Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au anulat, miercuri, ședința comună a Parlamentului care trebuia să voteze ratificarea Deciziei (UE, EURATOM) 2020/2053 a Consiliului din 14 decembrie 2020 privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene. Decizia apare în contextul în care PSD a anunțat că nu va vota tratatul până când Guvernul nu prezintă în Parlament planul de Reziliență care prevede proiectele finanțate din bani europeni. De precizat este că tratatul prevede creșterea contribuției României la Uniunea Europeană iar accesarea fondurilor europene depinde de majorarea contribuției.
La finalul ședinței Birourilor Permanente, Ludovic Orban a invocat mai multe motive de amânare a plenului.
"S-a amânat plenul de astăzi. Sunt mai multe motive. Unul dinte ele este că trebuie să se pună în funcţiune sistemul de vot şi online, pentru că încă nu e compatibilizat sistemul Senat - Cameră şi pentru a putea trebuie să fie compatibilizată Camera cu Senatul. Se fac acum probe tehnice şi e posibil până săptămâna viitoare să fie în funcţiune. Alt motiv este că e şedinţă de Guvern şi nu pot să participe miniştrii la şedinţa de plen. Şi mai e şi discuţia legată de poziţionarea partidelor", a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, la Palatul Parlamentului, după şedinţa conducerii celor două camere.
În ședința Birourilor Permanente, PSD a anunțat că nu va vota tratatul până când premierul Florin Cîțu nu va prezenta Parlamentului planul privind accesarea banilor europeni prin Programul de Reziliență (PNRR). Fără voturile PSD, Coaliția nu are cum să adopte tratatul EURATOM pentru că este nevoie de votul a două treimi dintre parlamentari.
De altfel PSD a anunțat încă de la începutul săptămânii că nu va aproba ratificarea pânî când Guvernul va prezenta Parlamentului Planul de Reziliență. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că doreşte o dezbatere a PNRR şi că parlamentarii PSD nu îl vor vota, miercuri, în plenul comun, "pentru că vor să ştie ce cuprinde".
"Eu şi colegii mei vom vota pentru copiii noştri din anul 2021 până în anul 2053. Acest proiect a fost dezbătut, prezentat publicului de către premier, de preşedintele Camerei. (...) E un proiect complex, asumat de toate familiile europene (...), care trebuie dezbătut foarte bine şi înţeles de români pentru a şti ce avem de făcut pentru viitor. PSD va vota acest proiect, asumat de toate familiile europene. Asta nu înseamnă că îl va vota mâine. Am solicitat o amânare şi o dezbatere pe acest proiect în primul rând în interiorul partidelor politice. Se doreşte o forţare a acestui proiect. PSD nu va participa la acest proiect", a declarat liderul social-democraţilor.
În replică, premierul Florin Cîțu a spus că PNRR este atributul exclusiv al Guvernului și nu trebuie să dea explicații în fața Parlamentului.
"Îi urăm succes, atunci. Să îşi creeze majorităţile necesare să treacă lucrurile. Am scris o scrisoare Comisiei Europene şi vicepreşedintelui Comisiei. Aşteptăm răspunsurile de la Comisia Europeană”, a declarat Ciolacu.
Tratatul EURATOM prevede creșterea contribuției de la 1,2%, la 1,4% din Venitul Național Brut. Este o decizie necesară pentru a acoperi fondurile pe care Comisia Europeană le va aloca pentru redresare și reziliență. România ar urma să beneficieze de 30,5 miliarde de euro pentru Planul Național de Redresare şi Rezilienţă.
Atat timp cat nu mai pot fura nu aprobam nimic - Deviza PSD.
Poate ai uitat...
Tu ai idee cine a fost negociatorul sef al Romaniei pentru adrearea la UE ?
Auzi la el, psd a baga Romania in Ue si Nato... Abia a reusit #rezist sa-l impiedice pe Dragnia sa ne sciata din Nato si tu crezi ca ca propaganda voastra e altceva decat zero.
Dar, sa vedem urmarea.
Dacă ar fi fost majoritari era deja împărțită prada și-i durea la baston de obiecțiile opoziției.
Si-atunci, "ce mai chichirez galceava "?
De-aia zic: Psd trebuie scos urgent in afara legii si desfiintat.
Ca doar nu vi se zice pe degeaba PSD #ciumarosie
La noi sunt conditii speciale iar parlamentul este populat in mare parte de indivizi care nu au ce cauta acolo, ca profil moral sau chiar juridic.
Dar e drept ca e si conditia ca cele 30 miliarde sa produca proiecte realizate (autostrazi, spitale) adica nu poti sa-i furi si sa fugi. De asta e nemultumit PSD?
Ei nu-s dau seama ca daca Romania creste economic si demografic, nu o sa mai fie nevoie sa furi. Ai putea sa traiesti mai bine fara sa furi.
Aia 30 de miliarde sunt bani potentiali, suma care nu o sa fie atinsa niciodata.
Apoi banii care se duc la UE sunt scosi din economia productiva a Romaniei (sub forma de taxe) iar cei care intra sunt proiecte acceptate de UE si multi se duc pe tot felul de aberatii neproductive ( multi romani si-au luat laptopuri, masini, mobilier pe firma prin tot felul de finantari europene ; proiecte eoliene; programe de pregatire si integrare de care nu beneficiaza nimeni ; situri de digitalizare care nu functioneaza mai mult de 1 an; etc.).
Mai mult de jumatate din fondurile europene se intorc tot in marile tari europene.
Nu vad legatura intre comentariul meu si PSD-ul (?!)
Stii cum se numeste cand poti sa citesti un text dar nu sa il si intelegi ?
Anafalbetism functional. Nu zic ca are cineva de aici , doar te informam. Daca intelegi...
Numai ca, in loc de 30, sunt doar 28, ca depinde si de PIB care, ce sa vezi, n-a mai crescut din 2019- de pe vremea "comunistilor"
Iti propun sa citesti si sa incerci sa intelegi ce scrie( eventual, sa diferentiezi granturile de imprumuturi). Si, dupa aia, vezi ce mai ramane pentru lozincile cu autostrazi, spitale....bla, bla...