Senatorul AUR Sorin Lavric i-a adus un omagiu în Parlament lui Valeriu Gafencu, așa-zis "sfânt al închisorilor”, în fapt membru activ al Mișcării Legionare, avertizează Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România, care cere Senatului "vigilență față de omagierea memoriei Mișcării Legionare".

Sorin LavricFoto: Captura

Potrivit Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania "Elie Wiesel", în urmă cu două zile, în timpul declarațiilor politice, senatorul AUR Sorin Lavric i-a adus un omagiu lui Valeriu Gafencu, așa zis „sfânt al închisorilor”.

  • "Asemenea opinii de la tribuna democrației românești trebuie să înceteze.
  • În fapt, Valeriu Gafencu a fost membru activ al Mișcării Legionare, iar în timpul rebeliunii din ianuarie 1941 a incitat cu pistolul în mână elevi din liceele ieșene să se alăture tentativei de lovitură de stat. În 1941, după interzicerea Mișcării Legionare, a fost condamnat la închisoare pentru că a militat pentru reactivarea acestei mișcări fasciste", spun reprezentanții Institutului "Elie Wiesel".

Ei reamintesc declarațiile făcute de Anca Dragu, președintele Senatului, în 21 ianuarie, cu prilejul comemorării victimelor Pogromului de la București: "Antisemitismul, xenofobia și rasismul reprezintă pericole de actualitate, pe care dacă nu le contracarăm ferm, societatea noastră și noi toți vom avea de suferit. Obligația noastră morală, la 80 de ani de la această tragedie, este să omagiem așa cum se cuvine memoria celor care au suferit în acest eveniment dezonorant și să ne asigurăm că această drama va rămâne mereu vie în conștiințele noastre”.

  • "Se dovedește, din nou, că încercările AUR de delimitare de Mișcarea legionară sunt fake news-uri", adaugă reprezentanții Institutului "Elie Wiesel".