Guvernul ia în calcul să atace la Curtea Constituțională proiectul PSD-ALDE-UDMR prin care Parlamentul stabilește data alegerilor parlamentare, și nu Guvernul, adoptat în regim de urgență de parlamentari, afirmă premierul Ludovic Orban. El spune că este "un evident conflict de interese".

plen Camera DeputațilorFoto: AGERPRES

"Nu mi-aduc aminte ca în 30 de ani Parlamentul să stabilească data alegerilor. Adică parlamentarii sunt cei care sunt parlamentari în funcție. Interesul lor e să rămână cât mai mult în funcție. Cum să lași parlamentarii, care au interesul să-și prelungească mandatul cât mai mult, să stbilească data alegerilor? Pe alegerile parlamentare situația e un pic mai diferită, pentru că dacă Parlamentul hotărăște data alegerilor, Parlamentul e format din parlamentari, care sunt în mandat, care au interesul să-și prelungească mandatul cât mai mult”, a declarat, marți, premierul.

El a spus că, în opinia sa, perlamentarii sunt "într-un evident conflict de interese", iar Guvernul analizează cu constituționaliștii temeiul de atacare a legii la Curtea Constituțională.

Proiectul PSD-ALDE-UDMR prin care parlamentul stabilește data alegerilor parlamentare, și nu Guvernul cum este în prezent, a fost adoptat în regim de urgență. Inițiativa care poartă semnăturile lui Marcel Ciolacu, Călin Popescu Tăriceanu și Cseke Attila a fost depus săptămâna trecută, pe 21 iulie, iar luni, 27 iulie, a fost votat de plenul Senatuli cu 89 de voturi "pentru", 39 "împotrivă" şi o abţinere. În aceeași zi a fost trimis la Camera Deputaților, decizională, care l-a adoptat cu 180 de voturi „pentru”, 26 „împotrivă” şi 61 abţineri.

Urmărirea procesului legislativ de pe site-ul senat.ro arată că proiectul a fost prezentat în Biroul Permanent, vineri, iar luni, practic următoarea zi lucrătoare, avea gata raportul favorabil al comisiei juridice (document AICI) , fiind introdus în plen și votat. Imediat a fost trimis la Camera Deputaților, decizională în acest caz, unde a primit raport de la Comisia Juridică și a fost votat și de plen.

Propunerea legislativă vizează unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților, ca urmare a încetarii mandatului Parlamentului ales în anul 2016. Astfel, doar de această dată, prin derogare de la legea actuală Parlamentul va decide, prin lege organiză, data alegerilor parlamentare.