Liderul deputaților UDMR, după ce DNA a acuzat un atac "direct și nefondat” al acestuia: Nu e sănătos ca DNA să aibă competenţa de a urmări penal magistrați

de Redactia     HotNews.ro
Sâmbătă, 16 ianuarie 2021, 15:04 Actualitate | Politic


deputatul UDMR Csoma Botond
Foto: Facebook
Liderul deputaţilor UDMR Csoma Botond răspunde DNA, care a acuzat un atac "direct și nefondat” al acestuia și spune că UDMR vrea ca justiţia să funcţioneze echitabil şi fără abuzuri sau situaţii interpretabile. "Nu consider că este sănătos, din punctul de vedere al funcţionarii justiţiei, ca DNA să aibă competenţa de a urmări penal judecători şi procurori pentru săvârşirea infracţiunilor de corupţie”, spune deputatul.

Deputatul susține că UDMR nu vrea să lanseze atacuri publice cu privire la activitatea DNA, aşa cum a reclamat instituția, ci "doreşte ca justiţia să funcţioneze echitabil, fără abuzuri şi fără situaţii interpretabile, care pot afecta imaginea Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi credibilitatea eforturilor depuse de această instituţie în lupta împotriva corupţiei".

El spune că nu este sănătos, din punctul de vedere al funcţionarii justiţiei, ca DNA să aibă competenţa de a urmări penal judecători şi procurori pentru săvârşirea infracţiunilor de corupţie.

Precizările lui Csoma Botond în contextul dezbaterii privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, care implică preluarea de către DNA a unor dosare de la această secție:
 • "Nu consider că este sănătos, din punctul de vedere al funcţionarii justiţiei, ca DNA să aibă competenţa de a urmări penal judecători şi procurori pentru săvârşirea infracţiunilor de corupţie. Trebuie să ţinem cont de faptul că judecătorii au atribuţia de a judeca rechizitoriile întocmite de DNA pentru infracţiunile de corupţie săvârşite de persoane care nu au calitatea de magistrat, dar, în acelaşi timp, dacă DNA ar avea această competenţa de a instrumenta şi dosarele în care judecători şi procurori ar fi subiecţii activi ai infracţiunilor de corupţie, acest aspect ar putea genera situaţii care ar putea să afecteze calitatea actului de justiţie, prin eventuale presiuni.
 • Reamintesc că, în anul 2019, Consiliul Superior al Magistraturii a validat Raportul Inspecţiei Judiciare, în care aproape 3.000 de magistraţi au fost vizaţi în dosare penale şi prin care se consemnează anumite aspecte îngrijorătoare cu referire la acest subiect. Mai mult, fostul preşedinte CSM, Lia Savonea a declarat că ”judecători timoraţi nu pot să facă justiţie”, a afirmat liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor Csoma Botond.
 • Totodată, este de notorietate publică situaţia de la Bihor, unde trei procurori D.N.A. au fost acuzaţi că au abuzat de funcţia lor faţă de judecători, în presa locală apărând înregistrări în acest sens, discutând între ei posibilitatea de a fabrica dosare penale unor judecători care nu au dat sentinţe favorabile DNA.
 • Similar separaţiei puterilor in stat, mutatis mutandis ar trebui să avem o separaţie a competenţelor şi în cazul cercetărilor penale.
 • UDMR susţine că cercetarea penală a unei categorii de persoane, şi anume, persoanele care au calitatea de magistrat, trebuie să fie efectuată de către o entitate distinctă, specializată în investigarea aspectelor specifice care derivă din statutul acestora. Trebuie să creăm cadrul instituţional în aşa fel încât obiectul de activitate specific al acestei entităţi să poată fi îndeplinit eficient, fără să pericliteze buna funcţionare a sistemului judiciar şi cu respectarea echidistanţei.
 • În România există practica organelor judiciare specializate şi noi considerăm că avem nevoie de un astfel de organism specializat, distinct, bine organizat şi cu atribuţii conturate pentru investigarea infracţiunilor din sistemul judiciar. Astfel va exista o delimitare clară a competenţelor.
 • În accepţiunea noastră, revenirea acestei competenţe de a investiga faptele de corupţie săvârşite de magistraţi DNA ar crea premisele unor situaţii interpretabile din punctul de vedere al imparţialităţii şi al echidistanţei, elemente care pot duce la scăderea încrederii în instituţiile statului. La fel cum DNA are o arie de competenţă bine conturată cu privire la o categorie de infracţiuni, şi anume, infracţiunile de corupţie şi cele asimilate infracţiunilor de corupţie, poate exista o entitate cu arie de competenţă bine conturată nu pe tipul de infracţiune, ci pe o anume calitate a persoanelor care săvârşesc infracţiunile, în cazul de faţă magistraţii. Şi, la fel cum procurorii DNA, fiind specializaţi în analiza faptelor şi în urmărirea penală al infracţiunilor de corupţie au avut rezultate notabile pe parcursul anilor, specializarea procurorilor încadraţi în entitatea care ar urma să investigheze infracţiunile din justiţie ar putea sta la baza funcţionării eficiente a acestei instituţii”. (Sursa: News.ro)
DNA a transmis vineri un comunicat din presă în care a cerut oamenilor politici "să se abțină de la atacuri publice nefondate” împotriva parchetului anticorupție. DNA a caracterizat acuzațiile liderului grupului UDMR din Camera Deputaților, Csoma Botond, la adresa Direcției drept un "atac direct și nefondat” care "aduce atingere probității profesionale și independenței magistraților procurori”.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


6060 vizualizari

 • -5 (17 voturi)    
  DNAul... (Sâmbătă, 16 ianuarie 2021, 15:12)

  Nyk1 [utilizator]

  Pentru unii mumă, pentru alții... Csoma!
 • +15 (15 voturi)    
  Mda... (Sâmbătă, 16 ianuarie 2021, 15:20)

  Laurentiu78 [utilizator]

  Deci ca sa inteleg si eu. O directie anti-coruptie, creata special pentru a lupta cu coruptia, nu ar trebui sa aiba competente sa urmareasca penal magistrati acuzati de coruptie...

  Mda...logica de pe urma...sau mai degraba interese.
 • +6 (18 voturi)    
  Dimpotriva! (Sâmbătă, 16 ianuarie 2021, 15:22)

  Cataleya [utilizator]

  E chiar foarte sanatos ca DNA sa urmareasca penal magistratii?
  Pt magistrati exista deja Inspectia Judiciara, care e numai pt ei.
  De ce e nevoie si de un Parchet special pt magistrati? ca sa va rezolvati problemele intre voi, mai discret?

  Acum UDMR (si se pare ca si PNL) ar dori sa schimbe doar numele "sectiei" si omul, adica SS sa se numeasca alfel iar In locul Adinei Florea pusa de Dragnea sa vina altul pus de noua putere.

  Indiferent ca e vb de actuaul SS sau de DNA, probele tot la un judecator ajung, iar el decide inceperea urmaririi penale sau respingerea.
  Va e frica de DNA pt ca stiti ca de-acolo e mai greu sa scapatii decat de la o "subunitate" mai mititica si care este controlata totalmente politic.
  • +12 (12 voturi)    
   Cu astfel... (Sâmbătă, 16 ianuarie 2021, 17:05)

   Nonidem [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

   Cu astfel de conceptii, UDMR devine un pericol pentru votarea desfiintarii acestei sectii nocive!Iar suntem la mana UDMR in efortul de a imbunatati ceva in Romania.
 • +6 (10 voturi)    
  Magistrați nevinovati! (Sâmbătă, 16 ianuarie 2021, 15:22)

  DomnuTrandafir [utilizator]

  Nejudecati!
  Înregimentați politic!
  Cum de se stie sentința inainte de pronunțare?
  Daca se fac ca nu inteleg:
  Cum de reusesc sa fuga criminalul Iorgulescu, odiosul Ghiță, corupții Zlotea& Rizea?
  Si ceilalti borfasi parlentari?
 • +12 (18 voturi)    
  UDMR este ANTI-Justitie (Sâmbătă, 16 ianuarie 2021, 15:23)

  neagoe [utilizator]

  UDMR a fost 100% de partea lui Dragnea si va continua sa puna bete in roate celor care vor sa intareasca justitia. De ce?
  1. Un stat cu o justitie slaba este un stat slab. O Romanie puternica nu convine Ungariei.
  2. Mafia lemnului este condusa de udmr-isti si multe fonduri ale UDMR vin de acolo.
  • -3 (11 voturi)    
   mafia lemnului e controlata de Viena (Sâmbătă, 16 ianuarie 2021, 16:57)

   eucomentez [utilizator] i-a raspuns lui neagoe

   Austriecii controleaza toate resursele naturale are Romaniei: lemnul, titeiul, gazele naturale samd, iar controlul e exercitat prin PSD si PNL.
   • +3 (3 voturi)    
    le-a scapat o resursa importanta (Duminică, 17 ianuarie 2021, 11:05)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui eucomentez

    Prostia! aia e controlata bine de PSD, AUR si altii cativa mai marunti.
    PS ce ai vrut sa spui cu gazul? dar cu samd?
 • -9 (13 voturi)    
  usurel (Sâmbătă, 16 ianuarie 2021, 15:23)

  srpc [utilizator]

  dupa numarul inacceptabil de mare de dovezi privind politizarea si chiar mafiotizarea DNA, a cere "independenta" si lipsa unei supravegheri e nesimtire curata
 • +2 (6 voturi)    
  . (Sâmbătă, 16 ianuarie 2021, 15:40)

  Toate nickname-urile erau luate [utilizator]

  ...uh, și nici medicii să trateze alți medici? Dacă „„„uită””” vreun bisturiu într-un stomac sau îi dau unui rival tratamentul greșit, doar am văzut și eu într-o telenovelă că se întâmplă așa.
 • +8 (12 voturi)    
  ///// (Sâmbătă, 16 ianuarie 2021, 15:41)

  GemstonePig [utilizator]

  Sa se revizuiasca din temelii pe ici pe colo sa-i schimbam numele si o mutam in alta parte. Cam asa ceva ar vrea iudemere
 • +10 (12 voturi)    
  speciali (Sâmbătă, 16 ianuarie 2021, 15:45)

  ion.daniel [utilizator]

  Pai daca sunt speciali, de ce sa nu fie pana la capat? De ce sa fie ei judecati ca un muritor de rand? Trebuie comisie speciala , tot din interiorul lor, ca in parlament sau ca la pensiile speciale. Sigur o sa mai vedem pe cinevaa condamnat cand o zbura porcul, la fel cum vedem zero parlamentari trimisi in judecata dearece cui pe cui se scoate. La cum vedem zero pensii speciale taiate, ca asa scrie in constitutie, printr-o interpretare atat de jegoasa a ei ca iti vine sa iti tragi firele din cap.
 • +7 (11 voturi)    
  Pe aceasta linie de idei (Sâmbătă, 16 ianuarie 2021, 16:10)

  ipolitic [utilizator]

  ar fi nevoie de o alta sectie speciala care sa cerceteze faptele de coruptie a politicienilor, o alta alta sectie care sa preia actele de coruptie a medicilor, una pentru instalatori si mecanici auto- si chiar una separata pentru udemeristi. Toate in spiritul separarii puterilor in stat.
  • +1 (1 vot)    
   Corect (Duminică, 17 ianuarie 2021, 9:49)

   hamurabi [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

   Si as adauga o chestie, cine cerceteaza faptele de coruptie ale membrilor sectiei speciale ?
 • +5 (9 voturi)    
  Garantiile procesuale reclamate (Sâmbătă, 16 ianuarie 2021, 16:16)

  Dilematic [utilizator]

  de catre dl deputat Csoma Botond, privitoare la prevenirea unor eventuale abuzuri ale DNA in cercetarea actelor de coruptie savarsite de magistrati, se gasesc inscrise in art. 95 al. 1 din Legea 3O3 privind statutul judecatorilor si procurorilor, astfel:
  "Judecatorii si procurorii pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati numai cu incuviintarea Sectiei pentru judecatori, respectiv a Sectiei pentru procurori, a Consiliului Superior al Magistraturii."
 • -10 (12 voturi)    
  DNA e un instrument politic (Sâmbătă, 16 ianuarie 2021, 16:55)

  eucomentez [utilizator]

  IDNA a lansat mii de procese bazate pe dosare politice si a distrus imaginea publica si viata a mii de oameni fara ca aceasta sa comis vreo fapta ilegala.

  Procurorii DNA pentru activitatea lor politica sunt rasplatiti cu pensii speciale de zeci de mii de euro si au drept la pensionare inainte de varsta de 50 de ani.
 • +1 (1 vot)    
  S-ar rezolva totul simplu. (Duminică, 17 ianuarie 2021, 8:57)

  asavreau [utilizator]

  Fără secții speciale,fără Parchete cu dedicație.Egalitate în fața legii,fără imunitate la infracțiuni.CSM se vor un legislativ mai cu moț,iar Parlamentul își dă cu stângul în dreptul când trebuie să legifereze,făcând și votând legi care permit interpretări largi,făcând necesare judecări și răsjudecări,intervenții la CCR,tragere de timp și prescrierea faptelor.Pentru prescriere ar fi bine ca faptele în curs de judecare/anchetă să nu poată fi prescrise,timpul respectiv fiind considerat zero.
  • 0 (0 voturi)    
   ehe... (Luni, 18 ianuarie 2021, 10:16)

   muscha mbanana [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

   n-ai sa vezi asa ceva in viata asta , nici macar in visele tale erotice , cu kovesi ! asa ceva nu e nici in america , unde se retrag diplomele de la harvard , pentru opinii politice , si mai au tupeu sa critice rusia ,unde detinutii se opereaza la merkel !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by