- "Nu aş fi intervenit dacă nu ar exista şi două proiecte de lege, în prezent aflate la Senat, care să dorească să reintroducă indemnizaţiile oferite de statul român pentru foştii legionari, urmaşii lor şi urmaşii criminalilor de război sau ai celor care au făcut parte din organizaţiile naziste.
- Este o umilinţă îngrozitoare la adresa victimelor Holocaustului, la adresa puţinilor supravieţuitori ai Holocaustului, care mai trăiesc în ziua de astăzi să vadă toate aceste lucruri", a afirmat Vexler, potrivit Agerpres.
- "Este pentru prima dată când vorbesc de la acest microfon, deşi de-a lungul anilor am venit de foarte multe ori în Senat. Am apreciat întotdeauna colaborarea impecabilă avută cu toate grupurile parlamentare pentru toate iniţiativele pe care le-am introdus în Parlament, indiferent dacă a fost vorba de sprijinirea supravieţuitorilor Holocaustului, indiferent dacă a fost vorba despre instituirea Muzeului Evreilor şi al Holocaustului din România.
- Le mulţumesc din nou acelor colegi, şi celor care sunt membri, şi celor care nu, dar vreau să vă reamintesc că răspunderea faţă de istorie şi faţă de aceşti oameni nu aparţine doar comunităţilor evreieşti, nu aparţine doar Guvernului. Parlamentul este reprezentantul poporului român şi fiecare dintre dumneavoastră este responsabil de protejarea memoriei acestor oameni, de protejarea lecţiilor care trebuie învăţate din ceea ce s-a întâmplat atunci. Nu lăsaţi astfel de derapaje să devină reprezentante pentru Parlamentul României", a spus deputatul.
- "Sunt stenograme din documente publice ale statului român, pe care le poate consulta oricine la Arhivele Statului sau la Arhivele Naţionale Militare, după caz. Rezultatul acestor şedinţe, rezultatul acestor discuţii s-au materializat în peste 300.000 de evrei, din România şi nu numai, care au fost executaţi la ordinul lui Ion Antonescu şi al celor din jurul său. Sunt doar câteva exemple din actele inimaginabile de violenţă inumană şi inutilă pe care le-au stârnit atât guvernul Antonescu, cât şi mişcarea legionară.
- Nu aş fi vrut să menţionez aceste lucruri astăzi, dacă nu aş fi văzut că aceste tentative de reabilitare a mişcării legionare, de reabilitare a lui Ion Antonescu şi a celor care i-au permis tot ce a făcut, Mircea Vulcănescu fiind unul dintre ei, Valeriu Gafencu fiind altul şi lista continuă, nu ar fi devenit din ce în ce mai publice", a precizat Vexler.
- "Îmi vine să-l întreb pe domnul Vexler (...). Nu mă dezic o iotă de cuvintele pe care le-am spus despre Vulcănescu sau despre Gafencu şi voi continua să-i omagiez mai departe. Nu uitaţi că elogiul meu l-am făcut în cursul unei declaraţii politice, iar dumneavoastră, în calitate de deputat, ştiţi că senatorul nu trebuie să dea socoteală pentru declaraţiile lui politice.
- Nimeni nu-l poate trage la răspundere şi atunci de ce dumneavoastră, deputat, veniţi în Senatul României şi mă trageţi pe mine de urechi? Trebuie să modificaţi Constituţia, dacă vreţi ca senatorul să fie tras la răspundere pentru declaraţiile lui politice. Altminteri, vă încredinţez că admonestarea dumneavoastră nu doar că nu are darul de a mă intimida, dimpotrivă, îmi dovedeşte că sunt pe drumul cel bun", a afirmat senatorul AUR.
AFDPR deplânge faptul că proiectul său de lege a fost ignorat de partidele politice, ajungându-se ca in toamna anului 2020 să fie întocmit un alt proiect de lege de către un grup de deputați de la grupul minorităților, în frunte cu Adnagi Slavoliub.
Este vorba de actuala Lege nr. 130/2020, promulgată de Președintele Iohannis la inceputul lunii noiembrie 2020, în legătură cu care conducerea AFDPR nu a fost consultată, fiind considerată inechitabilă și interpretabilă.
Aceiași parlamentari au elaborat ulterior un nou proiect de lege, care face unele precizări, concretizate în Legea nr. 232/2020, în care apar și unele noutăți în Articolul 13:
„Prevederile prezentului decret-lege nu se aplică persoanelor condamnate pentru infracțiuni contra umanității sau celor în cazul cărora s-a dovedit că au desfășurat o activitate fascistă și/sau legionară în cadrul unei organizații sau mișcări de acest fel, precum și copiilor acestora” și, respectiv, în Articolul 14: „…în baza sesizărilor primite sau din proprie inițiativă, vor verifica legalitatea drepturilor acordate beneficiarilor prezentului decret-lege”.
Deputatul și liderul comunității evreiești din România, Silviu Wexler, este considerat de AFDPR ca fiind principalul autor al introducerii acestei modificări.
Practic, se taie pensia de urmaș doar pentru copiii foștilor deținuți politici și luptători anticomuniști condamnati de regimul comunist ca fascisti/legionari.
„După 75-80 de ani asistăm nu doar cu stupoare, ci cu indignare și revoltă la redeschiderea dosarelor „originii sociale” a copiilor noștri!... Chiar s-a uitat că toți aceștia au fost judecați de așa-zisele „tribunale ale poporului”, ale căror completuri de judecată erau formate din pleava morală a societății românești?”, protesta AFSPR într-un comunicat transmis presei la acea vreme.
So, daca e vorba de urmasii celor torturati si exterminati in inchisorile comuniste, cei crescuti fara parinti si marginalizati pe motiv de origine nesanatoasa, cu accesul barat la educatie si viata normala, nu inteleg de ce ii amestecam cu nazistii si criminalii de razboi.
Nu zic sa li se dea vreo indemnizatie neaparat, dar tinicheaua asta de coada unora care au suferit fara vina pentru ce au crezut parintii e meschinarie de joasa speta.
Sper ca nu toata lumea a invatat istorie din filmele lui sergiu n.
Un exemplu in acest sens sunt cartile lui Nicolae Steinhardt, care a trait in acea epoca - in speranta ca aceste carti nu vor fi interzise, desigur.