Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, îl somează pe premierul Ludovic Orban "să informeze urgent Parlamentul dacă se impune amânarea alegerilor locale și a deschiderii școlilor", în contextul situației generate de pandemia de COVID-19.

Marcel Ciolacu, președinte PSDFoto: Facebook
  • "Ludovic Orban trebuie să informeze urgent Parlamentul dacă a scăpat de sub control pandemia și se impune amânarea alegerilor locale și a deschiderii școlilor!
  • Septembrie vine cu aceste două mari provocări, iar Orban nu se mai poate ascunde la nesfârșit în spatele propriilor interese electorale. Trebuie să le spună românilor ce are de gând! Sunt răspunsuri care trebuie date acum, nu în ultima zi, așa cum a făcut în toată această perioadă, când a lăsat vid legislativ de două ori din cauza incompetenței și delăsării Guvernului său.
  • Orban trebuie să lase bâjbâiala și să spună clar, cu date exacte, care este situația epidemiologică și care este perspectiva. Se deschid sau nu școlile?! Se fac sau nu alegeri?! Sănătatea românilor și soarta copiilor noștri nu pot fi tranzacționate electoral!", susține Ciolacu într-un mesaj postat sâmbătă pe Facebook.

Premierul Ludovic Orban spune că, în acest moment, nu se pune problema amânării alegerilor locale, programate pentru 27 septembrie.

"Deocamdată, nu am această intenție. Preocuparea noastră principală este să ne moblizăm la capacitatea maximă pentru a opri răspândirea epidemiei. Deocamdată, este prematur să vorbim despre o amânare a alegerilor locale. Vom face o evaluare profesionistă a riscului epidemiologic existent pentru fiecare tip de activitate în campania electorală și organizarea votului. Se poate face o campanie electoală care să evite adunările publice, să evite contactul direct, apropiat, se poate face campanie în spații deschise, în media, online. Se pot organiza secțiile de votare și procesul de votare astfel încât să nu existe riscul de transmitere a virusului. Deocamdată, la acest nivel de noi cazuri diagnosticate pozitiv încă nu ne gândim la așa ceva”, a declarat, joi, Ludovic Orban.