UPDATE Curtea Constituțională, undă verde pentru legea prin care evazioniștii scapă de închisoare

de I.H.     HotNews.ro
Miercuri, 17 februarie 2021, 14:05 Actualitate | Esenţial


Sala judecata
Foto: Kitsdesign / Sciencephoto / Profimedia
Curtea Constituţională a respins, miercuri, sesizările Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Guvernului şi Avocatului Poporului asupra legii prin care evazioniştii scapă de închisoare. CCR a stabilit că actul normativ este constituţional. Reamintim că deputații au adoptat această lege în ultima ședință de plen a fostei legislaturi. Actul normativ, inițiat de fostul deputat PSD Cătălin Rădulescu - ”Mitralieră”, îi scapă de închisoare pe cei inculpați pentru evaziune fiscală dacă prejudiciul este până la 100.000 de euro și dacă îl achită integral.
 • "Cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate (după conexarea celor trei sesizări cu același obiect formulate de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secțiile Unite, de Guvernul României și de Avocatul Poporului) și a constatat că sunt constituționale, în raport cu criticile formulate, dispozițiile Legii privind modificarea și completarea Legii nr.241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale", a transmis CCR, printr-un comunicat de presă.
În 17 decembrie, instanţa supremă a decis sesizarea CCR în legătură cu neconstituţionalitatea proiectului adoptat de Camera Deputaţilor de modificare a Legii 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, care prevede că se poate aplica o amendă în locul închisorii în cazul persoanelor acuzate de o evaziune fiscală de până la 100.000 de euro care achită integral prejudiciul. Actul normativ a fost atacat la Curtea Constituțională și de către Guvern și Avocatul Poporului.

Potrivit ICCJ, sesizarea de neconstituţionalitate vizează actul normativ în întregime și trebuie verificat dacă legea a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului, întrucât forma adoptată de Camera Deputaţilor (Cameră decizională) modifică substanţial obiectul de reglementare şi configuraţia legii adoptate de Senat.

Totodată, sesizarea priveşte neconstituţionalitatea dispoziţiilor articolului unic pct. 4 (art. 10 alin. (12) din Legea nr. 241/2014) în raport cu prevederile art. 1 alin. (5) din Legea fundamentală, sub aspectul exigenţelor privind calitatea legii, astfel cum a fost conturat acest principiu în jurisprudenţa CCR şi a Curţii Europene a Drepturilor Omului, întrucât, contrar cerinţelor impuse de art. 1 alin. (5) din Legea fundamentală, dispoziţiile textului de lege arătat nu permit stabilirea, în mod clar, precis şi previzibil, care sunt inculpaţii care beneficiază de dispoziţiile art. 10 din Legea nr. 241/2015.

Reamintim că deputații au adoptat această lege în decembrie 2020, în ultima ședință de plen a fostei legislaturi. Actul normativ, inițiat de fostul deputat PSD Cătălin Rădulescu - ”Mitralieră”, îi scapă de închisoare pe cei inculpați pentru evaziune fiscală dacă prejudiciul este până la 100.000 de euro și dacă îl achită integral.

Potrivit MJ, proiectul a fost avizat negativ de Guvern şi a mai fost atacat la CCR, Curtea acceptând obiecţiunile de neconstituţionalitate şi declarând proiectul neconstituţional în ansamblul său. La reexaminarea legii, ca urmare a deciziei CCR, deputaţii au adoptat unele amendamente, introducând pedeapsa amenzii, alternativ cu pedeapsa cu închisoarea, în cazul unor infracţiuni de evaziune fiscală.
Legea mai spune că dacă inculpații pentru evaziune fiscală dau și 20% în plus față de prejudiciul creat, fapta nu se mai pedepsește deloc, indiferent de cuantumul evaziunii.

Proiectul de lege prevede:
 • art. 10, alin. (1) În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 şi 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică pedeapsa cu amenda.
 • În cazul săvârșirii uneia dintre infracțiunile prevăzute la art. 8 și 9, dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecății până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile este acoperit integral, fapta nu se mai pedepsește, făcându-se aplicarea dispozițiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările și completările ulterioare;
 • Dispozițiile prezentului articol se aplică tuturor inculpaților chiar dacă nu au contribuit la acoperirea prejudiciului prevăzut la alin.(1) și (1 prim).
Proiectul a fost depus în 2017 pe vremea când Liviu Dragnea era șeful Camerei Deputaților și a fost declarat neconstituțional de judecătorii CCR. Parlamentul a adoptat proiectul în 2018, cu voturile PSD, ALDE și UDMR dar legea a fost atacată atunci la Curtea Constituțională de PNL, USR și PMP.

Cum a încercat să justifice deputatul „Mitralieră” - care nu a mai prins loc în viitorul Parlament - necesitatea acestui proiect:
 • "Dacă inculpatul acoperă în totalitate prejudiciul și nu mai execută pedeapsa efectivă cu închisoarea, statul va avea de câștigat de două ori: va recupera prejudiciul creat integral, într-un timp relativ scurt, și nu va mai efectua cheltuieli cu detenția condamnatului”.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


11644 vizualizari

 • +27 (39 voturi)    
  Asta e ! (Miercuri, 17 februarie 2021, 14:15)

  Susufler0 [utilizator]

  Concluzia : PNL, USR+, UDMR aveti majoritate in Parlament !

  Modificati legea si reintroduceti pedeapsa penala, pt ca modificarea tine de oportunitate iar nu de constitutionalitate iar CCR nu judeca oportunitati !

  PS. Simplu si le dati peste bot ce.ce.r-istilor "imbujorati"!

  PPS. Vointa politica trebuie sa aveti, atat ! :))
  • +4 (4 voturi)    
   sunt (Miercuri, 17 februarie 2021, 14:58)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

   curios daca vointa politica se gaseste pe la PNL si UDMR (varianta maghiara a PSD). USR-ul va trebui s-o aibe, ca doar ce se zbat cu sloganul ala "fara penali".
  • +4 (4 voturi)    
   PSD e o mafie (Miercuri, 17 februarie 2021, 15:38)

   Zimbru [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

   Mai bine Ministrul Justitiei da un OUG pentru a anula aceasta lege criminala cat mai repede.
 • +17 (23 voturi)    
  Evazionistii fin ccr! (Miercuri, 17 februarie 2021, 14:16)

  DomnuTrandafir [utilizator]

  Cu venituri necuvenite!
  Sa plătească retroactiv impozite pentru sumele necuvenite!
  • 0 (2 voturi)    
   Ar putea fi și magistrații pensionați. (Miercuri, 17 februarie 2021, 15:56)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui DomnuTrandafir

   În pensionarea magistraților, și după ei sau luat toți specialii, sau pensionat și au încălcat legea. Legea spune că pensia poate fi max.80% din salariu și ei au ieșit cu pensie mai mare decât salariul, luând în calcul salariul cumulat, în loc de salariul lunar. Acum pot restitui banii încasați în plus și rămân cinstiți și curați cu pensii speciale, dar corect calculate și încasate. Dacă CCR accepta, trebuia să li se impute diferența de pensie și să fie condamnați pentru ilegalitatea făcută și ar fi pierdut pensia specială. Rămâneau numai cu pensia pe bază de contributivitate și aia după ce împlineau 65 ani. La CCR sa făcut un joc cu bătaie mare.
  • +1 (3 voturi)    
   Desfiintare CCR! (Miercuri, 17 februarie 2021, 19:58)

   DomnuTrandafir [utilizator] i-a raspuns lui DomnuTrandafir

   Acesta e cancerul Ro.
   Aduc in discuție pe langa aprobarea evaziunii ca lege de stat
   si
   Anularea amenzilor date in pandemie.
   Forțată, au dat-o ca neconstitutionala!
   Si atunci un cal de nenorociti care nu au respectat legea au fost salvați de alți nenorociti!
   Care dau tonul la nerespectarea legii, la evaziune, la nesupunere civică.
   Au semănat vrajba nationala!
   După ei poptopul!
   Cred ca e o cerință de la UE de schimbare a a formei de organizare/ functionare a ccr.
   Dorneanu & gata!
   Timpul a expirat!
 • +8 (12 voturi)    
  Mda (Miercuri, 17 februarie 2021, 14:17)

  TheFaime [utilizator]

  Tara lucrului bine facut? Devenim o jungla..din rau, in mai rau..
 • +10 (16 voturi)    
  ! (Miercuri, 17 februarie 2021, 14:21)

  tudorr [utilizator]

  Hahaha, sa vezi acu cate firme se vor inchide! Liber la evaziune BIG TIME! Multumim psd! Te pupa jean!
 • +11 (15 voturi)    
  cineva nu a platit impozite ptr venituri din (Miercuri, 17 februarie 2021, 14:23)

  un domn [utilizator]

  URSS
  • +6 (6 voturi)    
   e unul (Miercuri, 17 februarie 2021, 14:59)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   care toata viata a fost dj, orlando chiparosul.
 • +17 (21 voturi)    
  hehe (Miercuri, 17 februarie 2021, 14:25)

  transpenibilus [utilizator]

  Vorba ceea: CCR+PSD=PCR
 • -3 (19 voturi)    
  messi vs popescu (Miercuri, 17 februarie 2021, 14:27)

  icarag [utilizator]

  messi/ronaldo au facut evaziune de peste 5 milioane euro fiecare -prejudiciul, si nu au facut o zi puscarie . gica popescu a facut evaziune de 1 milion nedeclarat , deci prejudiciu 300mii , si i-au dat 3ani . nimeni nu l-a aparat cashai romanu'
  • +1 (1 vot)    
   Ha! Ha! Cap ai, minte ce-ti mai trebuie? (Miercuri, 17 februarie 2021, 23:05)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui icarag

   Messi, Ronaldo (apropo, sunt nume proprii, deci trebuie scrise cu litera mare - sau nu ai nici scoala?) au facut evaziunea fiscala in Romania, de trebuiau judecati dupa legile romanesti, sa aiba paratori romani (desi din cate stiu aparatorii romani nu sunt neaparat necesari)?
 • +19 (19 voturi)    
  si? (Miercuri, 17 februarie 2021, 14:29)

  Wheelwright [utilizator]

  Iohannis o poate retrimite inapoi in noul Parlament pentru reexaminare si sa pice. Nu ai ce face pana nu schimbi fiintele ce sunt acum in Curtea Constitutionala.
 • +15 (17 voturi)    
  Logic.. (Miercuri, 17 februarie 2021, 14:31)

  ciuma.rosie [utilizator]

  ...infractorii se apara intre ei. Vii se pare ca vreun judecator de la CCR e altceva decat un ...
 • +11 (17 voturi)    
  Revolutie (Miercuri, 17 februarie 2021, 14:34)

  Corupt [utilizator]

  Datorita acestor nenorociti toti nenorocitii scapa de puscarie.nu mai ramane decat revolutie sau toti sa paraseasca romania ca si mine.asta nu mai este democratie.asta este tara hotilor si securistilor.nu se mai poate face nimic.asteptam sa ne subjuge astea de tot?pesiile speciale sunt constitutionale,evaziunea,furatul,mafia,taxe si impozite,popismul,tot e constitutional dar nimic pentru cetateniiromaniei.oameni buni,MAI SUPORTATI?
  • +1 (1 vot)    
   nu scapa nimeni de nimic (Miercuri, 17 februarie 2021, 15:16)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Corupt

   Legea poate fi retrimisa in parlament de presedinte iar actualul parlament, cel putin teoretic, o poate midifica.
 • +11 (19 voturi)    
  Perfect (Miercuri, 17 februarie 2021, 14:37)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Chiar mi-era frica ca incepe Justitia sa-si revina... m-am linistit acum! D-aia am iesit in strada si d-aia merita pensii magistratii...
 • +3 (3 voturi)    
  Voi nu intelegeti (Miercuri, 17 februarie 2021, 14:42)

  Costi888 [utilizator]

  Ca este anticonstitutional sa bagi hotii la inchisoare? Aduceti va aminte ce spunea Dl Severin acum cativa ani, intr un interviu. Daca majoritatea fura, inseamna ca trebuie schimbata legea, ca furatul sa fie legal.
  De cativa ani de zile, exact asta se intampla, se da liber la furat.
 • +2 (4 voturi)    
  Cand e de scapat hoti CCR imediat: (Miercuri, 17 februarie 2021, 14:56)

  Marionette [utilizator]

  CONSTITUTIONAL!
 • +3 (3 voturi)    
  Oare care o fi justificarea data de CCR... (Miercuri, 17 februarie 2021, 15:01)

  LiviuX [utilizator]

  E clar ca legea apara evazionistii si deci CCR e mana in mana cu ei cum a demonstrat-o de atatea ori. Dar acum, cinsit vorbind, de ce a fost implicata CCR aici? Ce treaba are legea asta cu Constitutia? Marimea pedepselor, modul lor de executare se stabileste prin lege si nu prin Constitutie. CCR trebuie sa spuna doar daca se incalca dreptul la un proces corect, asta e prevazut in Constitutie. Dar ca de obicei, CCR devine totul in Romania, si parlament, si guvern, si presedinte, etc. In mod normal, daca ar fi sa fie corecti, judecatorii din CCR trebuiau sa spuna simplu ca nu e treaba lor legea asta. La fel ca si la pensiile speciale de ex. Constitutia garanteaza dreptul la pensie si ATAT. Nu spune cat trebuie sa fie pensia, cate pensii trebuie sa ai. Nu e treaba CCR asta.
 • +2 (6 voturi)    
  Cititi cu atentie (Miercuri, 17 februarie 2021, 15:09)

  MitikaP [utilizator]

  Scapa de inchisoare daca prejudiciul e pana in 100.000 euro si il achita integral. E foarte bine, da banii inapoi si il lasa in pace.
  Vrem sa ii ramana banii si sa ii mai si platim cheltuielile cu statul la puscarie?
  Da, marii evazionisti sa mearga la inchisoare, dar gainarii pot sa isi vada de drum daca dau banii inapoi. Eventual sa le ramana in cazier o amenda penala si gata!
 • +1 (1 vot)    
  O respinge Mr. President (Miercuri, 17 februarie 2021, 15:11)

  mr_mojo [utilizator]

  Cred că de asta nu se agită nimeni.
 • +5 (5 voturi)    
  Studiu de caz (Miercuri, 17 februarie 2021, 15:12)

  bigbrother [utilizator]

  Je, baiat de baiat, ma descurc sa fac niscai smecherii sa iasa banu gros. Dupa care ma gandesc sa "spal" putin banii aia, asa ca ii bag in actiuni sau imobiliare, cumpar si vand, platesc impozit, sunt cuminte.

  Vine "anafu" si zice ca am facut o sparla cu banii la inceput. Ok boss, ia de aici amenda si banii aia care zice matale ca e furati. Intre timp insa eu am facut de 3-4 ori mai multi bani cu banii furati, dar am platit impozit pentru ei deci nu au de ce sa-i ceara..si uite cum am ramas cu bani mai multi ca la inceput.

  Si uite cum moare dusmanii mei, valoarea mea, valoarea mea..

  Serios acum, cine a gandit smecheria asta cu amenda da o palma tuturor celor cinstiti care si-au platit impozitele si taxele, care n-au furat bani. Numa' un hot poate gandi o astfel de lege.
 • +4 (6 voturi)    
  Hotie legitimata de alianta PSD - CCR ! (Miercuri, 17 februarie 2021, 15:26)

  Dilematic [utilizator]

  O decizie CCR vadit abuziva, data in cardasie cu initiatorii defunctei coalitii majoritare PSD - ALDE.

  CCR a judecat oportunitatea unor pedepse, neavand asemenea competente, iar Romania nu-si poate permite acum asemenea gesturi de clementa pentru evazionisti.

  Actualul guvern sa initieze de urgenta remodificarea legii in discutie.
 • +2 (2 voturi)    
  o prostie de lege (Miercuri, 17 februarie 2021, 15:36)

  iobag neutru [utilizator]

  asta e incurajare la comiterea de faradelegi pentru ca: daca nu sunt prinsi, raman cu banii, negustori cinstiti (oameni de afaceri, cum ii numeste gingas presa de la noi pe toti interopii); iar daca sunt prinsi si li se ia inapoi valoarea prejudiciului, atunci scapa de pedeapsa; deci care mai e riscul pentru cei care savarsesc astfel de infractiuni? sa fii pus, poate/in cazul in care chiar esti prins, sa pui la loc ceva ce oricum nu ti se cuvenea?
 • +4 (4 voturi)    
  CCR nu e legiuitor (Miercuri, 17 februarie 2021, 15:43)

  Soro [utilizator]

  Cred ca trebuie sa intelegem foarte clar ca nu toate legile injuste sunt neconstitutionale.
  Fara sa intru in polemica daca CCR tine cu hotii sau nu, e clar ca parlamentul are toata vina pentru legile date.
  Parlamenul este puterea legislativa si trebuie sa dea legi juste.
  Din pacate populatia nu vede importanta parlamentului si vede doar guvernul, pentru ca guvernul face parte din puterea executiva. problema e ca executivul TREBUIE sa respecte legile.
  Din puntul meu de vedere CCR poate fi mai restrictiv pentru ca sunt multe legi la care se pot gasi conflicte constitutionale. De exemplu avem imunitati parlamentare iar constitutia spune clar ca toti oamenii sunt egali in fata legii. Aici CCR a inchis ochii explicand ca nu e chiar asa.
  Din punctul meu de vedere constitutia trebuie sa fie un act absolut, fara interpretari. Cand spune ca toti trebuie sa fie egali in fata legii, orice lege care incalca sau doar atinge acest principiu trebuie sa fie declarata neconstitutionala.
  • +2 (2 voturi)    
   Exact! (Miercuri, 17 februarie 2021, 17:24)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Soro

   CCR trebuire sa verifice si sa spuna DOAR daca o lege e conforma Constitutiei sau nu, fara sa spuna si CUM si DACA trebuie data acea lege, CUM sa fie aplicata. Astea sunt atributiile parlamentului, respectiv guvernului. Vezi se ce am spus mai sus...
 • +2 (4 voturi)    
  Asteptam legea pentru criminali si violatori (Miercuri, 17 februarie 2021, 16:23)

  VOX. [utilizator]

  Daca isi cer scuze, sa fim intelegatori. Hai, ca se poate!
  • +1 (1 vot)    
   nu le da idei (Miercuri, 17 februarie 2021, 17:08)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui VOX.

   oricum in 2-3 ani asta urmeaza
  • +2 (2 voturi)    
   ! (Miercuri, 17 februarie 2021, 17:25)

   tudorr [utilizator] i-a raspuns lui VOX.

   Pai pe aia ii elibereaza complicii lor, viitorii pensionari speciali la 40j de ani!
 • +3 (3 voturi)    
  e lege pro infractori (Miercuri, 17 februarie 2021, 17:08)

  liviu_ [utilizator]

  normal ca ccr e de acord

  infractorii se apara intre ei!
 • +1 (1 vot)    
  deci de aici, (Miercuri, 17 februarie 2021, 23:12)

  nick1587873340950 [utilizator]

  sa intelegem ca toti cei care si-au platit taxelesi darile sint BUNI DE FRAIERI.PACALICI si ca de fapt se incurajeaza furtul. Ce credeti ca va urma de acum in colo ? eu am fost unu care am platit la timp tot ce trebuia,


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by