Deputat al minorităților: Două proiecte de lege pentru indemnizaţiile foştilor legionari. O umilinţă îngrozitoare pentru victimele Holocaustului/ Sorin Lavric (AUR), elogii pentru Vulcănescu și Gafencu / Miza modificării Decretului-lege 118/1990

de Redactia     HotNews.ro
Luni, 8 martie 2021, 19:29 Actualitate | Politic


Sorin Lavric
Foto: Captura
Deputatul minorităților naționale Silviu Vexler a declarat luni, în plenul Senatului, că este o "umilinţă îngrozitoare la adresa victimelor Holocaustului" existenţa a două proiecte de lege prin care se doreşte reintroducerea indemnizaţiilor oferite de statul român "pentru foştii legionari, urmaşii lor şi urmaşii criminalilor de război sau ai celor care au făcut parte din organizaţiile naziste".

 • "Nu aş fi intervenit dacă nu ar exista şi două proiecte de lege, în prezent aflate la Senat, care să dorească să reintroducă indemnizaţiile oferite de statul român pentru foştii legionari, urmaşii lor şi urmaşii criminalilor de război sau ai celor care au făcut parte din organizaţiile naziste.
 • Este o umilinţă îngrozitoare la adresa victimelor Holocaustului, la adresa puţinilor supravieţuitori ai Holocaustului, care mai trăiesc în ziua de astăzi să vadă toate aceste lucruri", a afirmat Vexler, potrivit Agerpres.
În opinia sa, "faptul că în plenul Senatului României se încearcă rescrierea istoriei, faptul că un senator al Parlamentului României îl invocă cu patos pe un om care este criminal de război, condamnat de două ori pentru tot ceea ce a făcut, este o ruşine nu numai la adresa Parlamentului României, ci şi o ruşine la adresa României în sine".
 • "Este pentru prima dată când vorbesc de la acest microfon, deşi de-a lungul anilor am venit de foarte multe ori în Senat. Am apreciat întotdeauna colaborarea impecabilă avută cu toate grupurile parlamentare pentru toate iniţiativele pe care le-am introdus în Parlament, indiferent dacă a fost vorba de sprijinirea supravieţuitorilor Holocaustului, indiferent dacă a fost vorba despre instituirea Muzeului Evreilor şi al Holocaustului din România.
 • Le mulţumesc din nou acelor colegi, şi celor care sunt membri, şi celor care nu, dar vreau să vă reamintesc că răspunderea faţă de istorie şi faţă de aceşti oameni nu aparţine doar comunităţilor evreieşti, nu aparţine doar Guvernului. Parlamentul este reprezentantul poporului român şi fiecare dintre dumneavoastră este responsabil de protejarea memoriei acestor oameni, de protejarea lecţiilor care trebuie învăţate din ceea ce s-a întâmplat atunci. Nu lăsaţi astfel de derapaje să devină reprezentante pentru Parlamentul României", a spus deputatul.
El a prezentat câteva din stenogramele şedinţelor consiliului de miniştri şi consiliului de cabinet din perioada guvernării Ion Antonescu, "care se suprapune peste perioada Holocaustului din România".
 • "Sunt stenograme din documente publice ale statului român, pe care le poate consulta oricine la Arhivele Statului sau la Arhivele Naţionale Militare, după caz. Rezultatul acestor şedinţe, rezultatul acestor discuţii s-au materializat în peste 300.000 de evrei, din România şi nu numai, care au fost executaţi la ordinul lui Ion Antonescu şi al celor din jurul său. Sunt doar câteva exemple din actele inimaginabile de violenţă inumană şi inutilă pe care le-au stârnit atât guvernul Antonescu, cât şi mişcarea legionară.
 • Nu aş fi vrut să menţionez aceste lucruri astăzi, dacă nu aş fi văzut că aceste tentative de reabilitare a mişcării legionare, de reabilitare a lui Ion Antonescu şi a celor care i-au permis tot ce a făcut, Mircea Vulcănescu fiind unul dintre ei, Valeriu Gafencu fiind altul şi lista continuă, nu ar fi devenit din ce în ce mai publice", a precizat Vexler.
În replică, senatorul AUR Sorin Lavric a spus că nu va înceta să vorbească cu "veneraţie" despre "martiri, despre eroi şi despre acei deţinuţi politici a căror singură vină este că s-au opus comunismului".
 • "Îmi vine să-l întreb pe domnul Vexler (...). Nu mă dezic o iotă de cuvintele pe care le-am spus despre Vulcănescu sau despre Gafencu şi voi continua să-i omagiez mai departe. Nu uitaţi că elogiul meu l-am făcut în cursul unei declaraţii politice, iar dumneavoastră, în calitate de deputat, ştiţi că senatorul nu trebuie să dea socoteală pentru declaraţiile lui politice.
 • Nimeni nu-l poate trage la răspundere şi atunci de ce dumneavoastră, deputat, veniţi în Senatul României şi mă trageţi pe mine de urechi? Trebuie să modificaţi Constituţia, dacă vreţi ca senatorul să fie tras la răspundere pentru declaraţiile lui politice. Altminteri, vă încredinţez că admonestarea dumneavoastră nu doar că nu are darul de a mă intimida, dimpotrivă, îmi dovedeşte că sunt pe drumul cel bun", a afirmat senatorul AUR.

Context: Silviu Wexler și modificarea Decretului-lege 118/1990, care le acorda drepturi și copiilor foștilor deținuți politici / AFDPR: ”Asităm la redeschiderea dosarelor „originii sociale” a copiilor noștri!”


În urmă cu aproape 4 ani, Asociația Foștilor Deținuți Politici din România a definitivat un proiect de lege care prevedea, printre altele, și introducerea urmașilor în categoriile menționate în DL 118/1990 privind pensiile de detinut politic, ”având în vedere suferințele și umilințele pe care le-au cunoscut toți fiii deținuților politici în perioada comunistă”.

AFDPR deplânge faptul că proiectul său de lege a fost ignorat de partidele politice, ajungându-se ca in toamna anului 2020 să fie întocmit un alt proiect de lege de către un grup de deputați de la grupul minorităților, în frunte cu Adnagi Slavoliub.

Este vorba de actuala Lege nr. 130/2020, promulgată de Președintele Iohannis la inceputul lunii noiembrie 2020, în legătură cu care conducerea AFDPR nu a fost consultată, fiind considerată inechitabilă și interpretabilă.

Aceiași parlamentari au elaborat ulterior un nou proiect de lege, care face unele precizări, concretizate în Legea nr. 232/2020, în care apar și unele noutăți în Articolul 13:

Prevederile prezentului decret-lege nu se aplică persoanelor condamnate pentru infracțiuni contra umanității sau celor în cazul cărora s-a dovedit că au desfășurat o activitate fascistă și/sau legionară în cadrul unei organizații sau mișcări de acest fel, precum și copiilor acestora” și, respectiv, în Articolul 14: „…în baza sesizărilor primite sau din proprie inițiativă, vor verifica legalitatea drepturilor acordate beneficiarilor prezentului decret-lege”.

Deputatul și liderul comunității evreiești din România, Silviu Wexler, este considerat de AFDPR ca fiind principalul autor al introducerii acestei modificări.

Practic, se taie pensia de urmaș doar pentru copiii foștilor deținuți politici și luptători anticomuniști condamnati de regimul comunist ca fascisti/legionari.

„După 75-80 de ani asistăm nu doar cu stupoare, ci cu indignare și revoltă la redeschiderea dosarelor „originii sociale” a copiilor noștri!... Chiar s-a uitat că toți aceștia au fost judecați de așa-zisele „tribunale ale poporului”, ale căror completuri de judecată erau formate din pleava morală a societății românești?”, protesta AFSPR într-un comunicat transmis presei la acea vreme.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5764 vizualizari

 • -1 (21 voturi)    
  pfff, daca stiam,,,, ii votam (Luni, 8 martie 2021, 19:43)

  gic [utilizator]

  Il asteptam si pe Gelu Duminica sa se vaite, ca e nelipsit cand e vorba de minoritati.
 • +7 (11 voturi)    
  Suntem in 2021 (Luni, 8 martie 2021, 20:13)

  mescaline [utilizator]

  Un legionar d'asta mai serios, sa zicem ca avea cel putin zece ani in '40 si tot e trecut de nouazeci acum. Sanse mici sa mai pape vreo indemnizatie.

  So, daca e vorba de urmasii celor torturati si exterminati in inchisorile comuniste, cei crescuti fara parinti si marginalizati pe motiv de origine nesanatoasa, cu accesul barat la educatie si viata normala, nu inteleg de ce ii amestecam cu nazistii si criminalii de razboi.

  Nu zic sa li se dea vreo indemnizatie neaparat, dar tinicheaua asta de coada unora care au suferit fara vina pentru ce au crezut parintii e meschinarie de joasa speta.
  • +6 (8 voturi)    
   hehehe (Luni, 8 martie 2021, 22:14)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui mescaline

   Acelasi imbecil de deputat (ce cauta in plenul Senatului?), nu ia nici o atitudine fatza de pensiile de mii de euro pe luna platite de statul roman fostilor ofiteri ai Securitatii - organizatie terorista care a torturat si ucis sute de mii de romani. Legionarii au fost la putere 4 luni, animalele astea conduc si praduiesc tzara de 75 de ani.
 • +1 (15 voturi)    
  Lavric versus Vexler. (Luni, 8 martie 2021, 20:17)

  dvas [utilizator]

  De ce sunt nepublicate documentele specificate de Vexler privind omorarea a 300000 de evrei.In Transnistria au fost exilati nu ucisi doar comunistii si infractorii indiferent de etnie din Basarabia recucerita de la rusi, asa era cunoscut pana acum. Vrem sa le citim si noi nu numai fripturistii . Cred ca Lavric cunoaste mai bine istoria Basarabiei. Pana atunci bravo AUR.
 • +8 (16 voturi)    
  BATRANI LEGIONARI ?! (Luni, 8 martie 2021, 20:50)

  dmnt [utilizator]

  Probabil respectivii legionari au acum 100 de ani. Eu zic sa le dea pensie......
  Sper ca nu toata lumea a invatat istorie din filmele lui sergiu n.
 • -10 (14 voturi)    
  Asta e Dreapta din Romania (Luni, 8 martie 2021, 20:51)

  AndyXXX [utilizator]

  Fascisti, legionari, practic urmasii criminalilor care au scapat din tocatorul anilor '50. Eu cred ca de-asta nu prea vrea nimeni sa aiba de-a face cu Romania si ne-au izolat aici in bula noastra. Poporul e prea fascist. Chiar si cei care au fost comunisti, tot idealuri fasciste aveau in cap. Sa nu uitam ca pe 10 august romanii au cerut in strada ca detinutii sa fie lasati sa moara in inchisori, fara tratamente medicale, fara minime conditii umane.
 • +3 (9 voturi)    
  Cultura si istorie (Luni, 8 martie 2021, 21:07)

  Harald2 [utilizator]

  Pentru a intelege mai bine realitatile romanesti ale acelor vremuri si a evita sa cadem in capcanele altor interese, raspunsul este cultura si cunoasterea istoriei.

  Un exemplu in acest sens sunt cartile lui Nicolae Steinhardt, care a trait in acea epoca - in speranta ca aceste carti nu vor fi interzise, desigur.
 • +10 (16 voturi)    
  Manipulare grosolană (Luni, 8 martie 2021, 21:13)

  Furnicuta [utilizator]

  Este vorba de persoane persecutate după data de 6 martie 1945, adică persecutate de comuniști. Nu e nicio mențiune a legionarilor în proiectuld e act normativ, ci doar o interpretare idioată dată de acest parlamentar al minorității evreiești. Hotnews ar fi trebuit să prezinte și proiectul pentru un echilibru al știrii. https://www.senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=23466&pos=0&NR=b39&AN=2021
 • +3 (5 voturi)    
  hahaha (Luni, 8 martie 2021, 22:19)

  john70 [utilizator]

  Daca s-ar aplica acelasi principiu, nimeni din Ungaria de atunci n-ar trebui sa mai ia nici o pensie - era tzara cu cel mai masiv export de evrei catre lagarele de concentrare. Mai mult, pana la inceputul acestui secol, presa occidentala punea in carca Romaniei si evreii trimisi la gazare din teritoriile romanesti ocupate de Ungaria.
 • -1 (7 voturi)    
  Nu vroiam sa ma bag pe Aur de Tinichea ! (Marţi, 9 martie 2021, 8:13)

  Cugetator [utilizator]

  Dar la atatea insanitati uriase pe care le spun exponentii acestui odios conglomerat , nu mai pot sa ma retin. Sosoaca cica data afara din gasca ,urla si se adreseaza tuturor debusolatilor . George Simion arata la un legionar si se comporta ca un lider de galerie de fotbal cu ochi turbati. Onctuosul Tarziu insinueaza,dar de fapt chiar spune ca nu prea exista pandemie, iar mortii o fac de ceva boli sau de batranete. Iar ultimul dar nu cel din urma ,este chiar filozoful Lavric , care plange cu lacrimi de crocodil dupa legionari de orice fel si schimba istoria lumii macar in Romania, cu sperante pentru intreaga lume !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by