Mandatul lui Nicușor Dan de primar general al Capitalei a fost validat luni de Curtea de Apel București, decizia fiind definitivă.

Foto:

Instanța a respins ca fiind tardive cele 52 de apeluri depuse de reprezentanți PSD prin care era contestată validarea mandatului lui Nicușor Dan: "Admite excepţia tardivităţii. Respinge toate apelurile ca tardiv formulate".

Mandatul lui Nicuşor Dan a fost validat de Tribunalul Bucureşti în 12 octombrie, însă decizia instanței a fost contestată apoi de foști și actuali consilieri PSD.

Potrivit procedurii, prefectul Bucureștiului trebuie să convoace o ședință a CGMB, în care să depună jurământul atât consilierii, cât și primarul Capitalei.

USR: Firea trebuie să plece!

Reprezentanții USR au reacționat printr-un mesaj pe Facabook în care spun că Gabriela Firea trebuie să plece, arătând că cele peste 50 de contestații, care invocă "motive ridicole", au fost depuse pentru a trage de timp.

În aceeași situație se află și Clotilde Armand, care nu a putut să își preia mandatul de la Primăria Sectorului 1 pentru că au fost depuse 120 de contestații în instanță. "Oare câte hoții a făcut PSD în primării dacă încearcă atât de tare să amâne inevitabilul? Nicușor Dan și Clotilde Armand își vor prelua săptămâna aceasta mandatele și vor descoperi toate furturile", adaugă USR.

Nicușor Dan spunea, duminică seară, la B1TV, că joi sau vineri, cel târziu, va fi instalat la Primăria Capitalei.

El a afirmat că este "o oarecare confuzie", pentru că multă lume are impresia că el este primar de o lună, timp în care însă nu a avut niciun fel de atribuţii. Conform legii, primarul în funcţie este cel care a fost ales în 2016, Gabriela Firea, care va rămâne până joi, vineri, când Nicușor Dan speră să fie instalat. "Deci responsabilitatea pe tot ce se întâmplă în Bucureşti îi revine până atunci”, a subliniat el.

Chestionat ce a făcut în aceasă lună în care nu a putut să îşi preia mandatul, primarul ales a precizat că a evitat să deschisă conflicte mediatice şi s-a ocupat de ceea ce înseamnă relaţia cu alte autorităţi de care va depinde activitatea sa ca edil.

Joi, Nicușor Dan, a susținut o conferință de presă în fața sediului Primăriei Capitalei, unde a anunțat că preluarea mandatului său va întârzia cel puțin o săptămână, din cauza atitudinii iresponsabile a PSD, care a depus 52 de contestații la decizia de validare a mandatului său.

El a spus că în cele 52 de sesizări (apeluri) depuse de foști sau actuali consilieri PSD la decizia instanței de validare a mandatului său de primar sunt invocate ”motive ridicole”, vorbindu-se de fraudă electorală "în același stil conspiraționist cu care PSD ne-a obișnuit în ultimii ani", iar acestea sunt copy-paste, având toate inclusiv aceleaşi greşeli gramaticale. ”Se cere nici mai mult nici mai puţin decât reluarea alegerilor locale în Bucureşti, dacă vă vine să credeţi”, a afirmat Nicușor Dan.

Primarul ales al Capitalei a mai susținut că "în mod deliberat” se pregătește o iarnă grea pentru bucureșteni, prin întârzierea preluării mandatului său, din cauza contestațiilor.

"În mod deliberat se pregătește o iarnă grea pentru bucureșteni în ceea ce privește serviciul de încălzire, tocmai pentru ca, în stilul binecunoscut, PSD să dea vina pe noua administrație că nu e în stare să rezolve problemele orașului”, a spus Nicușor Dan.

Întrebat ce înseamnă o iarnă grea, Nicușor Dan a răspuns: "Bucureștiul va avea trei mari probleme în zilele imediat următoare: criza medicală, criza căldurii și apei calde și criza financiară. Când am vorbit de iarna grea, m-am referit la criza căldurii și apei calde, pentru că acolo este nevoie de niște măsuri preliminare, de stocuri de materiale pentru intervenții de urgență, de pregătirea unor echipe de intervenții și nu am informații că lucrurile acestea se întâmplă”.