Proiectul de buget pentru 2021 ar putea fi publicat joi sau vineri dimineață, a declarat joi vicepremierul Dan Barna, precizând că din cauza țintei de deficit nu au putut fi alocate mai multe fonduri pentru ministere. ​

Dan Barna, vicepremier USR-PLUSFoto: Guvernul Romaniei

„Suntem aproape să vedem acest buget în transparență publică, probabil azi sau mâine dimineață va fi pus în consultare bugetul. (...) Toată lumea e nemulțumită în acest moment. Când în urmă unei negocieri lumea e nemulțumită, înseamnă că e o negociere reușită. Lăsând gluma la o parte, este imporant să calibrăm zonele de așteptare și asta s-a întâmplat și ieri și azi. Vom avea un buget care să respecte ținta de deficit asumată, dar care să asigure premisele de investiții și de dezvoltare pe zona economică și infrastructură pentru lunile și anii următori”, a spus Barna, într-o intervenție la Digi24.

Declarațiile lui Barna vin după ce premierul Florin Cîțu anunțase, miercuri, că proiectul de buget va fi pus în dezbatere cel târziu joi dimineață. El a precizat că în coaliție nu sunt „divergențe” și le-a cerut ministrilor să coreleze planurile de investiții cu programul de guvernare.

„Nu e nicio divergență în Coaliție, toți vrem bani mai mulți, dar 7% este un deficit foarte mare”, a spus el.

Premierul a enumerat principalele coordonate ale bugetului pe 2021:

  • creșterea economică 4,3%
  • PIB 1.116 miliarde lei
  • deficitul bugetar estimat 7,14 - 7,16 încă îl calculăm
  • un deficit ESA de 8,2% din PIB
  • 60,8 miliarde investiții

Florin Cîțu a precizat că în ședința de Guvern s-a discutat în primă lectură „ordonanța cheltuielilor”. Aceasta prevede plafonarea punctului de pensie la 1.442 de lei, faptul că nu se vor mai emite vouchere de vacanță în acest an, urmând a fi folosite cele nefolosite în 2019 și 2020, în valoare totală de 2,4 miliarde de lei. De asemenea, gratuitatea de transport pe tren pentru elevi va fi de doar 50%.