​Primarul ales al Capitalei a reacționat pe Facebook după ce Curtea de Apel i-a validat definitiv mandatul, el spunând că în această săptămână își va putea prelua oficial funcția.

Nicusor DanFoto: Agerpres/EPA

Mesajul lui Nicușor Dan:

  • "Curtea de Apel București a luat azi decizia firească de a respinge contestațiile pesediste total nejustificate privind alegerile locale de acum o lună și a validat mandatul de primar general al Capitalei, acordat de cetățeni.
  • În această săptămână, voi putea prelua oficial funcția și începem să construim împreună Noul București, adică să facem un oraș bun pentru oamenii cinstiți.
  • Le mulțumesc din nou bucureștenilor pentru încrederea exprimată la urne și pentru dorința de a aduce o schimbare în acest oraș vitregit de către o administrație incompetentă. Ne revedem la depunerea jurământului, iar apoi, zi de zi, în calitate de parteneri".

Curtea de Apel București a respins luni ca fiind tardive cele 52 de apeluri depuse de reprezentanți PSD prin care era contestată validarea mandatului lui Nicușor Dan: "Admite excepţia tardivităţii. Respinge toate apelurile ca tardiv formulate".

Mandatul lui Nicuşor Dan a fost validat de Tribunalul Bucureşti în 12 octombrie, însă decizia instanței a fost contestată apoi de foști și actuali consilieri PSD.

Potrivit procedurii, prefectul Bucureștiului trebuie să convoace o ședință a CGMB, în care să depună jurământul atât consilierii, cât și primarul Capitalei.

În aceeași situație se află și Clotilde Armand, care nu a putut să își preia mandatul de la Primăria Sectorului 1 pentru că au fost depuse 120 de contestații în instanță.

Nicușor Dan spunea, duminică seară, la B1TV, că joi sau vineri, cel târziu, va fi instalat la Primăria Capitalei.

El a afirmat că este "o oarecare confuzie", pentru că multă lume are impresia că el este primar de o lună, timp în care însă nu a avut niciun fel de atribuţii. Conform legii, primarul în funcţie este cel care a fost ales în 2016, Gabriela Firea, care va rămâne până joi, vineri, când Nicușor Dan speră să fie instalat. "Deci responsabilitatea pe tot ce se întâmplă în Bucureşti îi revine până atunci”, a subliniat el.

Chestionat ce a făcut în aceasă lună în care nu a putut să îşi preia mandatul, primarul ales a precizat că a evitat să deschisă conflicte mediatice şi s-a ocupat de ceea ce înseamnă relaţia cu alte autorităţi de care va depinde activitatea sa ca edil.

Joi, Nicușor Dan, a susținut o conferință de presă în fața sediului Primăriei Capitalei, unde a anunțat că preluarea mandatului său va întârzia cel puțin o săptămână, din cauza atitudinii iresponsabile a PSD, care a depus 52 de contestații la decizia de validare a mandatului său.

El a spus că în cele 52 de sesizări (apeluri) depuse de foști sau actuali consilieri PSD la decizia instanței de validare a mandatului său de primar sunt invocate ”motive ridicole”, vorbindu-se de fraudă electorală "în același stil conspiraționist cu care PSD ne-a obișnuit în ultimii ani", iar acestea sunt copy-paste, având toate inclusiv aceleaşi greşeli gramaticale. ”Se cere nici mai mult nici mai puţin decât reluarea alegerilor locale în Bucureşti, dacă vă vine să credeţi”, a afirmat Nicușor Dan.

Primarul ales al Capitalei a mai susținut că "în mod deliberat” se pregătește o iarnă grea pentru bucureșteni, prin întârzierea preluării mandatului său, din cauza contestațiilor.

"În mod deliberat se pregătește o iarnă grea pentru bucureșteni în ceea ce privește serviciul de încălzire, tocmai pentru ca, în stilul binecunoscut, PSD să dea vina pe noua administrație că nu e în stare să rezolve problemele orașului”, a spus Nicușor Dan.

Întrebat ce înseamnă o iarnă grea, Nicușor Dan a răspuns: "Bucureștiul va avea trei mari probleme în zilele imediat următoare: criza medicală, criza căldurii și apei calde și criza financiară. Când am vorbit de iarna grea, m-am referit la criza căldurii și apei calde, pentru că acolo este nevoie de niște măsuri preliminare, de stocuri de materiale pentru intervenții de urgență, de pregătirea unor echipe de intervenții și nu am informații că lucrurile acestea se întâmplă”.