Proiectul de lege prin care va fi interzis cumulul pensiei cu salariul la stat va fi pus în dezbatere publică joi, a anunțat ministrul Muncii, Raluca Turcan, care a precizat că aproximativ 35.000 de bugetari primesc și pensie, și salariu. Prin acest act normativ, se va putea opta pentru rămânerea în activitate până la 70 de ani, cu condiția de a alege între pensie și salariu, în sectorul public. Vor fi însă și excepții, iar printre acestea se află cadrele didactice, membrii Academiei Române și aleșii statului. Vor avea posibilitatea să continue să lucreze până la 70 de ani și angajații din sectorul privat, dar în cazul acestora nu se suspendă pensia.
Potrivit ministrului Muncii, după dezbaterea publică proiectul va intra în ședință de Guvern pentru aprobare.
Actul normativ prevede că persoanele ajunse la vârsta de pensionare pot rămâne în activitate, dacă vor, până la vârsta de 70 de ani.
- "Este o opţiune pentru a munci în continuare, chiar dacă a ajuns la vârsta legală de pensionare. (...) Pe lângă faptul că rămâne persoană activă şi în câmpul muncii, există și posibilitatea de a avea un nivel al salariului la care se afla în momentul îndeplinirii vârstei de pensionare. Vorbim aşadar despre un drept şi de o obligaţie. Exercitarea acestui drept e stric la latitudinea angajatului. Legal, rămâne posibilitarea oricărei persoane de a se pensiona la vârsta legală de pensionare, fără nicio îngrădire", a explicat Turcan.
Vor avea posibilitatea să rămână în activitate până la vârsta de 70 de ani atât angajații din sistemul public, cât și cei din sectorul privat. În sectorul public, celor care aleg să lucreze până la 70 de ani li se suspendă plata pensiei. Această regulă nu se aplică însă și celor din sectorul privat.
"În mediul privat, nu poate fi interzis acest drept. Angajatul care depășește vârsta legală de pensionare poate să cumuleze pensia și salariul. El este beneficiar al sistemului public de pensii, dar obține venituri în mediul privat", a afirmat Ministrul Muncii.
Principalele preveri ale actului normativ, prezentate de Turcan:
- Dacă o persoană a optat pentru continuarea activităţii până la împlinirea vârstei de 70 de ani, însă apoi doreşte să revină asupra acestei decizii şi să se întoarcă la pensie, poate să facă lucrul acesta oricând între perioada în care a împlinit vârsta legală de pensionare şi vârsta de 70 de ani.
- Persoana care continuă activitatea poate să solicite şi recalcularea pensiei în sistemul public, avantajul costând în majorarea punctelor anuale şi obţinerea unei pensii în sistemul public calculată proporţional cu perioada lucrată.
- De asemenea, persoanele care au împlinit vârsta de pensionare şi doresc să se reangajeze şi să lucreze până la 70 de ani pot să facă lucrul acesta.
- Legea li se aplică persoanelor care desfăşoară activităţi profesionale pe bază de contract individual de muncă sau raport de serviciu, aşadar şi pentru sistemul public, şi pentru sistemul privat.
- Pentru persoanele care se află în funcţie printr-un act de numire, pentru a putea opta să lucreze până la vârsta de 70 de ani este suficient să depună o cerere la angajator cu 30 de zile înainte de împlinirea vârstei de pensionare.
- Pentru sectorul public, continuarea activităţii se realizează în baza aceluiaşi contract de muncă sau raport de serviciu.
- Tot în sectorul public, pentru continuarea activităţii nu este necesar acordul în prealabil al angajatorului.
- Opţiunea continuării activităţii, după împlinirea vârstei legale de pensionare, are drept consecinţă suspendarea plăţii pensiei şi această măsură e una de echitate socială şi juridică.
- Persoanele care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii, ai sistemului de pensii militare de stat sau beneficiari ai pensiilor de serviciu se pot încadra, potrivit legii, pe durata determinată sau nedeterminată până la vârsta de 70 de ani.
Excepțiile
Vor fi exceptate de la suspendarea dreptului pensiei în momentul în care optează pentru activitate până la 70 de ani:
- persoanele care beneficiază de drepturi de autor, în condiţiile Legii 8/1996,
- personalul didactic prevăzut de legea educaţie naţionale,
- persoanele încadrate în gradul III de invaliditate, pentru că există o decizie a CCR,
- membrii Academiei Române,
- persoanele din cadrul autorităţilor administrative autonome sau instituţiilor publice care la data intrării în vigoare a acestei legi sunt în exercitarea unui mandat, cu o perioadă prevăzută de lege (de exmplu, parlamentari, primari, consilieri).
Turcan a spus că excepţiile vizează tipuri de venituri, şi nu categorii profesionale, astfel că declarația premierului, care s-a poziţionat împotriva oricăror excepţii în proiectul de lege, este "în acord cu textul legii".
- "Excepţiile legate de aplicarea acestei măsuri legislative - evident că noi am plecat în acest demers cu dorinţa de a face o lege constituţională, şi atunci în mod evident trebuie să fie exceptate de la aplicarea acestei reguli persoanele alese care se află în mandate pe o perioadă definită de Constituţie.
- (....) Am vorbit de tipuri de venituri câştigate. Aşadar, plata cu ora este exceptată, este exceptat tipul de venit din drepturi de autor.
- (...) Declaraţia premierului (care s-a poziţionat împotriva oricăror excepţii în proiectul de lege, n.r.) este în acord cu textul legii şi cu ce am menţionat eu, în sensul în care noi facem excepţii nu pentru anumite categorii socio-profesionale, ci pentru tipuri de venit care pot fi acceptate în momentul în care, după vârsta de pensionare, alegi să lucrezi", a susținut Turcan.
Sa nu fiu inteles gresit: legea E buna!
Dar la cati securisti au acaparat statul, legea NU trece.
Toti aia 35.000 sunt sinecuristi intretinuti de alti securisti, in activitate, nimic mai mult. Din oricare loc extrageti unul dintre ei...locul ala va merge mai bine, va lasa spatiu pentru aer proaspat.
Pensionarii-căpusă raman pe post pana la moarte.
Pensiile Speciale raman pe loc pana cand Judecătorii CCR dau colțul. Pentru ca sunt pe viata!
Salariile de la Stat peste 12000 lei ( cca 2500€) Nu vor fi niciodata înghețate pentru ca primele 3 functii in stat sunt "esentiale' si nu-si pot asigura cosu miniml zilnic de alimente.
Toate sporurile bugetarilor Nu se diminuează ci se actualizează pe baza coeficientului PCR (pile, cunostinte si relatii).
Amantele raman pe post la Curtea de Conturi, CFR si celelalte structuri.
-Digitalizarea se suspenda.
Despre pensii de nu mai discutăm.
Noua lege va fi declarată neconstitutionala.
Daca ne luam după Turcan care vrea pensionarea la 75 de ani a Pensionarilor cumularzi va informez ca va fi neconstitutionala din start!
Va fi considerata ca o favoare pentru Un milion de pensionari care cumulează leafa cu pensia!
Unii sunt mai Pensionari ca ceilalti!
Un santierist "bosorog" sigur nu se poate catara pe schele si impinge roaba cu mortar, dar un medic "bosorg", de exemplu, poate salva vieti si poate fi util cu experienta acumulata, la fel si un cercetator stiintific si multi, multi altii.
Exemplu direct - un medic "bosorog" (are peste 80 de ani) mi-a salvat viata in perioada asta, rechemat fiind din pensie
Comentariul meu se refera la atitudinea ta si nu la oportunitatea proiectului de lege.
O aberatie fara noimă!
Isi protejează apropiatii: capusele si Specialii.
Vedeti mai jos inechitatea din aceasta lege.
Va fi considerata ca o favoare pentru Un milion de pensionari care cumulează leafa cu pensia!
Unii sunt mai Pensionari ca ceilalti!
E din aritmetica calculul punctajului mediu anual si a nr mediu de puncte.
Studiu de caz:
Acum:
Stagiu complet de cotizare 35 ani, bărbat.
Varsta la pensionare 65.
Ani de munca 43.
Nr de puncte realizat 83.
Punctaj mediu 83/35=2.37
Factor corectue 1.41
Puncta = 2.37×1.41= 3.34.
Val. Punct pensie 1442 Lei.
Pensie totala =
3.34×1442= 4800 Lei.
După Legea Favorabila:
Stagiu complet de cotizare 35 ani, bărbat.
Varsta la pensionare 70.
Ani de munca 48.
Nr de puncte realizat 101.
Punctaj mediu 101/35=2.89
Factor corectue 1.41
Puncta = 2.89 ×1.41= 4.06
Val. Punct pensie 1885 din 09.2024.
Pensie totala =
4.06 ×1865=7650 Lei.
E o inechitate din start?
7650 vs 4800.
Nimeni nu va sti cum va fi pe mai departe!
Dar e o inechitate din nastere!
Habarnavistii Reformei!
Istoria va consemna minciuna la nasterea unei legi plina de exceptii.
ca la prosti...
ese o bariera , catei trec pe dedesubt , dulai sar pe deasupra iar boii se opresc la bariera. Daca la profesori ar putea fii
ese o bariera , catei trec pe dedesubt , dulai sar pe deasupra iar boii se opresc la bariera. Daca la profesori ar putea fii
Hai să nu fim infantili și să ne imaginăm că 30 de sni de cleptocrație pesedistă se pot șterge cu buretele într-un an. E un drum lung în care PNL va rezolva o parte din probleme, apoi alții altele și tot așa.
Cu condiția să nu ne întoarcem înapoi, lucru posibil din păcate.
niste psd mai prosti.Dupa mine mai destepti ca nu au murit de foame nimeni de la ei pana acum.
Daca o intreprindere are nevoie de experienta ta, pentru munca prestata acolo iti va da un salariu, salariu care nu are nimic cu pensia cuvenita dupa anii munciti inainte.Asta si ar fi destul pentru a ataca legea la CCR, dar mai este si discriminarea evidenta dintre privat si sistemul public, auzi aberatii de genul, " sa nu ia doua venituri de la stat", de parca pensia ar fi un dar de la stat si vezi Doamne salariul ar fi alt dar, si nu se poate ca statul sa dea doua daruri, ca saraceste!
Da, angajatorul, in cazul in speta, statul, POATE decide ca nu vrea sa te tina si pe pensie si pe salariu.
Dar - asta-i vestea buna - stai linistit. Sistemul de stat paralel care a acaparat Romania NU va permite asa ceva. Pana la urma urmei fidelizarea membrilor statului securist paralel se face cu chestii d'astea, cu sinecuri, cu AGA, cu "consilieri", etc...in detrimentul cetatenilor, dar cui ii pasa de ei?
(daca se poate pe aceeasi functie si acelasi salariu) dar sa iei si pensie...
Daca esti inca in putere(dupa ce te-ai pensionat) de ce nu te-ai duce sa lucrezi in privat?!
Foarte bine, sa poti alege daca iesi la 65 de ami la pensie sau la 70 de ani daca te tin fraiele, dar alegi pensie sau continuarea activitatii daca esti angajat la stat!
Si fara exceptii, altfel se strica tot!
Sau acolo iti pute ca nu poti freca menta!?
P.S. Profesorii sunt plătiți cu ora și predau ore ce nu prea mai pot fi acoperite de cadrele didactice rămase. Cum propui tu acoperirea acelor ore? Prin aducerea de oameni de bine din minele închise sau prin muncă patriotică?
...trebuie sa recunosc ca legea asta e buna si, cu cat mai putine exceptii, cu atat mai bine. NU prea mi-e clar cum ajunge corpul profesoral sa fie deficitar...dar NU cumulul salariu-pensie rezolva problema.
In plus, avand in vedere "realizarile" acestui corp profesoral, faptul ca dupa 12 ani de scoala ies 70% analfabeti functionali (populatia #rezist de azi, in marea ei majoritate)...nu vad de ce putina variatiune in "acoperirea acelor ore" ar strica.
Salarii de rahat, respect nema. Majoritatea potențialilor profesori își caută cariere în altă parte, unde timpul și calitățile profesionale le sunt suficient de respectate pentru a fi mai bine remunerate. De aici și rezultatele pe care le enumeri.
Cei care lucrează în regim de plata cu ora nu primesc salarii complete. Sunt plătiți cu ora. Cel mai probabil e vorba de profesorii din universitar nu de cei din preuniversitar.
Si - I beg to differ - e plin de d'astia la salariul minim "cu studii superioare" care ar putea si ar vrea sa fie profesori.
A, sunt prosti ca noaptea, "prosti cu diploma"? Pai, nu tot profesorii i-au adus aici. Sa rareasca prostii la timp...se rezolva si problema numarului de profesori.
Asa cum e acum e cel mai rau. Mai ales ca, de cumulul asta de salariu-pensie profita IN SPECIAL securistii de cea mai joasa speta, jigodiile turnatoare care "s-au avut bine cu sistemul" iar "sistemul (Statul Paralel)" ii recompenseaza si dupa pensie cu diverse sinecuri.
(Punem pariu ca "necesitatea" cea mai mare de cumul salarii-pensii e in mediul urban si nu la sate? Ca si cum, deodata, brusc si pe neasteptate, profesorii au acoperit toate gaurile de la sate...hahahaha)
Deci invatamantul ala de care spui nu e afectat, ca oricum educatia "full" e vrajeala de la ore + continuarea dupa, pe bani, in general cu acelasi profesor. Cateva exceptii confirma regula, nu o fac.
Rezultat: stimabilul pensionar lucreaza "pe hartie" la o firma particulara, dar in realitate este pe acelasi post in institutia publica de unde tocmai a iesit la pensie. Evident, primeste salariu.
Ce spuneti, doamna Turcan, de aceasta realitate? Cumuleaza pensia cu salariul? Lucreaza in institutie publica?
Pentru ca in Romania cumva pot exista firme FARA ANGAJATI care deruleaza contracte si presteaza servicii.
Pai cum tai to firmo' factura daca la tine nu lucreaza nimeni?
Pai daca pe mine ma tine patronul sa lucrez pana la 80 de ani ce treaba are ea cu asta, ca doar nu iau nimi de la stat, ba din contra, platesc taxe la stat.
Dar daca pensia nu se bazeaza pe contributivitate sau este "impanata" cu tot felul de adaugiri "speciale", atunci nu mai e ok. Avem deja cazuri de indivizi care au pensii babane (care nu reflecta deloc contributia lui la sistemul de pensii) si apoi se angajeaza - eventual si pe acelasi post pe care tocmai l-a parasit - si primesc si salariu.
Pe scurt: sa se poate cumula pensia daca:
- a fost bazata pe contributivitatea angajatului pentru cel putin 20 de ani
- nu blocheaza in vreun fel postul pentru angajati mai tineri
- sa fie pe o durata limitata (maxim 5 ani de zile)
Pe scurt - inainte de a arunca nu noroi ar fi bine sa se justifice cu fapte si cifre ce inseamna asemenea masura.
Adica, pana la urma, CE vrea duamna? Sa impuna mediului privat pe cine sa NU angajeze? >: