Deputații au respins miercuri moțiunea simplă împotriva ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu. 161 de deputați au votat împotriva moțiunii, în vreme ce pentru au fost 140. Social-democrații au cerut în plen ca votul electronic să fie unul secret, însă propunerea a picat la vot.

Vlad VoiculescuFoto: Comitetul național de coordonare a activităților privind vacccinarea împotriva COVID-19

UPDATE 13.06 Deputatul PSD Alexandru Rafila:

  • "Sunt convins că dacă votul era secret, multi dintre parlamentarii PNL și unii de la USR ar fi votat în favoarea moțiunii și probabil că Vlad Voiculescu era nevoit să își dea demisia
  • Viitorul apropiat va avea să demonstreze că noi am avut dreptate
  • Dacă moțiunile care sunt depuse oferă și soluții, cred că oamenii de bun simț ar trebui să le ia în considerare, iar actuala coaliție ar trebui să găsească cât mai repede un conducător la Ministerul Sănătății"

Pe durata ședinței, mai mulți parlamentari PSD nu au purtat mască. Rafila: "Nu știu ce făcea fiecare dintre colegii mei, nu am monitorizat. E un lucru pe care trebuie să și-l asume fiecare, nu cred că are legătură cu apartenența politică".

............

PSD a propus ca votul electronic să fie unul secret, însă deputații Coaliției au respins solicitarea. De precizat este că deputații Coaliției dețin majoritatea, mai exact 169 de voturi, în timp ce Opoziția PSD-AUR are împreună 133.

Potrivit regulamentului, moţiunea simplă se aprobă cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi. Procedural, o moţiune simplă împotriva unui ministru nu are efect juridic şi, chiar dacă este adoptată de Parlament, acesta nu este automat demis.

Este prima moţiune simplă depusă de opoziţie în această legislatură.

Moţiunea simplă este intitulată "Incompetenţa şi lipsa de asumare ucid! Vlad Voiculescu, un pericol pentru sănătatea şi viaţa românilor", semnată de 109 social-democraţi, a fost dezbătută de deputaţi în şedinţa de luni. Social democrații au venit la şedinţa de plen purtând pancarte negre prin care se solicita demisia lui Vlad Voiculescu.

Înaintea citirii moțiunii, social-democrații au provocat un scandal în plenul Camerei, solicitând europarlamentarilor Dacian Cioloș și Dragoș Pîslaru părăsirea sălii de plen. Agitația a continuat la discursul ministrului Vlad Voiculescu cu huiduieli și fluierături. Dezbaterile au fost pline de acuzații dure și reproșuri între Opoziție și Putere.