Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a declarat că formaţiunea din care face parte, USR PLUS, îşi doreşte să construiască şi să implementeze programul de guvernare actual fără să existe fragmentări în guvernare. Ea a dat ca exemplu guvernul condus de Adrian Năstase, de la începutul anilor 2000, care a avut continuitate, relatează News.ro. Ulterior, Dragu a făcut precizări pe Facebook cu privire la sensul declaraţiei sale.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • UPDATE: „Declaraţia mea nu s-a referit la performanţa în sens economic sau politic, aşa cum se interpretează în spaţiul public, ci la lungimea mandatului, şi făceam o pledoarie pentru stabilitatea miniştrilor la conducerea ministerelor pentru măcar 4 ani. De altfel, aşa începea pledoaria mea şi este mai mult decât clar la ce "performanţă" m-am referit: ”În momentul în care se schimbă miniştrii, ministerele devin destul de greoaie şi reactive. Ai nevoie de această continuitate. Să amintim că cel mai performant guvern este....” Nu aveam cum să mă refer la performanţa politică în interesul cetăţenilor, pentru că eu consider - şi s-a dovedit în justiţie - că acel guvern a fost unul fără integritate, cu oameni care au plătit deja pentru corupţie, care a acţionat cu aroganţă, motiv pentru care şeful acelui guvern a pierdut alegerile”, a scris, duminică, pe Facebook, Anca Dragu.

Întrebată duminică, la Prima TV, dacă USR PLUS ia în calcul ieşirea de la guvernare, Anca Dragu a declarat că România are nevoie de un program coerent de guvernare pe patru ani.

”Noi suntem aici să construim. Noi vrem să aplicăm programul de guvernare în care credem, pe care l-am construit. Avem sute de membrii care au contribuit la acest program şi credem că România are nevoie de un program coerent de guvernare pe patru ani. De fapt, întotdeauna am insistat, personal, pentru evitarea fragmentărilor la guvernare, fie că vorbim de un minister sau de un guvern întreg. Pentru că politicile publice fragmentate nu duc la rezultate. Ştim bine că ministerele, în momentul în care se schimbă miniştrii, ministerele devin destul de greoaie şi reactive. Ai nevoie de această continuitate. Să amintim că cel mai performant guvern este şi cel care ne-a dus către aderarea la Uniunea Europeană, a fost guvernul de la începutul anilor 2000, Guvernul condus de Năstase”, a declarat Anca Dragu.

Întrebată de ce consideră că Guvernul Năstase este un model, Dragu a explicat că s-a referit la continuitate, Guvernul Năstase având un mandat de 4 ani.

”Nu este vorba despre un model, spuneam de continuitate şi este foarte important să ai un program foarte bine structurat şi să ai şansa să îl implementezi pentru că aceste schimbări, aceste rupturi de ritm, astea nu fac bine implementării politicilor economice şi sociale şi în cele din urmă ne trezim că avem foarte multe decalaje, dacă ne comparăm cu ţările europene, în toate domeniile: educaţie, sănătate, infrastructură. Asta este una dintre explicaţii. Vrem să construim, vrem să avem şansa să punem în aplicare acest program de guvernare, dar nu oricum. Noi vrem să ne aşezăm la masa discuţiilor, asta cred că ar face orice om politic responsabil”, a declarat Anca Dragu.

Șefa Senatului a subliniat, într-o postare ulterioară pe Facebook, că ”Declaraţia mea nu s-a referit la performanţa în sens economic sau politic, aşa cum se interpretează în spaţiul public, ci la lungimea mandatului, şi făceam o pledoarie pentru stabilitatea miniştrilor la conducerea ministerelor pentru măcar 4 ani. De altfel, aşa începea pledoaria mea şi este mai mult decât clar la ce "performanţă" m-am referit: ”În momentul în care se schimbă miniştrii, ministerele devin destul de greoaie şi reactive. Ai nevoie de această continuitate. Să amintim că cel mai performant guvern este....” Nu aveam cum să mă refer la performanţa politică în interesul cetăţenilor, pentru că eu consider - şi s-a dovedit în justiţie - că acel guvern a fost unul fără integritate, cu oameni care au plătit deja pentru corupţie, care a acţionat cu aroganţă, motiv pentru care şeful acelui guvern a pierdut alegerile”.

Citește și: