Liviu Dragnea susține în interviul acordat din Penitenciarul Rahova fostei sale consiliere Anca Alexandrescu că Viorica Dăncilă este cea care a deschis discuţia despre emiterea unei ordonanţe privind amnistia, el subliniindu-i că nu i-a cerut niciodată aşa ceva ţi că nu a pus o astfel de condiţie şi că nu mai vrea să discute pe această temă.

Dragnea, interviu din inchisoareFoto: Captura video

”Ce m-a deranjat foarte mult atunci, doamna Dăncilă, Viorica Dăncilă, se trezea foarte des vorbind despre faptul că nu mă va grația. Una, două: nu-l voi grația, una, două, nu-l voi grația. Probabil că erau reporteri care erau rugați de consilierii dumneaei să pună întrebarea asta. Chiar eram foarte nervos și voiam să-i spun atunci așa: doamna candidat, nu mai vorbi despre faptul că nu o să mă grațiezi pe mine, că eu nu o să scriu o cerere de grațiere nici adresată ție, nici adresată lui Iohannis, pentru că grațierea o cer oamenii vinovați. Eu sunt adus aici nevinovat și nu am de ce să cer grațiere. Și atunci mi-ai zis și tu, mi-a zis și Irina, și alți prieteni: domne, o să spună că din cauza dumitale nu câștigă alegerile. Nu îmi era foarte ușor, nu mă uitam la presă, dar mai vorbeam cu colegii de aici, mai auzeam discuții... era campanie electorală”, a declarat Liviu Dragnea în interviul difuzat de Realitatea Plus.

”Prima discuţie cu Dăncilă eu am avut-o în februarie-martie 2018”

  • Acum, despre amnistie și grațiere, prima discuție cu doamna Dăncilă eu am avut-o în februarie-martie, nu mai țin minte exact, 2018, pe Valea Prahovei, într-o duminică după-amiază sau sâmbătă, eram acolo cu familiile și tocmai se însera, era zăpadă și mi-a zis: domnul președinte, aș vrea să ieșim puțin afară să vorbim ceva. Am ieșit și mi-a spus că e hotărâtă să dea amnistie. Ordonanță de amnistie.
  • I-am spus să se gândească bine, să țină cont de faptul că eu nu i-am pus o astfel de condiție atunci când a fost propusă pentru funcția de prim-ministru și nu am avut o discuție pe această temă până în momentul ăla...
  • Și am spus: Viorica, sunt decizii ale tale, dacă ți le asumi, bine, dacă nu, e în regulă. Dar reține că eu nu îți cer, nu fac presiuni, nu am discutat despre așa ceva și nu vreau să mai discut. Deci, nu se poate vorbi despre presiune.
  • Peste câteva luni, venea și îmi spunea nu mai vreau să dau amnistie. E în regulă. Peste alte câteva luni iar venea și îmi spunea: cred că trebuie să dau amnistie.
  • Eu nu stau să intru în dicuții din astea cu doamna Dăncilă, cu domnul Toader, sincer, chiar nu mă interesează. Acești doi oameni sunt un capitol încheiat pentru mine”, a spus Liviu Dragnea la Realitatea PLUS.

”Nu știu de ce a mințit Tudorel Toader...Eu și cu dl Tăriceanu doar îii ascultam și îmi luam notițe când ei anunțau Ordonanșa de Urgență”

  • Întâlnirea de la sediul din Băneasa dintre domnul Tăriceanu, eu, doamna Dăncilă, domnul Toader, s-au întâmplat la sfârșit de ianuarie 2019, întâlnire generată de mine și de Călin Tăriceanu pentru a stabili cu acești doi domni dacă ei vin cu ordonanțe pe codurile penale care erau în Parlament doar pe partea declarată constituțională sau noi mergem în Parlament.
  • Discuția a fost foarte clară, îmi aduc aminte și acum. Domnul Tăriceanu își nota ce spun dumnealor și eu, și domnul Tăriceanu am spus: domne, spuneți-ne dacă voi aveți de gând la Guvern să inițiați Ordonanță de Urgență, spuneți-ne și atunci nu mai continuăm în Parlament, pentru că și eu și domnul Tăriceanu am spus: vrem să închidem acest subiect, de ce...

N.R: Fostul ministru al Justiției a vorbit într-un interviu acordat lui Ion Cristoiu despre presiunile PSD pentru modificarea legislației penale, susținând că i s-a cerut insistent să promoveze o ordonanță de urgență pentru modificarea Codului Penal. "O dată am avut o întrevedere de patru ore şi jumătate, la vârful vârfului”, a susținut Toader. Fostul premier Viorica Dăncilă a confirmat pentru Adevărul desfășurarea acelei întâlniri, la sediul PSD din Băneasa, la care au luat parte ea, Tudorel Toader, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu. "Îmi amintesc perfect că domnului Tudorel Toder i s-a solicitat amnistie şi graţiere. Domnul Dragnea şi Tăriceanu au susţinut varianta ordonanţei de urgenţă privind amnistia şi graţierea", a spus Dăncilă.

Liviu Dragnea a sugerat în partea a doua a interviului acordat din Penitenciarul Rahova fostei sale consiliere Anca Alexandrescu că Viorica Dăncilă și Paul Stănescu ar fi fost manipulați de servicii și convinși să preia PSD. Realitatea TV a difuzat vineri seară a doua parte a primului interviu acordat din penitenciar de fostul lider al PSD, condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare.

Realitatea TV a prezentat joi seara prima parte a interviului pe care Liviu Dragnea, condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare în dosarul angajărilor fictive, l-a acordat fostei sale consiliere Anca Alexandrescu, în prezent ziaristă la această televiziune. Dragnea a susținut din nou că este nevinovat și că este victima unui "sistem ocult”, "statul paralel”, despre care spune că prima oară i-a vorbit unul dintre "cei mai buni prieteni” pe care i-a avut, Vasile Dâncu.

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a transmis joi, cu mai puțin de o oră înainte de difuzarea interviului cu Liviu Dragnea, că "nu a aprobat solicitări de intervievare a unor persoane private de libertate, indiferent de forma de materializare indicată de petent (fizic/online)”.

ANP a continuat cu alte trei precizări pe această temă, susținând că "persoanele private de libertate au posibilitatea de a accesa, în vederea menținerii unei legături constante cu membrii de familie sau alte persoane, comunicările online (via Skype), în baza unei programări prealabile”. Instituția a transmis apoi că a cerut de la Penitenciarul Rahova documentele în baza cărora a fost aprobată comunicarea online.