecte legislative sau pe alte teme decât cele cuprinse în programul de guvernare, grupurile parlamentare ale partidelor componente pot acționa în afara Coaliției, cu anunțarea prealabilă a partenerilor, și după refuzul lor de a susține respectivele inițiative.
Priorități asumate la nivelul Coaliției
 • Vaccinarea împotriva COVID-19 rămâne o prioritate a Guvernului și a Coaliției.
 • Guvernul va publica saptamanal datele cu privire la vaccinare, numărul de doze administrate, dispoziția pe centre, procentele de persoane din categoriile prevăzute în actul normativ adoptat de Guvern.
 • Transparența este o regulă, nu o excepție. Toți miniștrii Coaliției trebuie să ia măsuri pentru creșterea accesului la date publice, transparentizarea execuției bugetare, contracte și achiziții publice acolo unde exista.
 • Reformele în domeniul sănătății vor continua: transparența și eficiența investițiilor în infrastructura spitaliceasca, reforma managementului spitalelor.
 • Reforma pensiilor speciale pe principiul contributivității până la finalul anului.
 • Adoptarea legilor pe justitie până la final de an, cu respectarea principiilor din instrumentele internaționale ratificate de România, precum și cu recomandările formulate în cadrul mecanismelor europene -MCV, GRECO și Comisia de la Veneția.
 • Operaționalizarea Comisiei de Cod electoral, în baza unui mandat agreat în Coaliție.
 • Calendar asumat pentru adoptarea poziției politice și implementarea acesteia la nivelul deconcentratelor.
 • Coaliția creează un grup de lucru permanent pentru eficientizarea funcționării statului.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9101 vizualizari

 • -7 (29 voturi)    
  VV sa fie dus la Muzeul cu Ceara (Miercuri, 21 aprilie 2021, 10:01)

  un domn [utilizator]

  Cat mai departe, cat mai Sanatos pentru Romania!
  • +10 (14 voturi)    
   Catu era intrabt saptamanal cand il demite pe VV (Miercuri, 21 aprilie 2021, 11:29)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   tineti minte ca la Digi24 Catu si Orban erau intrebati saptamanal timp de 4 luni cand va fi demis Vlad Voiculescu

   asta arata ca decizia era luata de mult, de cand a deranjat esentialii. se astepta doar un motiv, un pretext
   • -4 (4 voturi)    
    ce spui tu NU are legatura cu ce am scris (Miercuri, 21 aprilie 2021, 13:19)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

    eu. VV si a cautat o cu lumanarea !

    Unde sunt actiunile lui Marete ? in ce Monitor Oficial ? ce a schimbat ? ce a facut ?
    #nimic

    aaaa

    avea intentia sa faca ceva ! ce pacat ca NU a reusit ! asta inseamna ca NU avea echipa langa el sa il sustina in Minister ! asta i baiul ! exact acelasi lucru l a facut r turcesc in 2016 !
  • +1 (1 vot)    
   vv o sa faca parte din (Miercuri, 21 aprilie 2021, 12:29)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   grupul de lucru de analiza permanenta institutit din partea coalitiei, el o sa fie nominalizat de PLUS.

   Adica un sef in consiliul de analiza al guvernului Citu.
   • -1 (3 voturi)    
    ce l ar califica ? (Miercuri, 21 aprilie 2021, 13:32)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui ..13

    ce scrie in CV ul lui ? ministru Demis ! asta il califica ?
 • -9 (19 voturi)    
  sa speram (Miercuri, 21 aprilie 2021, 10:02)

  cucuveauamov [utilizator]

  ca e d. Vlad Voiculescu. se lupta cu mafia, a luat si oscar! ... si daca se opune mafia psd, vom invinge cu ajutorul liberalilor!
  • -8 (8 voturi)    
   Eu zic sa se duca la PSD sau la PDNL (Miercuri, 21 aprilie 2021, 11:10)

   salvatore [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   ... ca sa lupte cu mafia din interior. :)))))) Asa cred c-ar fi bine, sa se mute la liberalii basisti si sa-l demaste din interior pe Citu-Mitu ce mare mafiot e el. Stim cu toii ca nu e dupa el, sa vedem unde-l trimite unchiu' Nic si ce noi sarcini ii va trasa.
 • -7 (21 voturi)    
  De ce Ministerul Sanatatii nu este la PNL? (Miercuri, 21 aprilie 2021, 10:05)

  robyzs [utilizator]

  De ce Ministerul Sănătății nu este la PNL? Nu se lăudau ca au câștigat alegerile?

  De ce Ministrul Florin Cîțu si Ludovic Orban nu își asuma conducerea ministerului sănătății in Pandemie? Este fugă de responsabilitate?
  • +7 (7 voturi)    
   desteptii... (Miercuri, 21 aprilie 2021, 11:08)

   asada [utilizator] i-a raspuns lui robyzs

   ...nu au nevoie sa se dea destepti ,ei sant deja !!!Numai prostii vor sa faca pe desteptii !!! Care propozitie crezi ca ti se cam potriveste !!!
  • -10 (10 voturi)    
   "Robule, nu intelegi mare lucru (Miercuri, 21 aprilie 2021, 11:13)

   salvatore [utilizator] i-a raspuns lui robyzs

   La Min Sanatatii sunt sume enorme de bani care se pot cheltui usor. Big pharma are incredere doar in VV si in colegii lui globalisto-rezistento-oengisti.
  • +5 (7 voturi)    
   Ministeru nu e la PNL desi vaccinarea e la PNL (Miercuri, 21 aprilie 2021, 11:23)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui robyzs

   PNL a vrut sa aiba pe cine sa dea vina in caz ca ceva merge prost in sanatate si le-au dat ministeru fraierilor de la USR

   in acelasi timp PNL a pastrat vaccinarea pt ei, prin MAPN.

   in ce tara vaccinarea o face armata in locul ministerului sanatatii? intr-o tara condusa militar,
  • -3 (3 voturi)    
   pe scurt (Miercuri, 21 aprilie 2021, 12:34)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui robyzs

   VV si-a dorit extrem de mult sa fie la MS.
   S-a negociat la sange pentru MS - a castigat , sau a fost lasat sa castige USRPLUS.

   L-a avut insa pentru o scurta perioada de timppe VV - habar nu are sa conduca, daca ma intreaba cineva pe mine.

   VV are mintea fraiste acum - bine ar fi sa se retraga o perioada, sa respire aer curat, sa isi limpezeasca mintea si sa revina cu forte noi, mai focusat pe treaba

   Ma asteptam ca si duduia de langa el sa il ajute, dar dansa este si mai fraiste...
 • +6 (34 voturi)    
  Vlad Voiculescu a deranjat ESENTIALII. Respect? (Miercuri, 21 aprilie 2021, 10:11)

  Gryphus [utilizator]

  a fost demis pt ca a vrut sa arate public informatii pe care esentialii le vor private cum sunt centrele lor SPECIALE de vaccinare ascunse de restul romanilor

  faptul ce esentialii si familiile lor se vaccineaza primii si cu pfizer si altele.

  dar p[ana la urma nu e vorba de respect intre parteneri de coalitie. daca PNL poate demite peste noapte fara motiv orice ministru al USR nici nu mai poti sa iti faci planuri ca ministru pt ca nu stii cand poti fi dat afara pt ca deranjezi pe cineva
  • -5 (9 voturi)    
   in ultimile ..... (Miercuri, 21 aprilie 2021, 11:17)

   asada [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   ...doua saptamini,cu osebire ,mancati 24din 24 acelasi rahat cu Voiculescu care vrea el sa mute muntii din loc ,nu altceva ,dar nu este lasat !! !Intrebati ,daca tot santeti destepti, pe Barna si Ciolos de ce au sarit in sus de bucurie ca au scapat de el !!???Haideti baieti puneti ochiipe altele de comentat ca sa nu va plictisiti !!!
  • -2 (4 voturi)    
   eroare (Miercuri, 21 aprilie 2021, 11:54)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   cel mai bun vaccin este Moderna, nu Comirnaty
 • 0 (28 voturi)    
  Mult zgomot (politic) pentru (un) nimic (Miercuri, 21 aprilie 2021, 10:38)

  animatron [utilizator]

  O saptamana pierduta aiurea, cu pagube de imagine pentru partidul stangist USR+ si cu procente in plus la intentia de vot pentru PSD si AUR.

  Premier ramane liberalul Citu, plusistul Voiculescu ramane demis, USR+ e fortata sa anunte un nou ministru.

  Dl Citu a punctat pe toate planurile, in interiorul partidului si ca imagine de fermitate in randul electorilor.
  Sustinerea sa a crescut, presedintele Iohannis l-a spirjinit, liderul PNL Orban a fost foarte ferm in a-l pastra ca premier.

  Pe viitor, demiterile decise de primul ministru (e un drept constitutional, nu se negociaza intre partide) vor comporta in prealabil "o informare" si "o dezbatere", acestea nefiind legal constrangatoare.

  Se poate organiza si un "vot al membrilor guvernului", acolo unde nici un partid nu este majoritar deci nu poate bloca singur guvernul dupa o demitere decisa de premier.

  Partidul nemultumit (USR cel mai probabil, UDMR mai putin ca are experienta) poate iesi din coalitie, caz in care totul se renegociaza in parlament, cu potential nou premier si nou guvern, minoritar, majoritar sau de "uniune nationala" (cum e acum in Italia).

  Partidele sa-si urmareasca mai exigent ministrii, sa fie evaluati periodic si sa accepte demiterea lor imediat ce se observa ca sunt ineficienti.

  Ministerul Sanatatii e unul foarte dificil, mai ales in pandemie si cu un electorat extrem de stresat de obligatii sanitare si carantinari.

  Aparent, in ciuda riscurilor politico-electorale evidente, PLUS vrea sa pastreze ministerul ca un levier de putere si influenta in fata gruparii de la varful USR.

  Vom vedea cat de buna va fi munca de ministru a dnei proprietare de clinica privata (presa ne va spune daca vor apare conflicte de interese).

  A nu se uita, calitatea profesionala de medic nu se suprapune automat cu competente de "manager", sunt chestiuni foarte diferite ca abordare, s-a vazut si la dna Moldovan, apropiata dlui Voiculescu (si el slab manager).
  • -3 (9 voturi)    
   saptamana patimilor + (Miercuri, 21 aprilie 2021, 11:01)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   Bun comentariu! O observatie la:"Aparent, in ciuda riscurilor politico-electorale evidente, PLUS vrea sa pastreze ministerul ca un levier de putere si influenta in fata gruparii de la varful USR."
   Cred ca mai repede este vorba de interesele majore
   ( nu pentru Ro.) ce decurg din tot mai vehiculata "privatizare" a sistemului de sanatate.
 • +6 (20 voturi)    
  Concluzia? (Miercuri, 21 aprilie 2021, 10:47)

  muvis [utilizator]

  Pana la urma ati aflat care e motivul demiterii lui VV? E secret?
  • +3 (9 voturi)    
   deranjul si santajul (Miercuri, 21 aprilie 2021, 11:45)

   Gladiatorul [utilizator] i-a raspuns lui muvis

   Nu, nu s-a aflat motivul demiterii lui V. Voiculescu. Dar e clar ca lumina zilei si limpede ca apa de izvor ca V. Voiculescu a deranjat extrem de multa lume. Lume civila si mai ales lumea cu epoleti. Dupa conditia numirii noului ministru la sanatate domnul Citu a demonstrat lucrul acesta cu brio. Si in acelasi timp a demonstrat propria neputinta de a se opune santajului. Ii place extremde mult pozitia in care a fost asezat.
  • -2 (4 voturi)    
   ciocnire de interese (Miercuri, 21 aprilie 2021, 11:55)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui muvis

   intre gastile reprezentate de pluseristi si penelisti
  • -1 (3 voturi)    
   mai trebuie spus (Miercuri, 21 aprilie 2021, 12:38)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui muvis

   Incapacitate manageriala - gura mare si treaba putina

   da, are un suflet mare.
   da, este altruist dar nu este bun de ministru si pace.

   Un boier care a trait din delegari si din rontairea proprilor pasiuni - ce sa mai, un boier de mare clasa.
 • +3 (5 voturi)    
  dl.Goe și Ionel, (Miercuri, 21 aprilie 2021, 10:52)

  mgexpert [utilizator]

  promit să nu-i mai pună dulceață-n galoși lui nenea ăla rău.. :))
 • +2 (10 voturi)    
  Mulțumim, Vlad! (Miercuri, 21 aprilie 2021, 10:54)

  muvis [utilizator]

  .
 • -6 (14 voturi)    
  Din lac in put ... (Miercuri, 21 aprilie 2021, 11:01)

  Gigi Kent [utilizator]

  Nu zicea dl. Barna ca URSS+ e Star Trek-ul Romaniei? Asta e resursa umana? Poate Trabantul Romaniei ...

  Ce conteaza ca Vlad Voiculescu e sau nu in minister. Oricum mafia din sanatate e in Guvern. Doar nu crede cineva ca atunci cand dl Voiculescu ii va cere doamnei ministru niste favoruri (pe transplant pentru clinci private, locale sau din strainatate, pentru spitale private, pentru unchiu' Nic etc), doamna il va refuza invocand binele public. Hai sa fim seriosi.
 • +2 (6 voturi)    
  aiurea (Miercuri, 21 aprilie 2021, 11:04)

  IpseAnton [utilizator]

  Ce spune ziaristul: "Documentul prevede că deciziile politice majore se iau colegial, cu acordul formaţiunilor din coaliţie şi că responsabilitatea politică se asumă împreună, cu participarea la decizie a tuturor membrilor coaliţiei şi a premierului."

  Ce scrie in acord: "Prerogativa constituţională a prim-ministrului privind trimiterea cererii de revocare a unui ministru către preşedinte se exercită după informarea prealabilă a formaţiunii care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare obiectivă făcută de premier şi după o dezbatere în coaliţie, se mai arată în document."
  • -2 (2 voturi)    
   mare rahat (Miercuri, 21 aprilie 2021, 12:41)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui IpseAnton

   PM ii face evaluarea si coalitia o analizeaza - adica o avizeaza sau nu... cu adevarat constitutional si iexact cum si-a dorit Citu.

   ca sa o dea inapoi Citu a spus, se pare, fara VV de acum inainte si scutiti-ma... O sa vedem daca nu cumva se va vedea din nou cu boierul VV
 • +5 (19 voturi)    
  pnl si-o cam ia in cap (Miercuri, 21 aprilie 2021, 11:09)

  liviu_ [utilizator]

  55% fara 15% inseamna pa de la guvernare. sa nu uite asta.

  si nu imi place deloc faptul ca usr se cam pune capra...
  • -6 (8 voturi)    
   15% in afara guvernului = ZERO (Miercuri, 21 aprilie 2021, 11:57)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   asta pricepe Barna, nu si matale
 • +1 (9 voturi)    
  Guțistii (Miercuri, 21 aprilie 2021, 11:24)

  Landser [utilizator]

  PNL intodeauna a tradat!
  PNL are tradarea in sange!
 • -3 (5 voturi)    
  Penibil (Miercuri, 21 aprilie 2021, 11:43)

  AndreiGr [utilizator]

  Asta din categoria: Vlad Voiculescu este orgolios.
 • -2 (4 voturi)    
  primadonele (Miercuri, 21 aprilie 2021, 12:17)

  Razvan_M [utilizator]

  Vom vedea cata capacitate de a invata din mers au. Deocamdata Bârnă este doar arogant si este mai interesat sa stea in umbra si sa isi consolideze puterea in partid. Competente clare are doar la facut invarteli cu fonduri UE si ale Ministerului de Interne pesedist.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by