Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au anulat, miercuri, ședința comună a Parlamentului care trebuia să voteze ratificarea Deciziei (UE, EURATOM) 2020/2053 a Consiliului din 14 decembrie 2020 privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene. Decizia apare în contextul în care PSD a anunțat că nu va vota tratatul până când Guvernul nu prezintă în Parlament planul de Reziliență care prevede proiectele finanțate din bani europeni. De precizat este că tratatul prevede creșterea contribuției României la Uniunea Europeană iar accesarea fondurilor europene depinde de majorarea contribuției.

plen Camera DeputațilorFoto: AGERPRES

La finalul ședinței Birourilor Permanente, Ludovic Orban a invocat mai multe motive de amânare a plenului.

"S-a amânat plenul de astăzi. Sunt mai multe motive. Unul dinte ele este că trebuie să se pună în funcţiune sistemul de vot şi online, pentru că încă nu e compatibilizat sistemul Senat - Cameră şi pentru a putea trebuie să fie compatibilizată Camera cu Senatul. Se fac acum probe tehnice şi e posibil până săptămâna viitoare să fie în funcţiune. Alt motiv este că e şedinţă de Guvern şi nu pot să participe miniştrii la şedinţa de plen. Şi mai e şi discuţia legată de poziţionarea partidelor", a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, la Palatul Parlamentului, după şedinţa conducerii celor două camere.

În ședința Birourilor Permanente, PSD a anunțat că nu va vota tratatul până când premierul Florin Cîțu nu va prezenta Parlamentului planul privind accesarea banilor europeni prin Programul de Reziliență (PNRR). Fără voturile PSD, Coaliția nu are cum să adopte tratatul EURATOM pentru că este nevoie de votul a două treimi dintre parlamentari.

De altfel PSD a anunțat încă de la începutul săptămânii că nu va aproba ratificarea pânî când Guvernul va prezenta Parlamentului Planul de Reziliență. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că doreşte o dezbatere a PNRR şi că parlamentarii PSD nu îl vor vota, miercuri, în plenul comun, "pentru că vor să ştie ce cuprinde".

"Eu şi colegii mei vom vota pentru copiii noştri din anul 2021 până în anul 2053. Acest proiect a fost dezbătut, prezentat publicului de către premier, de preşedintele Camerei. (...) E un proiect complex, asumat de toate familiile europene (...), care trebuie dezbătut foarte bine şi înţeles de români pentru a şti ce avem de făcut pentru viitor. PSD va vota acest proiect, asumat de toate familiile europene. Asta nu înseamnă că îl va vota mâine. Am solicitat o amânare şi o dezbatere pe acest proiect în primul rând în interiorul partidelor politice. Se doreşte o forţare a acestui proiect. PSD nu va participa la acest proiect", a declarat liderul social-democraţilor.

În replică, premierul Florin Cîțu a spus că PNRR este atributul exclusiv al Guvernului și nu trebuie să dea explicații în fața Parlamentului.

"Îi urăm succes, atunci. Să îşi creeze majorităţile necesare să treacă lucrurile. Am scris o scrisoare Comisiei Europene şi vicepreşedintelui Comisiei. Aşteptăm răspunsurile de la Comisia Europeană”, a declarat Ciolacu.

Tratatul EURATOM prevede creșterea contribuției de la 1,2%, la 1,4% din Venitul Național Brut. Este o decizie necesară pentru a acoperi fondurile pe care Comisia Europeană le va aloca pentru redresare și reziliență. România ar urma să beneficieze de 30,5 miliarde de euro pentru Planul Național de Redresare şi Rezilienţă.