Marcel Ciolacu spune că în urma alegerilor parlamentare de duminică PSD va avea 110 mandate la Camera Deputaţilor şi 48 de mandate la Senat, prin urmare rămâne partidul cu cele mai multe mandate, deci ar trebui să fie chemat primul la consultările de la Cotroceni. În cazul în care nu se întâmpla asta, PSD nu va merge la consultări, a mai spus liderul social-democraţilor. El mai afirmă că de la ora 16.00 va avea loc Consiliului Politic Naţional în care PSD va vota propunerea de premier - Alexandru Rafila. Ciolacu ar avea şi miniştri - la Finanţate Cristian Socol, la Educaţie Leonard Azamfirei sau la Justiţie Maia Teodoroiu.

Marcel CiolacuFoto: Captura video

Ciolacu a declarat, joi, la Digi 24, că PSD este partidul cu cele mai multe mandate în viitorul Parlament şi că "rămâne surprins" de modul de abordare a negocierilor şi de "felul în care interpretează preşedintele Iohannis Constituţia".

"Se pare că asistăm la o confiscare a votului românilor şi o gaşcă de pierzători vor să îşi transforme acest vot de blam oferit de români într-o victorie. Lucru nepermis într-un stat democratic şi european. Negocierile parcă s-au dus într-un ridicol, nu se ţine cont de criza sanitară şi de marile provocări pentru 2021. Am ajus să ni se povestească de un preşedinte de partid pentru că nu ştiu ce caută acum la Cotroceni, pentru că preşedintele PNL avea relaţii instituţionale cu şeful statului. Nu ştiu acum cum îşi permite să se ducă la Cotroceni şi să scrie pe bileţele nume de prim-miniştri. Într-un stat democratic aceste consultări se fac în urma unui calendar anunţat oficial pe agenda publică a preşedintelui României, deoarece preşedintele nu e al PNL sau USR, preşedintele ia act de rezultate, invită partidul cu cele mai multe mandate primul la consultări şi apoi face negocieri oficial”, a susținut Marcel Ciolacu, potrivit News.ro.

El a mai spus că în cazul în care şeful statului nu cheamă PSD primul la consultări, atunci le va propune colegilor ca partidul să nu participe deloc.

Referitor la propunerea de premier a PNL, Florin Cîţu, liderul PSD a susținut că nu înţelege cum USR-PLUS va participa la o guvernare cu "penalii PNL” şi cu premier Florin Cîţu, "groparul României şi al economiei româneşti”.

"Nu pot să realizez cum USR va participa la o guvernare cu penalii PNL şi cu domnul Cîţu care este groparul României şi al economiei româneşti. Propunerea noastră clară este domnul Alexadru Rafila. Dacă am fi avut un preşedinte care să îmbrace haina constituţională, în acest moment ar fi fost vorba de un guvern de uniune naţională. Este nevoie de un efort naţional al tuturor partidelor pentru a depăşi această criză sanitară şi economică cu care o să se confrunte România din ce în ce mai mult. E o abordare greşită ceea ce face acum preşedintele invitând nişte perdanţi, neţinând cont de votul românilor. De fapt s-a confirmat că Guvernul PNL al său este un eşec total”, a completat Ciolacu.

Întrebat despre o listă de potenţiali miniştri ai PSD, Ciolacu a invocat numele lui Cristian Socol pentru Finanţe, Leonard Azamfirei pentru Educaţie, Maia Teodoroiu pentru Ministerul Justiţiei.

Negocierile pentru noul guvern de coaliție vor începe sâmbătă, a anunțat președintele UDMR, Klemen Hunor, după discuțiile de la Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis, la care au participat și Ludovic Orban și Dan Barna.