Premierul Florin Cîţu a declarat, miercuri la Parlament, că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă va fi finalizat în câteva zile şi va fi prezentat public. Conducerea Parlamentului a anulat ședința comună a deputaților și senatorilor după ce PSD a anunțat că nu votează tratatul EURATOM privind sistemul de contribuție la Uniunea Europeană până când Guvernul nu prezintă în Parlament planul de Reziliență care prevede proiectele finanțate din bani europeni.

Florin CituFoto: Guvernul Romaniei

"Astfel de şantaj nu funcţionează cu mine. Social-democraţii trebuie să le explice colegilor lor din Italia, din Spania, din Franţa, care aşteaptă foarte mult acest program, îl aşteaptă mâine, de ce nu vor să ratifice acest proiect de lege", a precizat premierul la Parlament, întrebat ce riscă România dacă Parlamentul nu va ratifica decizia UE pentru majorarea contribuţiei.

Întrebat de reporteri dacă există şansa să fie blocat la nivelul UE, Florin Cîţu a spus: "Bineînţeles, dacă România nu ratifică, Uniunea Europeană nu se poate împrumuta, şi atunci PSD trebuie să explice Uniunii Europene de ce nu vrea să ratifice acest proiect".

"În nicio ţară PNRR nu a fost votat în Parlament, este un atribut al Guvernului, suntem deschişi, ministrul Ghinea a venit în Parlament şi a prezentat PNRR în comisie, deci a fost în Parlamentul României. Noi îl vom prezenta românilor, nu există tratament special pentru social-democraţi. Ministrul Ghinea a fost în comisii, de fiecare dacă când a fost chemat a venit în comisie şi a prezentat, deci nu văd o problemă aici", a adăugat premierul.

Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au anulat, miercuri, ședința comună a Parlamentului care trebuia să voteze ratificarea Deciziei (UE, EURATOM) 2020/2053 a Consiliului din 14 decembrie 2020 privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene. Decizia apare în contextul în care PSD a anunțat că nu va vota tratatul până când Guvernul nu prezintă în Parlament planul de Reziliență care prevede proiectele finanțate din bani europeni. De precizat este că tratatul prevede creșterea contribuției României la Uniunea Europeană iar accesarea fondurilor europene depinde de majorarea contribuției.