Gabriela Firea îi răspunde contracandidatului său la Primăria Capitalei, Nicuşor Dan, care i-a cerut implementarea a 10 măsuri urgente pentru limitarea răspândirii coronavirusului, susținând că măsurile au fost luate încă de acum câteva luni.

Gabriela FireaFoto: PMB

"Bine aţi revenit în Bucureşti, domnule candidat! Sau, mai corect: bine v-aţi trezit! Aţi dormit bine? V-aţi odihnit suficient? Ce-mi cereţi dumneavoastră să fac azi, 12 iulie, eu şi echipa mea am realizat, ba chiar mult mai mult, încă din luna martie, de când eraţi dumneavoastră dispărut fără urmă! Şi de când colegii dumneavoastră de la Guvernul PNL îmi spuneau să nu mă mai agit, pentru că e doar o gripă uşoară. A văzut o ţară întreagă, numai dumneavoastră nu... Puneţi mâna şi vă informaţi! Discutaţi cu oamenii, citiţi presa. Văd că vă lăudaţi că vă susţin 7 partide şi nu vă pasă de oameni! Eu voi rămâne în continuare primarul oamenilor, dumneavoastră al combinaţiilor între partide...", a scris, duminică, Firea

Nicuşor Dan, candidatul dreptei la Primăria Capitalei, a făcut un apel la bucureşteni la responsabilitate şi a propus un set de zece măsuri care ar trebui luate de municipalitate în contextul creşterii numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus în Bucureşti.

El a susţinut că situaţia riscă să devină "gravă" şi a făcut mai multe solicitări către Primăria Capitalei.

"Cer administraţiei PSD-Firea să ia următoarele măsuri: să testeze periodic persoanele cele mai expuse la infectare - cadre medicale, asistenţi sociali, şoferi şi controlori STB, taximetrişti, funcţionari care lucrează direct cu publicul. Cer să iniţieze un parteneriat cu Direcţia de Sănătate Publică, subordonată Ministerului Sănătăţii, pentru a-i ajuta pe aceştia în anchetele epidemiologice făcute la persoanele infectate, pentru contacţii acestora. Cer să pună în vânzare măşti la punctele în care se vând bilete STB pentru persoanele care nu au masca la ele şi vor să se urce în mijloacele de transport în comun", a afirmat Dan.

El a mai solicitat mobilizarea Poliţiei Locale pentru verificarea obligaţiei de a purta masca în spaţii închise, în spaţii comerciale, în mijloacele de transport în comun şi a respectării interdicţiei de a intra şi de a folosi spaţiile de joacă pentru copii.

"Cer să instituie pentru mai multe spaţii deschise, cum sunt pieţele şi zonele din Lipscani, un număr maxim de persoane care pot să intre şi cer să mobilizeze, de asemenea, Poliţia Locală pentru a se verifica numărul de persoane care accesează aceste spaţii", a completat deputatul.

El a cerut Primăriei Capitalei să instaleze robinete cu apă şi săpun la intrarea în parcuri şi în pieţe şi să utileze cu dezinfectant mijloacele de transport în comun şi staţiile STB.

"Cer să dezinfecteze periodic, pe baza unor protocoale, mobilierul urban şi să asigure spălarea, nu dezinfectarea, străzilor. Cer să extindă distribuţia de măşti gratuite către bucureştenii cu venituri reduse, cer să instituie comunicarea online cu cetăţenii în toate instituţiile din subordinea Primăriei şi să facă publicitate acestei proceduri, astfel încât să nu pună bucureştenii pe drumuri pentru lucruri care pot să fie rezolvate de la distanţă şi prin mijloacele consistente de publicitate pe care le au la îndemână să vorbească cetăţenilor despre riscul acestui virus şi despre nevoia de a se proteja", a adăugat Nicuşor Dan.

El a făcut un apel şi la clasa politică. "Toată clasa politică, şi Putere şi Opoziţie, are o responsabilitate şi trebuie să dea mesajele corecte, mesaje de responsabilitate, de încredere în specialişti pentru a limita zvonurile şi manipulările şi pentru a întări relaţia între autorităţi şi cetăţean", a transmis Dan.