Evazioniștii scapă de închisoare, dacă achită prejudiciul de până la 100.000 de euro. Legea inițiată de Cătălin Rădulescu ”Mitralieră” a fost promulgată

de Redactia     HotNews.ro
Miercuri, 31 martie 2021, 13:00 Actualitate | Politic


Catalin Radulescu
Foto: Digi 24
Legea care îi scapă de închisoare pe cei inculpați pentru evaziune fiscală dacă prejudiciul este până la 100.000 de euro și dacă îl achită integral a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Actul normativ a fost inițiat de fostul deputat PSD Cătălin Rădulescu - ”Mitralieră” și a fost declarat constituțional de Curtea Constituțională în februarie.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea privind modificarea şi completarea Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, care prevede că se poate aplica pedeapsa cu amendă şi nu închisoare în cazul persoanelor acuzate de evaziune fiscală până la 100.000 de euro care achită integral prejudiciul.

Legea a fost sesizată la CCR de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţiile Unite, de Guvernul României şi de Avocatul Poporului. Curtea a decis că legea este constituţională.

Potrivit legii, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi sau cu amendă stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat, ori compensări datorate bugetului general consolidat.

Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi sau cu amendă asocierea în vederea săvârşirii acestor fapte.

De asemenea, "constituie infracţiuni de evaziune fiscală şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 8 ani şi interzicerea unor drepturi, sau cu amendă, următoarele fapte săvârşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale:
 • ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile;
 • omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile sau în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate;
 • evidenţierea în actele contabile sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale sau evidenţierea altor operaţiuni fictive;
 • alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau alte mijloace de stocare a datelor;
 • executarea de evidenţe contabile duble, folosind înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor;
 • sustragerea de la efectuarea verificărilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictivă sau declararea inexactă cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate;
 • substituirea, degradarea sau înstrăinarea de către debitor ori de către terţe persoane a bunurilor sechestrate în conformitate cu prevederile Codului de procedură fiscală şi ale Codului de procedură penală".
În cazul săvârşirii unor astfel de infracţiuni de evaziune fiscală, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă.

Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică pedeapsa cu amenda. În cazul săvârşirii uneia dintre aceste infracţiuni, prevăzute anterior, "dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecăţii, până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile este acoperit integral, fapta nu se mai pedepseşte, făcându-se aplicarea dispoziţiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare". Aceste dispoziţii se aplică tuturor inculpaţilor chiar dacă nu au contribuit la acoperirea prejudiciului.
Iniţial, legea a fost adoptată de Camera Deputaţilor pe 19 decembrie 2018, însă a fost atacată de PNL, PMP şi USR la Curtea Constituţională, care a admis obiecţiunile de neconstituţionalitate.

La reexaminarea legii, ca urmare a deciziei CCR, deputaţii au adoptat unele amendamente, introducând pedeapsa amenzii, alternativ cu pedeapsa cu închisoarea, în cazul unor infracţiuni de evaziune fiscală.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

18616 vizualizari

 • -16 (62 voturi)    
  Bravo Iohannis! (Miercuri, 31 martie 2021, 13:07)

  middle_brick [utilizator]

  Încă o palma data tuturor celor cinstiți si onesti din tara asta.
  • +6 (18 voturi)    
   Nu e presedintele vinovat, ci d-l deputat (Miercuri, 31 martie 2021, 13:43)

   bcsb [utilizator] i-a raspuns lui middle_brick

   Legea a fost sesizată la CCR de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţiile Unite, de Guvernul României şi de Avocatul Poporului. Curtea a decis că legea este constituţională.
   • -4 (10 voturi)    
    Uite de ce: (Miercuri, 31 martie 2021, 15:14)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui bcsb

    "ING agreed with Dutch prosecutors in 2018 to pay 775 million euros ($940 million) to settle a case over failing to spot money laundering and other criminal activities by its clients."
    ---------------------------------
    https://www.reuters.com/article/us-ubs-ceo-probe-investigation/dutch-prosecutors-to-investigate-ubs-chief-over-ing-money-laundering-case-idUSKBN28J0VQ

    ==================================

    Q -De ce la olandezi se poate si in Romanika nu?
    A -Pentru ca Romanika este ocupata de o populatie talibana, cu mentalitati talibane, reflexe talibane si preopcupari talibane: "catuse, caluse, sa moara capra vecinului"!

    PS: a se observa ca suma in discutie la olandezi depaseste de 20X suma imaginatiilor procurorilor si talibanilor #rezist din Romania. Spun "suma imaginatiilor", pentru ca, in Romanika, cu mentalitatile astea talibane, procurorii #rezistenti au reusit sa probeze 1% din ceea ce pretind ca s-a furat si sa recupereze 1% din ceea ce au probat.

    PPS: Sursa, Reuters, dupa cum stie tot #rezistu' e platita de Putin ca sa discrediteze Romanika in vederea ocuparii ei...maine, pe la pranz.
   • +3 (3 voturi)    
    CCR (Miercuri, 31 martie 2021, 16:38)

    shurehand [utilizator] i-a raspuns lui bcsb

    nu verifica OPORTUNITATEA unei legi, verifica din punct de vedere constitutional/legal
  • -3 (19 voturi)    
   Cireasa de pe tort (Miercuri, 31 martie 2021, 13:48)

   Fanel01 [utilizator] i-a raspuns lui middle_brick

   Voi stati acasa linistiti dupa ora 20:00 ca ne ocupam noi de tot. Multumim
  • +4 (32 voturi)    
   Sa fie abrogata legea ! (Miercuri, 31 martie 2021, 13:54)

   Cozmin30 [utilizator] i-a raspuns lui middle_brick

   Ce asteapta actualul parlament pentru a abroga aceasta lege aberanta ?
  • +10 (18 voturi)    
   Ce treaba ... (Miercuri, 31 martie 2021, 13:55)

   ElDiablo [utilizator] i-a raspuns lui middle_brick

   ... are Johannis_ legea a fost declarata constitutionala de catre coyile de topor ale psd din ccr.
   Art. 77 – Promulgarea legii
   (1) Legea se trimite, spre promulgare, Preşedintelui României. Promulgarea legii se face în termen de cel mult 20 de zile de la primire.
   (2) Înainte de promulgare, Preşedintele poate cere Parlamentului, o singură dată, reexaminarea legii.
   (3) Dacă Preşedintele a cerut reexaminarea legii ori dacă s-a cerut verificarea constituţionalităţii ei, promulgarea legii se face în cel mult 10 zile de la primirea legii adoptate după reexaminare sau de la primirea deciziei Curţii Constituţionale, prin care i s-a confirmat constituţionalitatea.
   • +1 (7 voturi)    
    so? (Miercuri, 31 martie 2021, 14:38)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui ElDiablo

    O putea intoarce pentru reexaminare. Doar acum are majoritate.
    • +5 (7 voturi)    
     Reciteste... (Miercuri, 31 martie 2021, 16:40)

     ElDiablo [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

     ... art. 3. "Dacă Preşedintele a cerut reexaminarea legii ORI dacă s-a cerut verificarea constituţionalităţii ei..."
     • +1 (1 vot)    
      stiu, dar citeste alin ca 2 spete DISTINCTE (Joi, 1 aprilie 2021, 10:41)

      Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui ElDiablo

      Pentru ca in cheia ta, presedintele NU mai are dreptul la a cere reexaminarea, ceea ce ar contrazice alin 2 si i-ar lua un drept constitutional. Trimiterea pentru reexaminare NU este legata motive strict de constitutionalitate. Vezi legislatia.

      Alin 3 da termen promulgare pentru ambele cazuri.
   • -1 (9 voturi)    
    Dar presedintele a semnat-o (Miercuri, 31 martie 2021, 15:23)

    Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator] i-a raspuns lui ElDiablo

    Putea sa refuze si sa inceapa procedura de suspendare.
   • 0 (6 voturi)    
    Si daca nu semneaza... (Miercuri, 31 martie 2021, 15:32)

    rsumy_ [utilizator] i-a raspuns lui ElDiablo

    ... ce se intampla?
    Nimic.
  • +5 (15 voturi)    
   Nu se putea opune (Miercuri, 31 martie 2021, 14:06)

   gamma [utilizator] i-a raspuns lui middle_brick

   A fost deja trimisa la CCR iar sfintii pusi de PSD acolo au zis ca e ok (legea find initiata de un psd-ist ) . Practic e liber la facut mica evaziune cat timp nu cheltuiesti banii .Ar trebui sa se vada si in statistica o scadere a colectarii peste un an doi .
   • +5 (9 voturi)    
    ba se poate opune în continuare (Miercuri, 31 martie 2021, 15:16)

    unul_altul [utilizator] i-a raspuns lui gamma

    gamma, cum spui, nu se poate opune promulgării acestei legi, dar poate cere „partidului mieu” să adopte de urgență în parlament o altă lege prin care să abroge mizeria asta. după cum văd prin presă, însă, am impresia că e un alt mare blat: PSD propune, CCR își dă binecuvântarea, PNL/USR mimează indignarea și, într-un final, profită toți de legea asta. Că n-ai, dom'le, ce să faci, e adoptată!
    • +1 (3 voturi)    
     Adica ilegal (Miercuri, 31 martie 2021, 16:25)

     gamma [utilizator] i-a raspuns lui unul_altul

     Nu are dreptul legal sa ceara asa ceva . Sa ceri si sa te astepti ca ceva ilegal sa indrepte ceva legal ... e de o moralitate indoielnica si nu mai zic periculos pentru libertate . Mai degraba fa tu o "greva fiscala" ca s-ar putea sa iesi pe profit .
  • +3 (9 voturi)    
   Domnul presedinte Iohannis (Miercuri, 31 martie 2021, 15:12)

   VOX. [utilizator] i-a raspuns lui middle_brick

   Si-a facut datoria, atat cat i-a permis legea: a privit cu ingrijorare, iar apoi s-a culcat linistit, ca era deja dupa-amiaza.
 • -10 (48 voturi)    
  CUM E POSIBIL ??????? (Miercuri, 31 martie 2021, 13:09)

  MakeRoGreatAgain [utilizator]

  Sunt consternat, legea asta ii scapa pe mafioti si hoti de beci.

  Deci unul fura 100,000 EUR apoi face afaceri cu banii astia care produce in 10 ani 500,000 EUR

  In timpul asta, autoritatile il trimit in judecata, dar cu un avocat tegiverseaza procesul dar in final platesc statului 100,000 de EUR

  Deci hotul nu face o zi de parnaie si ramane cu 400,000 de EUR in cont (minus cateva zeci de mii pe avocat)
  • +4 (18 voturi)    
   nu fi consternat (Miercuri, 31 martie 2021, 13:47)

   bcsb [utilizator] i-a raspuns lui MakeRoGreatAgain

   e lege votata de parlamentul PSD, atacata la CCR, reexaminata, si validata din nou de parlamentul controlat de PSD. Dupa toate aceste proceduri, presedintele este obligat sa semneze.
   • +1 (9 voturi)    
    INCREDIBIL aflu ca a fost votata de PSD si ALDE (Miercuri, 31 martie 2021, 15:07)

    MakeRoGreatAgain [utilizator] i-a raspuns lui bcsb

    S-au pronunțat ”pentru”: deputații PSD, Pro România și ALDE

    ”împotrivă” : PNL și USR.

    Deputații UDMR s-au abținut.


    NEMERNICII PSD, ALDE si UDMR
   • +3 (9 voturi)    
    Nu poti fi obligat sa semnezi ceva (Miercuri, 31 martie 2021, 15:22)

    Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator] i-a raspuns lui bcsb

    Cu ce nu esti de acord.
  • +9 (27 voturi)    
   nu cunoști legea și nici legile (Miercuri, 31 martie 2021, 14:13)

   zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui MakeRoGreatAgain

   Nici un proces de evaziune fiscală nu ține 10 ani... așa cum nici un proces n-ar trebui să țină 10 ani. A, că se mai întâmplă, da, ăsta este prilej de reformare a justiției.

   Legea prevede scutirea de răspundere penală la achitarea prejudiciului +20%, cheltuieli judecată, dobânzi etc, și, coroborată cu legea confiscării extinse, sumele încasate de stat în ipoteza ta pot fi mult mai mari. Totul depinde de calitatea profesională a procurorilor și colaborării cu ANAFul pt. valorificarea titlurilor obținute în instanțe. Și acum ANAFul stă pe un morman de astfel de titluri obținute pe vremea... abuzivei Kovesi și tot degeaba... inclusiv pe cazul lui Dan Voiculescu.

   Da, legea asta poate da rezultate, așa cum acest gen de abordare a dat rezultate în Vest. Totul depinde de maturitatea justiției și Fiscului român.

   A, că reacții ca a ta de mai sus vor fi o groază, e previzibil, românii întâi urlă, după aia gândesc. De aia își merită, printre altele, pe deplin și corupții, și politicienii.
   • +8 (8 voturi)    
    Tu ai zis-o: "A, că se mai întâmplă, da, " (Miercuri, 31 martie 2021, 15:05)

    MakeRoGreatAgain [utilizator] i-a raspuns lui zavalitaa

    "Da, legea asta poate da rezultate"

    Serios????

    Adica intr-o tara ca Romania unde s-a furat PE RUPTELEA, mafiotii si hotii scapa de beci platind bani?

    Mafiotii si Hotii din Romania si-au vazut visul implinit.

    Nu mai exisa frica de beci, acum e liber la invarteli, totul LEGAL !
   • +2 (2 voturi)    
    Asta se intampla... (Miercuri, 31 martie 2021, 16:38)

    rsumy_ [utilizator] i-a raspuns lui zavalitaa

    ... daca esti prins.
    Daca nu...

    Evazionistii vor dormi bine noaptea (in oricare din cazuri, nu vor face inchisoare).
    Iar asta nu e bine.
    • -1 (1 vot)    
     lol păi dacă nu e prins (Miercuri, 31 martie 2021, 17:03)

     zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui rsumy_

     oricum nu i se aplică NICI o lege
 • -10 (42 voturi)    
  asta nu e "lege" (Miercuri, 31 martie 2021, 13:10)

  cristi_an [utilizator]

  e o cardasie nemernica intre corupti..coruptii din parlament si coruptii din justitie.
  Sat fara caini!
 • -11 (39 voturi)    
  mda (Miercuri, 31 martie 2021, 13:10)

  SoulSearcher [utilizator]

  LIBER LA FURT...

  hai baietii.. se anunta vremuri bune...

  furi milioane de euro si poti scapa, sau ti se da cu suspendare... nicio grijaaaaaaaa

  justitia romana vegheaza furtul.....
 • -8 (38 voturi)    
  ! (Miercuri, 31 martie 2021, 13:12)

  tudorr [utilizator]

  YES! Liber la facut bani la negru! Ce rost mai are sa tin firme, pfa uri? Te prinde dai banutul, nu te prinde aia e! Stilul rromanesc cu 2 de R!
 • -9 (37 voturi)    
  hotul neprins.. negustor cinstit (Miercuri, 31 martie 2021, 13:27)

  qwerasdf [utilizator]

  o sa ma gandesc si eu la ceva prin care sa fur 100.000... daca ma prind, ii dau inapoi. Nu e nicio problema.
  Daca nu.. norocul meu!

  liber la furat!
 • -22 (38 voturi)    
  bravo Johannis (Miercuri, 31 martie 2021, 13:28)

  sorin3 [utilizator]

  USL forever
 • -16 (24 voturi)    
  sa vorbim despre echitate (Miercuri, 31 martie 2021, 13:28)

  EdyT [utilizator]

  Contribuabili care platesc scapa de inchisoare iar insitututile statului scapa constant de obligatia furnizarii serviciilor publice care sunt in responsabilitatea lor. Important din perspectiva statului este doar ca taxele sa fie platite. Atat. Nu conteaza ca serviciile publice nu sunt furnizate. De ce nu inlocuim taxarea obligatorie cu plata libera a folosirii unui serviciu public. Ai nevoie si vrei de la stat, platesti la stat. Vrei la privat, atunci platesti la privat. Nu vrei sa folosesti, nu platesti.
 • -10 (38 voturi)    
  Noaptea mintii!!! (Miercuri, 31 martie 2021, 13:29)

  dandra [utilizator]

  In sfarsit s-a dat legea pe care o doreau toti in aceasta tara frumoasa si grasa de muls:

  Liber la furat, daca esti prost si esti prins, ai optiunea sa dai banii inapoi daca nu i-ai cheltuit in Loft sau in Madagascar.

  Cine nu e prins, e liber sa isi faca afaceri, bani la partid inapoi, excursii, palate si masini scumpe.

  Avem un parlament plin de hoti si corupti. Cu acesta lega ne-ati demonstrat.

  Alo, doamna avocatul poporului, dormiti iar sau ne aparati interesele?
  • +2 (6 voturi)    
   Asa ... (Miercuri, 31 martie 2021, 13:50)

   ElDiablo [utilizator] i-a raspuns lui dandra

   ... yisa doamna, avocat al poporului ataca doar la comanda partidului. Mai cititi odata sa vedeti cine este initiatorul legii respective.
 • -4 (12 voturi)    
  Scapă Draqnea (Miercuri, 31 martie 2021, 13:30)

  nick24 [utilizator]

  că când le convine se aplică retroactiv!
 • -9 (23 voturi)    
  restul e tacere... (Miercuri, 31 martie 2021, 13:34)

  soia [utilizator]

  Peste 100k de vizualizari in mai putin de o ora.
  Ma sperie insa tacerea complice din comentarii......
 • +11 (19 voturi)    
  Mitraliera este cea mai mare greseala (Miercuri, 31 martie 2021, 13:37)

  un domn [utilizator]

  electorala in Parlamentul Romaniei
 • -15 (35 voturi)    
  Multe felicitari! (Miercuri, 31 martie 2021, 13:37)

  Sunt_nimic! [utilizator]

  Cinste D-lui deputat Mitraliera!

  O lege excelenta, dovedeste grija fata de Om a pedesereului.

  In special este geniala prevderea ca daca prejudiciul depaseste o suta de mi, NU mai trebuie achitat!

  Multe felicitari celor care l-au votat!
 • -17 (31 voturi)    
  bravo ioha (Miercuri, 31 martie 2021, 13:41)

  Nevermind [utilizator]

  Iti era greu s-o intorci macar o data in parlament, unde acum ai majoritate, asa cum legea iti permite? Sau, cumva, e numai buna pentru tine si prietenii din guwernul tau?
  • -1 (3 voturi)    
   mai citeste stirea (Miercuri, 31 martie 2021, 14:22)

   Timbuku [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

   Legea a fost reexaminata dupa deciza CCR care a declarat-o constitutionala. Presedintele era obligat sa o promulge pentru ca nu mai avea cale de atac.
   • +1 (1 vot)    
    2 cazuri distincte (Joi, 1 aprilie 2021, 10:45)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Timbuku

    1. trimitere inapoi de catre presedinte
    2. sesizare ccr

    Avea dreptul cf art 77 alin 2 sa o trimita 1 data inapoi, separat de sesizarea curtii facuta de altii, ca una nu exclude si nu anuleaza alta. Aaaa... ca daca parlamanetul nu modifica nimic si i-o trimite inapoi la fel, este obligat sa o promulge, da. Dar el nu a trimis-o.
    Citeste legislatia. presul o poate trimite inapoi 1 data pentru o gramada de motive, nu neaparat constitutionalitate.
 • -5 (29 voturi)    
  minunat (Miercuri, 31 martie 2021, 13:59)

  blacksheep [utilizator]

  Deci se poate fura de mai multe ori cate 100000 euro pana ne facem plinul.
  Nu o data au ajuns in inchisoare amarati care au furat o paine sau o gaina.
  Deci furtul este dezincriminat daca nu depaseste suma de 100000 euro. E drept pentru unii suma e derizorie.
  Felicitari, putem spune ca Romania nu se mai face bine niciodata. Fugiti unde vedeti cu ochii, doar munca este pedepsita in Romania.
 • +13 (29 voturi)    
  prefer recuperarea banilor (Miercuri, 31 martie 2021, 14:05)

  c2 [utilizator]

  in loc sa stea evazionistul cateva luni la racoare si banii nerecuperati

  PS: e vorba de evaziune fiscala (neplata taxelor) nu de furt, delapidare, coruptie etc

  PS2: multe oi au citit doar titlul si au reactionat :)
 • -5 (15 voturi)    
  Ce rost mai are sa muncesti in tara asta? (Miercuri, 31 martie 2021, 14:10)

  yellowdog [utilizator]

  Nenorocitii astia ne transforma intr-o natie de hoti. O sa devina sport de masa...
 • -5 (13 voturi)    
  ura (Miercuri, 31 martie 2021, 14:11)

  mmmircea [utilizator]

  o masura sociala, pana acum scapai basma curata doar daca furai de la zeci de milioane in sus. Acum scapi si cu o suta de mii, dar trebuie sa-i restitui. Asta-i dreptate ? Ca voi egalitate, dar nu pentru catei !
 • +3 (9 voturi)    
  sunt de acord, dar... (Miercuri, 31 martie 2021, 14:12)

  O.V. [utilizator]

  -Amenda sa fie 100000 de euro indiferent daca pejudiciul e de 2000 de euro sau 100000 de euro. Ai furat o suta de mii, dai inapoi doua sute de mii.
  -Recuperarea in natura daca prejudiciul si amenda nu sunt platite in cursul anului fiscal.
  -Recidiva= masurile de mai sus + puscarie
 • +4 (8 voturi)    
  un simplu amendament rezolva problema (Miercuri, 31 martie 2021, 14:15)

  offside [utilizator]

  Un simplu amendament care sa coboare pragul la 5000 Euro cred ca ar rezolva problema, nu necesita un text foarte lung si ar avea sanse sa treaca rapid. Cum "amendamentele" se refera la un text de lege in curs de aprobare, in cazul de fata ar fi o "modificare" a legii.
 • +9 (21 voturi)    
  e o lege cu potențial (Miercuri, 31 martie 2021, 14:19)

  zavalitaa [utilizator]

  așa cum am spus într-un comentariu anterior, beneficiile acestei legi, deloc originală, a fost luată din Vest, stă în calitatea profesională a procurorilor și a oamenilor Fiscului, pentru că și acum când vbim, stau mormane de titluri obținute de DNA care trebuie valorificate de ANAF și zac degeaba, în schimb ne alegem cu statul unor afaceriști prin pușcării insalubre, de unde suntem obligați să-i și scoatem înainte de termen pe motiv de proaste condiții, CEDO etc

  Mă îndoiesc că vor fi prea mulți comentatori care să internalizeze cea mai mare problemă a criminalității economice din RO, și anume nerecuperarea prejudicului, și NU aruncatul de Voiculești în pușcărie pt. 2-3 ani. Apropo, vrea cineva de aici să iasă să protesteze în stradă pt. nerecuperarea prejudiciului în cazul aceluiași Voiculescu, deși au trecut enșpe ani de la sentința finală ?
 • -6 (18 voturi)    
  legea trebuie interpretata (Miercuri, 31 martie 2021, 14:21)

  mos ion roata [utilizator]

  in "profunzimea" ei. Poti fura 100k euro/zi (fapte diferite).Daca exista zile cand te prinde dai banutu peste 7-10 ani,daca nu cumperi case in Milano sau Monaco ( se simte cineva cu musca pe caciula?)
 • +5 (5 voturi)    
  Hotia ingroapa RO (Miercuri, 31 martie 2021, 14:22)

  Plagarus [utilizator]

  Sport national la evaziune si furt.
 • +1 (1 vot)    
  doua aspecte neluate in calcul? (Miercuri, 31 martie 2021, 14:25)

  bigbrother [utilizator]

  1. Partea cu daca acopera suma si penalitatile, fapta nu se mai pedepseste. Deci pot fura banii de salarii ai unor oameni sau diverse fonduri necesare pentru achizita de materiale (sa zicem masti pentru pandemie, medicamente necesare etc) si cand ma prinde politia, dau banii inapoi si scap. Ce conteaza ca intre timp unii oameni au ramas fara bani de salariu sau au dat coltul, nu pot fi tras la raspundere pt ca am returnat suma? Asta vrea sa spuna legiuitorul aici? Sau e lege d'aia cu asteriscuri, in caz de Doamne ajuta, a se vedea alineatul x din art y?

  2. Cu recidiva..cu ea cum ramane? Mergand pana la capat cu logica asta bolnava: din diverse motive "am bagat mana"; se afla dar sunt scapat de pedeapsa pentru ca se incadreaza in limitele legii si nu m-am calicit. Insa dupa un timp mai bag mana odata..legea nu ma penalizeaza? Fapta este identica ca cea anterioara, ce lege s-ar aplica in acest caz?

  Eu speram ca actuala alianta sa rezolve astfel de legi date cu dedicatie. Stiu ca trendul european este sa nu mai bage omul de la inchisoare dar cumva la noi trendul capata noi puteri, nu doar ca nu-l baga la inchisoare, chiar ajunge sa nu pateasca nimic daca da banii inapoi si foarte posibil, nici daca o face la nesfarsit.
 • +3 (3 voturi)    
  Jumatati de masura (Miercuri, 31 martie 2021, 14:34)

  VOX. [utilizator]

  Mai bine dati o lege, cum ca smecherii pot fura cat vor, fara sa pateasca nimic. Si nu vor mai fi discutii.
 • +3 (3 voturi)    
  daca nu ai inteles, (Miercuri, 31 martie 2021, 14:35)

  nick1587873340950 [utilizator]

  prinz o afacere cu 4X profit dar nu ai banii, deci poti subtiliza pina la 100K euroi. Dupa afacere te autodenunti si patesti/restitui ce ai furat. Dar ramii cu profitul din afacere. Cine sint cei care au aceasta posiibitate ? Binenteles cei care dau legi, pentru ca vad primii oportunitatile. SI UITE ASA CUM TOT POPORUL PICA DE FRAIERI, daca nu cumva se va aproba si c0onficarea tuturor bunurilor ce nu pot fi justificate, Sa ast nu se a ?
 • +2 (2 voturi)    
  Tara noastra-i cea mai tare (Miercuri, 31 martie 2021, 14:36)

  Gabi.Tudor [utilizator]

  Avem sau nu avem noi legi care ii protejeaza pe hoti cu girul PreaInaltei CCR ?
  Avem!
  Pana cand astfel de aberatii nu isi vor mai gasi locul in societatea romaneasca, luati-va gandul oameni buni de la o viata normala in care valorile sa primeze.
 • -3 (3 voturi)    
  Eu aș privi lucrurile altfel (Miercuri, 31 martie 2021, 14:47)

  Tescovin [utilizator]

  Cu riscul de a strica buna dispoziție a unora, legea nu mi se pare rea în esență. Ce e rău că există un imbold dat infractorilor de a returna suma delapidată ? Pe mine, ca contribuabil, mă coafează mai tare returnarea prejudiciului decât să mai scot tot eu alți bani din buzunar, pe lângă cei pe care deja i-am pierdut ca rezultat al infracțiunii, ca să-l țin pe hoț în pușcărie.
  Ce mă surprinde e că efectele acestei legi se limitează la prejudicii de până în suta de mii de euro. Păi și cu cel care a „evazionat” un milion ce facem ? Nu-i mai cerem nici un ban înapoi ? Îl ținem 5 ani în pușcărie (care de fapt sunt 3 pentru bună purtare, și se fac 1 an și 6 luni dacă scrie un tratat de finanțe publice din conspecte de pe Wikipedia), apoi omul se bucură netulburat de banii furați ?!
  În ce privește preocuparea unor ante-comentatori că „și dacă nu-l prinde, atunci cum recuperează prejudiciul ?”, răspunsul e simplu: dacă nu-l prinde, oricum nu ar face nici pușcărie. Nu e un defect al legii, ci doar proastă funcționare a organelor de aplicare a legii.
 • +6 (6 voturi)    
  LIBER (Miercuri, 31 martie 2021, 14:47)

  Eu123 [utilizator]

  La evaziune.

  Te prinde, nu e problema, e ok, achiti si iti vezi de drum.
  Nu te prinde, e ok, iti vezi de drum.

  Oricum ar fi, iti vezi de drum.

  Sanse sa te prinda, mici.

  Orice ar fi, nu patesti nimic, ti-ai incercat "norocul" si, cum spuneam mai sus, iti vezi de drum.

  Perfect pt "smecherasi"
 • +2 (4 voturi)    
  Hai sa zicem (Miercuri, 31 martie 2021, 14:51)

  FlorinG [utilizator]

  Desi e profund anormala o asemenea lege. Dar, daca e prins, faptasul sa intre la inchisoare si sa stea acolo pana achita prejudiciul plus amenda, nu sa o lungeasca asa cum face Dan Voiculescu, care a stat 3 ani in loc de 10 si tot n-a dat banii inapoi.
 • +2 (2 voturi)    
  ! (Miercuri, 31 martie 2021, 18:21)

  tudorr [utilizator]

  1.000.000 de euro il imparti in 10 de 99.999 si scapi :))
 • +4 (4 voturi)    
  Furati tovarasi, sunteti prinsi, dati ceva inapoi (Miercuri, 31 martie 2021, 21:58)

  V. Istina [utilizator]

  Asta e filosofia lui Mitraliera. Si in ciuda noilor alegeri, al unui nou Parlament, al unui nou Guvern... Mitraliera castiga.

  Asta chiar ca nu e o tara normala... Cum poate USR si PNL acum sa spuna ca au obrazul curat?

  Legea asta este un scuipat in ochii tuturor romanilor care respecta legea.

  O crasa rusine nationala!
 • 0 (0 voturi)    
  romania educata (Joi, 1 aprilie 2021, 8:24)

  albastrele [utilizator]

  Si ne intrebam de ce lumea nu mai are incredere in nimic din ce vine de la guvernanti, inclusiv restrictii.
  Pai cultiva atent aceasta neincredere.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by