Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea privind modificarea şi completarea Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, care prevede că se poate aplica pedeapsa cu amendă şi nu închisoare în cazul persoanelor acuzate de evaziune fiscală până la 100.000 de euro care achită integral prejudiciul.
Legea a fost sesizată la CCR de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţiile Unite, de Guvernul României şi de Avocatul Poporului. Curtea a decis că legea este constituţională.
Potrivit legii, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi sau cu amendă stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat, ori compensări datorate bugetului general consolidat.
Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi sau cu amendă asocierea în vederea săvârşirii acestor fapte.
De asemenea, "constituie infracţiuni de evaziune fiscală şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 8 ani şi interzicerea unor drepturi, sau cu amendă, următoarele fapte săvârşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale:
- ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile;
- omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile sau în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate;
- evidenţierea în actele contabile sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale sau evidenţierea altor operaţiuni fictive;
- alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau alte mijloace de stocare a datelor;
- executarea de evidenţe contabile duble, folosind înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor;
- sustragerea de la efectuarea verificărilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictivă sau declararea inexactă cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate;
- substituirea, degradarea sau înstrăinarea de către debitor ori de către terţe persoane a bunurilor sechestrate în conformitate cu prevederile Codului de procedură fiscală şi ale Codului de procedură penală".
Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică pedeapsa cu amenda. În cazul săvârşirii uneia dintre aceste infracţiuni, prevăzute anterior, "dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecăţii, până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile este acoperit integral, fapta nu se mai pedepseşte, făcându-se aplicarea dispoziţiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare". Aceste dispoziţii se aplică tuturor inculpaţilor chiar dacă nu au contribuit la acoperirea prejudiciului.
Iniţial, legea a fost adoptată de Camera Deputaţilor pe 19 decembrie 2018, însă a fost atacată de PNL, PMP şi USR la Curtea Constituţională, care a admis obiecţiunile de neconstituţionalitate.
La reexaminarea legii, ca urmare a deciziei CCR, deputaţii au adoptat unele amendamente, introducând pedeapsa amenzii, alternativ cu pedeapsa cu închisoarea, în cazul unor infracţiuni de evaziune fiscală.
---------------------------------
https://www.reuters.com/article/us-ubs-ceo-probe-investigation/dutch-prosecutors-to-investigate-ubs-chief-over-ing-money-laundering-case-idUSKBN28J0VQ
==================================
Q -De ce la olandezi se poate si in Romanika nu?
A -Pentru ca Romanika este ocupata de o populatie talibana, cu mentalitati talibane, reflexe talibane si preopcupari talibane: "catuse, caluse, sa moara capra vecinului"!
PS: a se observa ca suma in discutie la olandezi depaseste de 20X suma imaginatiilor procurorilor si talibanilor #rezist din Romania. Spun "suma imaginatiilor", pentru ca, in Romanika, cu mentalitatile astea talibane, procurorii #rezistenti au reusit sa probeze 1% din ceea ce pretind ca s-a furat si sa recupereze 1% din ceea ce au probat.
PPS: Sursa, Reuters, dupa cum stie tot #rezistu' e platita de Putin ca sa discrediteze Romanika in vederea ocuparii ei...maine, pe la pranz.
Art. 77 – Promulgarea legii
(1) Legea se trimite, spre promulgare, Preşedintelui României. Promulgarea legii se face în termen de cel mult 20 de zile de la primire.
(2) Înainte de promulgare, Preşedintele poate cere Parlamentului, o singură dată, reexaminarea legii.
(3) Dacă Preşedintele a cerut reexaminarea legii ori dacă s-a cerut verificarea constituţionalităţii ei, promulgarea legii se face în cel mult 10 zile de la primirea legii adoptate după reexaminare sau de la primirea deciziei Curţii Constituţionale, prin care i s-a confirmat constituţionalitatea.
Alin 3 da termen promulgare pentru ambele cazuri.
Nimic.
Deci unul fura 100,000 EUR apoi face afaceri cu banii astia care produce in 10 ani 500,000 EUR
In timpul asta, autoritatile il trimit in judecata, dar cu un avocat tegiverseaza procesul dar in final platesc statului 100,000 de EUR
Deci hotul nu face o zi de parnaie si ramane cu 400,000 de EUR in cont (minus cateva zeci de mii pe avocat)
”împotrivă” : PNL și USR.
Deputații UDMR s-au abținut.
NEMERNICII PSD, ALDE si UDMR
Legea prevede scutirea de răspundere penală la achitarea prejudiciului +20%, cheltuieli judecată, dobânzi etc, și, coroborată cu legea confiscării extinse, sumele încasate de stat în ipoteza ta pot fi mult mai mari. Totul depinde de calitatea profesională a procurorilor și colaborării cu ANAFul pt. valorificarea titlurilor obținute în instanțe. Și acum ANAFul stă pe un morman de astfel de titluri obținute pe vremea... abuzivei Kovesi și tot degeaba... inclusiv pe cazul lui Dan Voiculescu.
Da, legea asta poate da rezultate, așa cum acest gen de abordare a dat rezultate în Vest. Totul depinde de maturitatea justiției și Fiscului român.
A, că reacții ca a ta de mai sus vor fi o groază, e previzibil, românii întâi urlă, după aia gândesc. De aia își merită, printre altele, pe deplin și corupții, și politicienii.
Serios????
Adica intr-o tara ca Romania unde s-a furat PE RUPTELEA, mafiotii si hotii scapa de beci platind bani?
Mafiotii si Hotii din Romania si-au vazut visul implinit.
Nu mai exisa frica de beci, acum e liber la invarteli, totul LEGAL !
Daca nu...
Evazionistii vor dormi bine noaptea (in oricare din cazuri, nu vor face inchisoare).
Iar asta nu e bine.
Sat fara caini!
hai baietii.. se anunta vremuri bune...
furi milioane de euro si poti scapa, sau ti se da cu suspendare... nicio grijaaaaaaaa
justitia romana vegheaza furtul.....
Daca nu.. norocul meu!
liber la furat!
Liber la furat, daca esti prost si esti prins, ai optiunea sa dai banii inapoi daca nu i-ai cheltuit in Loft sau in Madagascar.
Cine nu e prins, e liber sa isi faca afaceri, bani la partid inapoi, excursii, palate si masini scumpe.
Avem un parlament plin de hoti si corupti. Cu acesta lega ne-ati demonstrat.
Alo, doamna avocatul poporului, dormiti iar sau ne aparati interesele?
Ma sperie insa tacerea complice din comentarii......
O lege excelenta, dovedeste grija fata de Om a pedesereului.
In special este geniala prevderea ca daca prejudiciul depaseste o suta de mi, NU mai trebuie achitat!
Multe felicitari celor care l-au votat!
2. sesizare ccr
Avea dreptul cf art 77 alin 2 sa o trimita 1 data inapoi, separat de sesizarea curtii facuta de altii, ca una nu exclude si nu anuleaza alta. Aaaa... ca daca parlamanetul nu modifica nimic si i-o trimite inapoi la fel, este obligat sa o promulge, da. Dar el nu a trimis-o.
Citeste legislatia. presul o poate trimite inapoi 1 data pentru o gramada de motive, nu neaparat constitutionalitate.
Nu o data au ajuns in inchisoare amarati care au furat o paine sau o gaina.
Deci furtul este dezincriminat daca nu depaseste suma de 100000 euro. E drept pentru unii suma e derizorie.
Felicitari, putem spune ca Romania nu se mai face bine niciodata. Fugiti unde vedeti cu ochii, doar munca este pedepsita in Romania.
PS: e vorba de evaziune fiscala (neplata taxelor) nu de furt, delapidare, coruptie etc
PS2: multe oi au citit doar titlul si au reactionat :)
-Recuperarea in natura daca prejudiciul si amenda nu sunt platite in cursul anului fiscal.
-Recidiva= masurile de mai sus + puscarie
Mă îndoiesc că vor fi prea mulți comentatori care să internalizeze cea mai mare problemă a criminalității economice din RO, și anume nerecuperarea prejudicului, și NU aruncatul de Voiculești în pușcărie pt. 2-3 ani. Apropo, vrea cineva de aici să iasă să protesteze în stradă pt. nerecuperarea prejudiciului în cazul aceluiași Voiculescu, deși au trecut enșpe ani de la sentința finală ?
2. Cu recidiva..cu ea cum ramane? Mergand pana la capat cu logica asta bolnava: din diverse motive "am bagat mana"; se afla dar sunt scapat de pedeapsa pentru ca se incadreaza in limitele legii si nu m-am calicit. Insa dupa un timp mai bag mana odata..legea nu ma penalizeaza? Fapta este identica ca cea anterioara, ce lege s-ar aplica in acest caz?
Eu speram ca actuala alianta sa rezolve astfel de legi date cu dedicatie. Stiu ca trendul european este sa nu mai bage omul de la inchisoare dar cumva la noi trendul capata noi puteri, nu doar ca nu-l baga la inchisoare, chiar ajunge sa nu pateasca nimic daca da banii inapoi si foarte posibil, nici daca o face la nesfarsit.
Avem!
Pana cand astfel de aberatii nu isi vor mai gasi locul in societatea romaneasca, luati-va gandul oameni buni de la o viata normala in care valorile sa primeze.
Ce mă surprinde e că efectele acestei legi se limitează la prejudicii de până în suta de mii de euro. Păi și cu cel care a „evazionat” un milion ce facem ? Nu-i mai cerem nici un ban înapoi ? Îl ținem 5 ani în pușcărie (care de fapt sunt 3 pentru bună purtare, și se fac 1 an și 6 luni dacă scrie un tratat de finanțe publice din conspecte de pe Wikipedia), apoi omul se bucură netulburat de banii furați ?!
În ce privește preocuparea unor ante-comentatori că „și dacă nu-l prinde, atunci cum recuperează prejudiciul ?”, răspunsul e simplu: dacă nu-l prinde, oricum nu ar face nici pușcărie. Nu e un defect al legii, ci doar proastă funcționare a organelor de aplicare a legii.
Te prinde, nu e problema, e ok, achiti si iti vezi de drum.
Nu te prinde, e ok, iti vezi de drum.
Oricum ar fi, iti vezi de drum.
Sanse sa te prinda, mici.
Orice ar fi, nu patesti nimic, ti-ai incercat "norocul" si, cum spuneam mai sus, iti vezi de drum.
Perfect pt "smecherasi"
Asta chiar ca nu e o tara normala... Cum poate USR si PNL acum sa spuna ca au obrazul curat?
Legea asta este un scuipat in ochii tuturor romanilor care respecta legea.
O crasa rusine nationala!
Pai cultiva atent aceasta neincredere.