Eurodeputata USR-PLUS Ramona Strugariu amintește, într-o postare pe Facebook, președintelui Klaus Iohannis că el este cel care a numit-o, în ciuda avizului negativ al CSM, pe Giorgiana Hosu la șefia DIICOT care a îngropat dosarul „10 august”. Reacția lui Strugariu vine după ce șeful statului i-a cerut ministrului Justiției să explice de urgență cum s-a ajuns la clasarea dosarului.

HotNews.roFoto: Hotnews

Întrebările eurodeputatei pentru președintele Iohannis:

  • „1. Ce poate face ministrul Justiției peste o decizie definitivă a instanței?”
  • 2. De ce nu a cerut activ soluții înainte de această decizie definitivă, în orice fel, inclusiv cu ideea constituirii unei comisii parlamentare de anchetă, până acum? Poate concluziile acelei comisii ar fi ajutat, la rândul lor, să se facă lumină. Dacă ține atât de mult la adevăr, nu era firesc să-l căutăm în ultimii ani cu toate mijloacele de care dispunem?
  • 3. Pot să-l mai întreb de ce a numit un procuror şef DIICOT care nu a avut aviz favorabil CSM şi care a îngropat, cu grijă şi multă incompetență, dosarul 10 august? Între altele, soțul doamnei procuror şef era vizat în dosar.
  • 4. Pot să îi amintesc preşedintelui că îi cerea procurorului Felix Banilă, după episodul Caracal, "sa-si inainteze imediat demisia din functia de procuror-sef al DIICOT (…) Este imperativ ca greselile din ultimele saptamani sa fie asumate cu responsabilitate si este nevoie de o schimbare la acest nivel pentru a recredibiliza aceasta institutie", pentru ca mai apoi să o numească pe Georgiana Hosu la conducerea acestei instituții, iar 2 ani mai tarziu, pe 10 august 2020, acestă zi simbol pentru democrație (cum o numeşte el în discursuri) să plece in vacanță, fără să mai spună un cuvânt despre adevăr, aflarea vinovaților, credibilitatea instituției?
  • 5. Pot să îi reamintesc preşedintelui că aceeaşi Georgiana Hosu care a lucrat la acest dosar, ingropat la DIICOT, a motivat cererea de redeschidere a dosarului cu explicatia (şocantă) că a fost dispusă clasarea fără să se facă o cercetare penală efectivă, când ea însăşi trebuia să se asigure că această cercetare penală efectivă se intamplă, în calitate de procuror şef DIICOT şi de procuror ierarhic superior al magistratului Doru Stoica, titularul de dosar, cel care a dispus clasarea?”

„700 de sesizări penale, 600 de victime, documentare audio - video impecabilă a unei fapte pentru care nu s-a putut face "o cercetare penală efectivă", niciun vinovat. Dar avem acum un ministru al justiției şi unul de interne care au de decontat toată liniştea asta. Mult populism, multă ipocrizie, puține răspunsuri, domnule preşedinte. Ăsta nu se numeşte drag de adevăr”, a comentat Strugariu, pe Facebook.

Președintele Klaus Iohannis i-a cerut joi ministrului Justiției, Stelian Ion, să „explice public de urgență cum s-a ajuns în situația ca dosarul vizând evenimentele din 10 august 2018 să fie clasat”.

„Românii au tot dreptul să știe cine sunt cei vinovați de actele de violență împotriva manifestanților pașnici. Lucrurile nu se pot încheia aici și de aceea am cerut ministrului Justiției și ministrului de Interne să găsească soluțiile pentru ca adevărul în legătură cu 10 august să fie aflat, iar cei responsabili să răspundă”, a afirmat președintele Iohannis, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.