​​Demnitarii aleși vor putea cumula pensia cu salariul, ministrul Muncii, Raluca Turcan, explicând această excepție la legea care joi va fi pusă în dezbatere prin faptul că aceștia au „mandat constituțional”.

Sedinta ParlamentFoto: AGERPRES

„Au mandate definite de lege. Deci da, pot să cumuleze. Demnitarii au mandat constituțional, sunt mandate a căror durată e definită prin lege, ei sunt în categoria în care își continue acel mandat definit prin lege”, a spus Turcan întrebată despre situația parlamentarilor, europarlamentarilor și primarilor.

Ea a precizat că excepția nu e prevăzută pentru secretarii de stat.

„Persoanele numite nu pot cumula pensia cu salariul, persoanele alese au un mandat definit de Constituție”, a mai spus ea.

Proiectul de lege prin care va fi interzis cumulul pensiei cu salariul la stat va fi pus în dezbatere publică joi, a anunțat ministrul Muncii, Raluca Turcan, care a precizat că aproximativ 35.000 de bugetari primesc și pensie, și salariu. Prin acest act normativ, se va putea opta pentru rămânerea în activitate până la 70 de ani, cu condiția de a alege între pensie și salariu. Vor fi însă și excepții, iar printre acestea se află cadrele didactice, membrii Academiei Române și aleșii statului.