Liderii PSD s-au întâlnit joi, în ședința de urgență pentru a discuta strategia pentru moțiunea de cenzură. În spatele ușilor închise, președintele PSD, Marcel Ciolacu, le-a spus pesediștilor că este îngrijorat de negocierile pe care liberalii le poartă cu parlamentarii PSD și PRO România. Surse social-democrate au explicat pentru HotNews.ro cum arată harta negocierilor și ce variante iau în calcul liderii PSD.

Conducerea PSDFoto: PSD

În acest moment, PSD nu are voturile necesare pentru înlăturarea Guvernului Orban. Oficial, PSD are 206 parlamentari, dar, potrivit surselor citate, real mizează pe 200 de parlamentari PSD-ALDE, 11 PPU-SL și 20 de parlamentari PRO-România.

De precizat este că în ultima săptămână PSD a pierdut trei parlamentari care au trecut la PNL - Daniel Breaz, Luminița Jivan și Emilia Meiroșu.

"Președintele s-a arătat îngrijorat de faptul că liberalii promit marea cu sarea parlamentarilor PSD și Pro România. Calculele noastre arată ca avem 231 de voturi în acest moment și lucrurile se pot schimba în rău sau în bine. Vom vedea în următoarele zile. Este o posibilitate ca UDMR să voteze, dar nu poți lăsa șansa moțiunii în mâinile UDMR", au explicat sursele HotNews.ro.

Paul Stănescu a cerut șefilor de organizații să-și mobilizeze parlamentarii pentru votul de luni, 31 august, amenințând că, în caz contrar, absenteismul acestora se va penaliza cu excluderea din partid.

La ședința Consiliului Politic Național (CPN), Marcel Ciolacu le-a spus pesediștilor că ia în calcul depunerea unei a doua moțiuni de cenzură în luna septembrie. "Se ia în calcul varianta unei decizii nefavorabile din partea Curții Constituționale referitoare la contestația PNL. Dacă CCR declară moțiunea neconstituțională, vom depune o nouă moțiune", au explicat sursele participante la ședință.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, la finalul ședinței că moțiunea de cenzură a PSD va trece. "În acest moment sunt suficiente voturi ca moţiunea de cenzură să treacă. Și fără UDMR avem suficiente voturi", a spus liderul PSD.