VIDEO Guvernul a lansat Planul de relansare economică. Iohannis: Traversăm o criză mondială fără precedent, iar răspunsurile trebuie să fie pe măsură / Un nou atac la PSD / Orban: E momentul ca liderii politici să iasă din mlaștina demagogiei

de I.H.     HotNews.ro
Miercuri, 1 iulie 2020, 18:02 Actualitate | Politic


Iohannis si Orban
Foto: Hotnews
Românii merită o rețea de autostrăzi la nivel european, un sistem energetic puternic în plan național și regional, industrii și servicii competitive, iar toate acestea sunt posibile numai prin accelerarea proiectelor majore de investiții, într-o manieră eficientă și transparentă, a declarat miercuri președintele Klaus Iohannis, prezent la evenimentul de lansare a Planului Național de Investiții și Relansare Economică al Guvernului. El a susținut că a primit asigurări de la Executiv că în anii următori vor fi finalizate lucrările de infrastructură aflate în prezent în mare întârziere și vor fi începute noi proiecte, între care autostrada Pitești-Sibiu, drumul expres Pitești-Craiova, autostrada Târgu Mureș – Târgu Neamț – Iași Ungheni, autostrada Ploiești – Comarnic - Brașov și Ploiești – Buzău – Focșani – Bacău – Suceava.

Ludovic Orban a vorbit, la ceremonia de lansare a programului de relansare economică, despre schimbarea modelului de dezvoltare economică - unul bazat pe investiții, digitalizare, inovare, creșterea competitivității. "Este momentul ca liderii politici să iasă din mlaștina demagogiei și populismului, din discursul SF, care creează așteptări ce nu pot fi onorate. Vremea în care politicienii promiteau luna de pe cer trebuie să înceteze. Din partea Guvernului trebuie să se audă adevărul și doar vocea rațiunii, bazat pe un suport real de dezvoltare", a susținut Orban.

El a spus că în cel mult o lună Guvernul va adopta toate actele normative pentru implementarea măsurilor din programul economic.

Guvernul a lansat miercuri, în prezența președintelui Klaus Iohannis, planul de relansare economică de peste 100 de miliarde de euro - ”Reclădim România - Planul naţional de investiţii şi de relansare economică”. Evenimentul a avut loc de la ora 18.00 la Clubul Diplomatic.


Cele mai importante declarații:

Klaus Iohannis:

 • Îmi face o deosebită plăcere să fiu astăzi, alături de dumneavoastră, la acest moment de importanță majoră pentru România de mâine. Cu toții traversăm o perioadă deosebit de dificilă, cu restricții și constrângeri, ale căror efecte le-am resimțit din plin în plan sanitar, social, dar, din păcate, și economic.
 • Chiar dacă avem de gestionat în continuare provocările actualei crize sanitare, trebuie, în egală măsură, să pregătim cele mai potrivite instrumente economice pentru a merge mai departe, cu hotărâre și optimism, pentru a face posibilă dezvoltarea României. Depinde numai de noi să transformăm provocările actuale în oportunități, să înțelegem mai bine problemele cu care ne confruntăm și să identificăm cele mai bune soluții.
 • Pe fondul pandemiei generate de noul coronavirus, România s-a confruntat cu cea mai dificilă perioadă din ultimii 30 de ani, moment care a scos în evidență lipsa cronică de preocupare și de viziune a guvernărilor anterioare, care nu au lăsat resurse economice și sanitare suficiente pentru o reacție urgentă în fața unei crize. În acest context, activitatea Guvernului s-a concentrat pe identificarea rapidă de soluții.
 • Prin implicarea maximă din partea autorităților s-a reușit gestionarea unei situații foarte complicate și în permanentă evoluție, care a necesitat o continuă reajustare a măsurilor. De aceeași seriozitate și implicare avem nevoie și în continuare, pentru că, de acum înainte, eforturile trebuie canalizate cu și mai mare forță spre identificarea oportunităților care să genereze dezvoltare pe termen mediu, dar și pe termen lung.
 • În contextul socio-economic actual, tot mai complex în plan regional și global pe fondul crizei COVID-19, trebuie să ne adaptăm la noile condiții, să devenim mai competitivi, să devenim mai flexibili.
 • Traversăm o criză mondială fără precedent, iar răspunsurile noastre trebuie să fie pe măsură. Avem nevoie să direcționăm resursele și energiile noastre, în mod inteligent, înspre susținerea economiei, ca element vital pentru asigurarea coeziunii economice și sociale.
 • A venit astăzi momentul ca toate măsurile pe care le adoptăm în domeniul economic să fie incluse într-un plan, într-un singur plan, și să turăm motoarele pe calea relansării economice. Așa cum știți, m-am implicat direct, împreună cu premierul și cu membrii Guvernului, în dezbaterea și identificarea celor mai bune măsuri de relansare economică, pornind de la consultările cu mediul de afaceri, de la nevoile economiei, dar și ale salariaților.
 • Am susținut, de la bun început, necesitatea unei abordări pro-active, care să mențină locurile de muncă și să sprijine companiile românești. Această abordare presupune un nou model de dezvoltare economică, bazat pe măsuri adaptate noii economii, un model economic axat pe investiții în infrastructură, pe digitalizare și inovare, pe competitivitate și export de produse cu valoare adăugată ridicată.
 • În toamna anului trecut, am propus o nouă viziune economică, România prosperității și a competitivității, România creșterii sustenabile, prin investiții, exporturi, inovare și spirit antreprenorial. Românii au arătat clar că își doresc o dezvoltare sănătoasă și durabilă, care să ofere speranță și predictibilitate pentru mediul antreprenorial și să ducă la creșterea reală a nivelului de trai.
 • Modelul economic al guvernării sau al guvernărilor PSD din ultimii ani, bazat exclusiv pe consum și fără nicio viziune pe termen lung, a neglijat total așteptările românilor, care au sperat că viața lor se va îmbunătăți semnificativ și durabil. Românii ar fi trebuit să beneficieze deja de infrastructură de transport modernă și europeană, de școli demne de secolul XXI, de spitale performante, de acces la rețeaua de gaze, de securitate energetică, de industrie competitivă și agricultură prosperă, pe măsura potențialului de care dispunem noi în România.
 • În schimb, România este pe ultimul loc din Uniunea Europeană la calitatea drumurilor și în jumătatea inferioară în clasamentul eficienței transportului. În ceea ce privește digitalizarea – adică vârful de lance al economiei moderne, lucrurile, din păcate, stau la fel de rău. Ne situăm pe locul 26 în Uniunea Europeană, iar relația dintre stat și cetățean este continuu îngreunată de absența pe scară largă a serviciilor publice digitale.
 • Însă am realizat, în această perioadă dificilă, că ceea ce ani de zile a fost imposibil a devenit, iată, posibil și trebuie să se transforme, cât mai curând, în normalitate. Sub presiunea crizei provocate de coronavirus, au fost găsite soluții pentru digitalizarea activității în administrația publică și nu numai. Este important să înțelegem că toate aceste progrese acumulate acum în criză trebuie accelerate și duse mai departe.
 • Avem o singură cale de a ne dezvolta economic, sănătos și durabil: să investim în viitorul nostru și să reclădim România din temelii. Acesta este îndemnul pe care l-am adresat Guvernului, să avem un plan de investiții prin care să refacem încrederea mediului economic, dar și a românilor în perspectivele noastre de dezvoltare. Numai prin investiții vom putea relansa economia, numai prin investiții vom putea oferi speranță și oportunități întreprinzătorilor, dar, în același timp, și angajaților.
 • Lecțiile dure ale acestei pandemii ne-au arătat că este absolut obligatoriu să ne consolidăm securitatea sanitară, alimentară, energetică și tehnologică. Am încurajat Guvernul să ia în considerare toate aceste aspecte în pregătirea Planului de relansare economică, axat pe rezultate concrete. Am lucrat împreună pentru a ne asigura că Planul este fundamentat pe baze solide și că include cele mai importante și mai urgente proiecte de investiții, de care România are mare nevoie acum și în viitor.
 • Românii merită o rețea de autostrăzi la nivel european, un sistem energetic puternic în plan național și regional, industrii și servicii competitive. Putem avea toate acestea numai prin accelerarea proiectelor majore de investiții, într-o manieră eficientă, profesionistă și transparentă.
 • Sunt obiective majore care se pot atinge prin muncă și dedicare, nu prin declarații populiste, precum cele ale guvernanților din ultimii ani, lipsite de orice efect și rămase la stadiul de promisiuni deșarte.
 • Guvernul m-a asigurat că, în anii următori, vor fi finalizate lucrările de infrastructură aflate în prezent în mare întârziere și vor fi demarate noi proiecte consistente. Între acestea se află autostrada Pitești-Sibiu, drumul expres Pitești-Craiova, autostrada Târgu Mureș – Târgu Neamț – Iași - Ungheni, autostrada Ploiești – Comarnic - Brașov și Ploiești – Buzău – Focșani – Bacău – Suceava.
 • Însă orice plan de investiții ambițios necesită finanțare pe măsură. Din acest motiv, fondurile europene trebuie să devină pilon esențial al dezvoltării noastre. România nu mai are voie să rateze nicio oportunitate de finanțare și de dezvoltare, și nici să urmărească mize mici, de moment, legate eventual de interese electorale. Este important să valorificăm cât mai bine mecanismele europene de finanțare, cum sunt, de exemplu, inițiativa SURE și Planul european de redresare economică. De exemplu, SURE este un instrument deosebit de util, deoarece sprijină atât angajații, cât și companiile, prin posibilitatea păstrării locurilor de muncă.
 • Avem datoria ca, în următorul exercițiu financiar european, să fructificăm pe deplin oportunitățile de dezvoltare oferite de fondurile europene. Cu sprijinul acestora, vom putea susține întreprinderile mici și mijlocii, cercetarea și inovarea, investițiile în rețelele de transport transeuropene, toate cu scopul de a stimula creșterea economică și de a crea locuri de muncă productive și cât mai bine plătite, pentru românii din țară, dar și pentru cei care se întorc acasă din străinătate.
 • Domnule prim-ministru, doamnelor și domnilor miniștri, aveți oportunitatea, dar mai ales datoria de a accelera implementarea măsurilor și a programelor de investiții din acest Plan de relansare, cu rezultate concrete și efecte directe asupra prosperității cetățenilor noștri. Eu am toată încrederea că, împreună cu românii, vom depăși dificultățile actuale și vom pune bazele României Normale, care să ne ofere tuturor un viitor mai bun în țara noastră.

Ludovic Orban:

 • Deja domnul președinte a făcut o referire clară la schimbarea modelului de dezvoltare economică a României. Urmăm un model care este bazat pe investiții, bazat pe digitalizare, bazat pe inovare, pe transfer tehnologic, bazat pe creșterea competitivității, pe creșterea productivității, bazat pe creșterea capacității companiilor din România de a face față competiției la nivel global, bazat pe creșterea semnificativă a exporturilor. În programul pe care l-am elaborat împreună cu președintele României, echipa președintelui, echipa guvernamentală, toți partenerii noștri din mediul de afaceri, din organizațiile profesionale, am încercat să ținem cont de problemele cu care se confruntă România, probleme care în mare parte au fost accentuate de criza economică declanșată de epidemia de COVID-19. Am constatat că accesul companiilor la capital, la resurse, accesul companiilor la tot ceea ce înseamnă resursele care pot fi mobilizate, fie din fonduri europene, fie din zona financiar-bancară și toate categoriile de resurse, este extrem de dificil și extrem de restrâns. Din acest motiv, am gândit încă de la începutul crizei să asigurăm cât mai multe lichidități în companii. Cele mai multe măsuri pe care le-am luat au urmărit acest obiectiv. De la viteza de rambursare a TVA-ului, viteza de decontare a concediilor medicale și toate celelalte măsuri, suspendarea executărilor, popririlor, posibilitatea de reeşalonare a scadențelor la bugetul de stat și o serie de alte măsuri, împreună cu IMM Invest, care a urmărit creșterea accesului la capital din zona financiar-bancară pentru IMM-urile din România, au urmărit acest obiectiv.
 • Pe lângă IMM Invest, sunt în măsură să vă anunț că în curând vom primi aprobarea și pentru schema de ajutor de stat pentru garantarea creditelor și pentru companiile care nu sunt IMM-uri, o schemă de ajutor de stat care va veni în sprijinul companiilor care sunt confruntate cu probleme de lichiditate, care au nevoie de resurse financiare atât pentru investiții, cât şi pentru capital de lucru.
 • O altă problemă pe care am constatat-o și pe care încercăm să o remediem prin intermediul programului nostru este fluiditatea circulației banilor între companii. O mare parte din companiile din țări mai dezvoltate se finanțează de pe bursă, se finanțează din sistemul financiar bancar. Companiile din România au o mare dependenţă de finanţarea prin intermediul creditului comercial, mai exact prin legăturile care există între companii. Pentru a preveni riscurile de scurtcircuitare a relațiilor comerciale în cazul în care o companie intră în probleme financiare și poate să afecteze întreg lanțul valoric și toți partenerii comerciali, am gândit o schemă prin care să încurajăm asigurarea creditului comercial, a creditului furnizor, prin garantarea asigurării creditului comercial pentru a putea să mai pasăm printr-o schemă economică eventualele situații care pot să genereze blocaje în fluxurile financiare, în relațiile comerciale dintre companii. De asemenea, am gândit un sistem de garantare a factoring-ului care, de asemenea, este destinat tot acestui obiectiv de a asigura fluiditatea fluxurilor financiare și posibilitatea de a interveni în sprijinul companiilor care se află în dificultate și a tuturor companiilor din lanțul de legături economice al fiecărei companii.
 • De asemenea, investițiile sunt extrem de importante și, repet, pe lângă IMM Invest am gândit și alte instrumente de finanțare a investițiilor pentru companii, cum ar fi schema de garantare pentru leasingul de echipamente; de asemenea, am gândit un întreg sistem de granturi pentru companii, în special pentru întreprinderi mici și mijlocii, care să fie finanțat din fonduri europene atât pe măsura 2.1 cât și pe măsura 2.2 pe POR, de asemenea un grant pentru care am mobilizat peste un miliard de euro, un grant de repornire, de asigurare a capitalului de lucru, pentru repornirea companiilor care au fost afectate în cel mai înalt grad de epidemia de COVID-19; de asemenea, grant de investiții de diferite categorii, fie granturi pentru microîntreprinderi sau întreprinderi mici și mijlocii de până în 200 de mii de euro, între 200.000 de euro și un milion de euro, și, de asemenea, granturi mai mari care vor fi derulate prin intermediul măsurii 2.2 din Programul Operațional Regional, granturi între 2 și 6 milioane de euro, granturi care sunt necesare pentru a susține investițiile companiilor în dezvoltare.
 • Daţi-mi voie să vă spun câteva cuvinte despre gândirea noastră asupra rolului guvernului. Am să încep prin a vă spune că este momentul ca liderii politici să iasă din mlaştina demagogiei și populismului, din discursul science-fiction care nu are nici o legătură cu legitățile economice și care creează așteptări care nu pot fi onorate. Vremea în care politicienii promiteau marea cu sarea și promiteau luna de pe cer şi ofereau praful de pe tobă trebuie să înceteze. Responsabilitatea în mesajele publice din partea guvernanților, din partea liderilor politici trebuie să fie dominantă, iar din partea guvernului trebuie să se audă adevărul, vocea rațiunii și doar lucruri care într-adevăr pot fi realizate și bazate pe realități economice, bazate pe legități economice, bazate pe un suport real de dezvoltare. Dezvoltarea economică, care trebuie să ducă la ridicarea nivelului de viață pentru fiecare cetățean din această țară, nu se poate baza decât pe investiții, pe creșterea competitivității economiei românești a companiilor din România, iar, aici, guvernul trebuie să aibă viziune, voință, să mobilizeze resurse, să fie în dialog și parteneriat cu mediul de afaceri pentru a găsi cele mai bune soluții, pentru a asigura creșterea competitivității companiei românești. Degeaba avem gaz, dacă gazul este vândut în România la un preț mai mare decât media europeană, ca urmare a unei ordonanțe, Ordonanța de Urgență 114, care a distrus complet sistemul de liberalizare al pieței pe piața gazului și pe piața energiei electrice. Degeaba avem gaz, dacă nu conectăm românii, nu aducem gazul românesc în casele românilor - și aici avem alocate resurse pentru a asigura lucrul respectiv. Degeaba avem gaz, dacă nu îl folosim spre cele mai valoroase forme de valorificare a gazului natural: în petrochimie, în prelucrarea diferitelor produse. De asemenea, degeaba avem gaz, dacă randamentele la producerea energiei electrice și termice în CET-urile din România este la un nivel de sub 50%, în condițiile în care tehnologiile moderne de cogenerare generează randamente de peste 90%. La fel este cazul și cu energia electrică. Baza competitivității, evident, trebuie să fie asigurarea unei energii la prețuri competitive cu celelalte ţări europene. Tot pentru competitivitate, dacă transportul unei tone de marfă costă de 0,7 ori mai mult decât transportul tonei de marfă dintr-o țară comparativă din acelaşi areal, va fi foarte greu să asigurăm competitivitatea pentru companiile care investesc în România.
 • De aceea, vrem să investim în modernizarea infrastructurii de transport, pentru a creşte competitivitatea companiilor, pentru a creşte atractivitatea României pentru investiţii care generează locuri de muncă, care generează dezvoltare, care generează la urma urmei şi venituri la bugetul de stat. România este o ţară bogată, cu resurse, dar valorificarea acestor resurse trebuie să se facă în mod inteligent, prin alocarea finanţărilor spre acele lucruri care într-adevăr pot să pună în valoare toate resursele de care dispune România. Prin crearea de lanţuri de producţie care să genereze valoare adăugată şi care să aibă într-adevăr capacitatea de a genera produse competitive pe plan internaţional. Avem cupru, dar atâta timp cât vom exporta numai ceea ce extragem din zona de cupru, fără să investim în producerea măcar de bare de cupru, nu mai vorbesc în prelucrarea înaltă a cuprului, astfel încât să putem să generăm valoare adăugată, nu ne valorificăm această resursă. Lucrul ăsta e valabil pentru aproape toate resursele de care dispune România. Companiile inteligente gândesc sisteme integrate, adică nu se mulţumesc să genereze numai un tip de produs pe care să îl vândă, ci să realizeze cât mai multe procese tehnologice, să se dezvolte pe lanţul valoric, astfel încât să genereze valoare adăugată cât mai mare în România. Nu vom putea acorda salarii mari atâta timp cât nu dezvoltăm aceste industrii, cât nu dezvoltăm aceste domenii în care există cu adevărat valoare adăugată mare şi în care angajaţii sunt cel mai bine plătiţi.
 • De asemenea, în perioada care va veni, trebuie să vă spun limpede că investiţiile care se derulează de către Guvern, de către companiile statului, se vor accelera. Iar această accelerare trebuie să provină dintr-un corect management al întregii proceduri de derulare a unei investiţii politice, de la idee până la realizarea efectivă a construcţiei. Nu putem să dezvoltăm infrastructura atâta timp cât o procedură de licitaţie în România durează şi cinci ani de zile. Într-o ţară normală durează maxim 6 luni de zile, în România am avut proceduri de licitaţii care au durat 3, 4, 5 ani de zile, din cauza faptului că de multe ori comisiile de licitaţie selectau firma de pe locul 6 câştigătoarea contractului, în loc să selecteze firma cu cea mai bună ofertă, în mod evident cu cea mai bună ofertă. Viteza şi corectitudinea derulării procedurilor de achiziţie, atât pentru companiile care realizează studii de fezabilitate, proiecte, cât mai ales pentru constructori efectiv, reprezintă o cheie a accelerării, dezvoltării proiectelor de infrastructură. Nu mai putem să stăm pe loc, suntem în ultimul an al exerciţiului financiar 2014-2020, iar cei care au fost înaintea noastră pur şi simplu au blocat utilizarea fondurilor europene pentru dezvoltarea economică a României. Nu numai în infrastructura de transport, ci şi în infrastructura de apă şi canalizare, în toate tipurile de infrastructură care sunt finanţate prin intermediul fondurilor europene şi pe axe importante în care s-a bătut pasul pe loc. De exemplu, în materie de canalizare, doar 9 milioane de români beneficiază de acces la reţeaua de canalizare, avem miliarde de euro pe POIM care trebuie utilizate de companiile de apă de la nivel judeţean pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare şi după aproape 7 ani de la începerea exerciţiului financiar actual, aproape niciun proiect în niciun judeţ nu a început proiectul de investiţii pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare. Guvernul şi administraţia trebuie să schimbe mentalitatea, spiritul antreprenorial trebuie să vină în activitatea Guvernului şi să fie principalul element. Acţiunea în societate trebuie determinată de Guvern. Avem nevoie de o administraţie care să se debaraseze de obiceiurile pe care le-a avut până acum, o administraţie digitalizată, o administraţie care ştie să spună ”da” în loc de ”nu”, o administraţie care să accelereze toate procedurile necesare pentru avizare, autorizare, certificare şi pentru toate celelalte proceduri de decontare care se derulează în intermediul administraţiei. Criteriul de evaluare al celui care lucrează în administraţia publică trebuie să fie eficienţa, trebuie să fie măsura în care are capacitatea de a procesa toate solicitările care îi vin din partea societăţii, din partea mediului economic.
 • Guvernul şi administraţia trebuie să fie parteneri ai mediului de afaceri. România nu se poate dezvolta decât pe baza unor companii puternice, competitive, care au capacitatea de a face faţă competiţiei pe plan global, care au capacitatea de internaţionalizare, care au cu adevărat capacitatea de a genera toate planurile de creştere a investiţiilor. Am fost în companii din România în care am rămas mirat, se derulează investiţii în care creşterea productivităţii este de 4 sau chiar de 5 ori. Eficienţa este fundamentală, introducerea, viteza de introducere în producţie a inovaţiilor, a inovării, a rezultatelor cercetării, de asemenea, constituie o bază a vitezei de mişcare înainte a economiei şi a societăţii româneşti.
 • Nu vreau să intru în toate detaliile programului pe care l-am pregătit, dar pot să vă spun limpede că România are o şansă uriaşă. Avem oportunităţi pe care mulţi nici măcar nu le-au identificat până astăzi, n-avem voie să ratăm nicio oportunitate, de la oportunitatea de a fi ţară europeană şi de a beneficia de sprijin din partea Uniunii Europene pentru dezvoltarea economică, până la oportunităţile care izvorăsc din resursele pe care le avem, până la oportunităţile care izvorăsc din diferitele plasări în zona geografică.
 • Se produce un fenomen la nivel mondial de relocare a capacităţilor de producţie. România nu trebuie să stea pasivă, România trebuie să prezinte toate avantajele pe care le poate avea un investitor, dacă decide să investească în România, indiferent de unde vine el.
 • Un alt lucru care este extrem de important în perioada care va veni: toate problemele pe care le-am avut au izvorât şi dintr-o neîncredere în forţele proprii. Încrederea în forţele proprii este fundamentală. Sigur, Guvernul nu poate singur să asigure dezvoltarea României, este nevoie de implicarea fiecărei companii, de implicarea fiecărui om care are iniţiativă în domeniul economic, în domeniul social, în domeniul cultural, în orice domeniu de activitate pentru a crea acea energie de care are nevoie România pentru a fructifica deosebitele oportunităţi cu care ne confruntăm astăzi.
 • Ne-am propus ca obiectiv în maxim o lună de zile toate măsurile care sunt prevăzute în programul economic să fie implementate prin adoptarea tuturor actelor normative necesare pentru realizarea acestor măsuri. Ne propunem ca toate măsurile pe care le-am gândit să fie uşor accesibile, să le implementăm digital şi să încercăm să asigurăm o viteză cât mai mare în accesul fiecărui posibil beneficiar la resursele care sunt puse la dispoziţie.

Raluca Turcan:
 • Da, este adevărat și o s-o spunem cu mâna pe inimă: nu ne-am peocupat să scăpăm oamenii din pușcării și nici nu ne-au preocupat interesele oamenilor certați cu legea. Am pus oamenii pe primul loc, oamenii corecți și muncitori din România. Acest lucru a deranjat competitiorii politici și sunt atât de neadecvați în a ataca în permanență acest guvern încât au ajuns să își scoată liderul din pușcărie la televizor să își susțină discursul public de atac la adresa guvernului și a președintelui României.
 • În momentul în care am preluat guvernarea, stocurile de medicmanete și materialele de urgență erau zero, depozitele erau goale. Pur și simplu șuiera vântul prin depozitele statului. Medicii nu aveau nici măști conforme, nici viziere, nici combinezoane, nici aparatură de testare. Nu aveau nimic pentru a putea face față crizei sanitare.
Florin Cîțu:
 • Am reușit să evităm cele mai negre scenarii. Eu zic că acest guvern a gestionat foarte bine criza din sănătate
 • În acestă perioadă România a stat la masă cu Comisia Europeană și a fost tratată ca un partener egal
 • S-a văzut și se va vedea prin sumele record alocate României și prin modul în care au fost tratate programele noastre de investiții
 • România a redevenit o Românie normală, chiar și în aceste vremuri dificile
 • România a avut nevoie și va avea nevoie să finanțeze un deficit important. Aici se vede foarte simplu încrederea investitorilor
 • Investitorii au avut încredere să ne ofere sume mai mari la costuri mai mici
 • Vă spun în premieră - în iunie 2020, desi ne-am împrumutat mult mai mult, cheltuielile cu dobânzile sunt mai mici decât in iunie 2019 și este un record

.......................

Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică va schimba strategia de dezvoltare a României, va schimba viziunea asupra modului în care România trebuie să se dezvolte și să se modernizeze, a susținut miercuri premierul Ludovic Orban, la începutul ședinței de Guvern. El a cerut miniștrilor ca până la sfârșitul săptămânii să fie elaborate actele normative necesare aplicării planului și să intre pe circuitul de avizare, astfel încât într-o lună să poată fi aprobate.

Peste 3.400 de kilometri de autostradă și drumuri expres, spitale regionale, zeci de spitale moderne județene, sute orășenești, peste o mie de unități medicale în mediul rural, sute de grădinițe, școli, campusuri și cămine universitare. Așa promite Guvernul Orban să arate România în următorii 10 ani, potrivit planului de relansare economică lansat miercuri. 80% dintre bani ar urma să fie investiți în infrastructura de transport, sătătate, educație și energie. De altfel, premierul Orban anunțase recent că „sume impresionante” vor merge către aceste domenii.

Planul de relansare prevede totodată măsuri de sprijin pentru domeniile afectate de criza coronavirusului, de la granturi pentru IMM-uri, digitalizare, susținerea angajaților și ocuparea forței de muncă.
Banii ar urma să vină atât de la bugetul de stat, cât și din fonduri europene. De menționat, că România are promiși de la UE 33 de miliarde de euro prin planul de relansare al Comisiei Europene, și aproate 80 de miliarde, prin alocările bugetare în perioada 2021-2027. De altfel, termenele prevăzute în megaplanul Guvernului se întind pe această perioadă, cu perspectivă până în 2030.

Cele 160 de pagini ale documentului conțin toate proiectele pe termen mediu și lung, termenele de execuție și sursele de finanțare. Guvernul spune că prin noul model de dezvoltare își propune asigurarea convergenţei cu economiile europene, astfel încât Produsul Intern Brut pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare standard să ajungă la 87% din media UE27, la orizontul anului 2025.
CITEȘTE ȘI:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9370 vizualizari

 • +2 (26 voturi)    
  Lansarea relansarii (Miercuri, 1 iulie 2020, 18:06)

  Arminius [utilizator]

  E clar copiat.
  • +7 (17 voturi)    
   Vrem realizari, nu promisiuni (Miercuri, 1 iulie 2020, 23:01)

   Cozmin II [utilizator] i-a raspuns lui Arminius

   Un asemenea program bombastic poate prezenta orice politician.
   Si Dragnea a promis marea si sarea si nu a realizat nimic.
   Ne intereseaza masuri concrete, al caror rezultat sa-l putem vedea.
   Vrem sa vedem ca :
   - au gasit solutii pentru majorarea pensiilor cu 40% acum, nu peste zece ani
   - au reusit sa desfiinteze Sectia Speciala
   – au desfiintat sau au impozitat pensiile speciale si nesimtite
   - au redus numarul si veniturile bugetarilor taietori de frunze la caini
   – au redus salariile nesimtite si nemeritate ale parlamentarilor, primarilor, consilierilor, ale celor de la ASF, ANRE, ANCOM etc
   – au desfiintat indemnizatiile falsilor revolutionari
   – au desfiintat indemnizatiile falsilor academicieni, de la falsele academii (de fapt, niste obscure ONG-uri sau SRL-uri)
   – au desfiintat subventinarea de la buget a partidelor
   – au desfiintat finantarea asa-zisei case regale
   – au desfiintat Institutul Tapului Levantin
   – au redus masiv sumele din PNDL, din care primarii risipesc banii pe lucruri inutile, din care iau comisioane si indestuleaza clientela politica
   – au confiscat averile marilor corupti si marilor infractori, cafre au devalizat tara (conform legii confiscarii extinse).
   Dupa noua luni in care nu au facut nimic, promit acum ca vor face si vor drege in viitor.
   • -3 (11 voturi)    
    Sa fim realisti (Joi, 2 iulie 2020, 4:50)

    calinsab [utilizator] i-a raspuns lui Cozmin II

    ... cu un parlament in care PSD domina in orice vot asupra unor legi sau modificari de legi nu ai cum sa faci toate astea... eu vreau ceea ce vrei si tu dar nu e realist . poate un nou parlament cu o alta majoritate... altfel ne invartim in cerc...
    • +3 (3 voturi)    
     de cine ... (Joi, 2 iulie 2020, 10:27)

     asada [utilizator] i-a raspuns lui calinsab

     ....depinde oare existenta unui alt parlament !!???
   • -1 (5 voturi)    
    Toate ca toate... (Joi, 2 iulie 2020, 9:07)

    mirce [utilizator] i-a raspuns lui Cozmin II

    Ce ai nenicle cu Secţia Specială? Ori crezi cumva că "magisterii" inamovibili şi "plini" de conştiinţă şi slujitori ai Legii fac sluj doar în faţa LEGII? Oh, nu! Nu te îmbăta cu aqua clara (adicătele>apă chioară).
    • +1 (1 vot)    
     Desfiintarea Sectiei Speciale (Joi, 2 iulie 2020, 16:12)

     Cozmin II [utilizator] i-a raspuns lui mirce

     Sectia Speciala nu doar ca afecteaza lupta impotriva coruptiei, dar o blocheaza complet.
     Sectia Speciala a fost creata pentru a-i hartui, pentru a-i intimida, pentru a-i sicana pe magistratii corecti, cinstiti, competenti, incoruptibili si nesantajabili, care i-au trimis in judecata si i-au condamnat pe infractorii din mafia psd.
     In plus, Sectia Speciala ii protejeaza de judecatorii corupti, care ii achita pe infractorii din mafia psd sau le tergiverseaza dosarele pana la prescriptie.
     Sectia Speciala a fost populata cu procurori incompetenti, corupti sau santajabili, care raspund doar in fata sefilor mafiei.
     De aceea, se impune desfiintarea, in regin de maxima urgenta, a Sectiei Speciale si arestarea procurorilor corupti de acolo, pentru abuz in serviciu, rele tratamente, obstructionarea justitiei si favorizarea infractorilor.
 • +6 (30 voturi)    
  Oximoronul zilei (Miercuri, 1 iulie 2020, 18:10)

  Mazeta [utilizator]

  România „are promiși” ... x miliarde de euro.
  • -2 (14 voturi)    
   Doar la psd te gandesi si ce ti intra in traista! (Miercuri, 1 iulie 2020, 21:14)

   constatator [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Banii furati de psd si cloaca lor e suficient ptr construirea a sute de km autostrada si spitale de prim rang pe an din aceste furaciuni / treziti va romani/, E prea mult ptr tine ciumatule. De unde m ai are ciuma rosie bani sa te platesca probabil ca esti un reprezentatnt de frunte!
  • +12 (16 voturi)    
   Iti amintesti Mazeta? (Miercuri, 1 iulie 2020, 22:12)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Ţării noastre îi vor fi alocate aproximativ 40 de miliarde de euro (39,884 miliarde de euro) în Bugetul Uniunii Europene pentru 2014- 2020.

   Basescu: "Vă pot spune că a fost greu, dar mi-a plăcut. Eu, personal, sunt mulţumit. Faţă de ce se putea, sunt mulţumit. Cred că şi eu şi cei care m-au însoţit ne-am făcut datoria"
   Victor Ponta: "Sunt foarte dezamagit de rezultatul final, pe care oricum il prezentam sa para mai bun, cand de fapt este foarte rau fata de propunerea de 48 miliarde euro facuta initial de Comisia Europeana si presedintele Barroso"
   Basescu: "Domnii care îşi manifestă dezamăgirea ar trebui să se bată să cheltuim banii. Sunt unii care la viaţa lor n-au negociat decât funcţii de partid. Nu ştiu cât e de greu. Lipsa lor de experienţă o vedem în modul cum au negociat acordul cu FMI îi invit să nu dea lecţii"
   Cat au reusit sa absoarba din banii astia "foarte bunele" guverne PSD? Care au fost marile lor reaslizari?
   • -5 (7 voturi)    
    Bunul simt inca ingaima ! (Miercuri, 1 iulie 2020, 23:53)

    constatator [utilizator] i-a raspuns lui ty

    IAa masurile luui BASESSCU si jegul din Romania!!
   • -2 (2 voturi)    
    Frumoasă zicere! (Joi, 2 iulie 2020, 9:09)

    mirce [utilizator] i-a raspuns lui ty

    Citat: >Basescu: "Domnii care îşi manifestă dezamăgirea ar trebui să se bată să cheltuim banii."
    Şi ce se mai pricepe Te Bpşescu la cheltuit banii! AICI SUNT BANII VOŞTRII! Mai ţineţi minte? Oh, se pare că NU!
  • -1 (5 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 1 iulie 2020, 23:21)

   [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

 • +2 (28 voturi)    
  penibil (Miercuri, 1 iulie 2020, 18:37)

  srpc [utilizator]

  politruci de cea mai joasa speta
  • 0 (12 voturi)    
   La fel ma gandesc la d ta dupa titlu! (Miercuri, 1 iulie 2020, 21:21)

   constatator [utilizator] i-a raspuns lui srpc

   Sub Veo eram pe cele mai mari culmi?..dupa mintea d ta curgea lapte si miere sub peruca lui Veo!
   • +2 (2 voturi)    
    Un rau nu-l scuza pe altul (Joi, 2 iulie 2020, 11:48)

    noi2013 [utilizator] i-a raspuns lui constatator

    Raul lu' Veo nu indreptateste raul lui Orban, ca de-aia suntem aici. ne batem in rele in loc sa cautam binele.

    Un plan cu cateva masuri clare, realizabile intr-un an, nu 10 ar fi fost mai creedibil si apreciat decat cai verzi pe pereti pana in 2027. Pana la alegeri nici licitatia pentru studiile de fezabilitate nu se face
 • -2 (30 voturi)    
  ehh (Miercuri, 1 iulie 2020, 18:43)

  transpenibilus [utilizator]

  Conditia necesara dar nu suficienta pentru modernizarea Romaniei este scoaterea PSD in afara legii si destructurarea.
  • +8 (26 voturi)    
   De ce sa il scoata? (Miercuri, 1 iulie 2020, 18:56)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

   Nu e mai simplu sa faca alianta cu PSD? Doar au mai facut-o si abordarea lor seamana perfect.
   • -4 (10 voturi)    
    Multi orbi pe acest forum! (Miercuri, 1 iulie 2020, 21:27)

    constatator [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

    Ce vezi d ta ca seamana, in doctrina PNL ului si a Ciumei Rosii, explicate!
    • -1 (11 voturi)    
     e simplu (Miercuri, 1 iulie 2020, 23:09)

     Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui constatator

     Faptele vorbesc.

     Cele 2 doctrine sunt similare, mai putin pornirea fatis nationalista a PSD (mostenire PRM), dar si aceea s-a atenuat foarte mult.

     Nu exista absolut nimic in actiunile PNL care sa sugereze macar un partid liberal.

     Aratati-mi si mie in ce consta liberalismul PNL.
  • -2 (4 voturi)    
   De acord.. (Miercuri, 1 iulie 2020, 21:23)

   constatator [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

   daca ai fi mai exact in aceasta clarificare!
  • -1 (5 voturi)    
   ehe, nostalgia partidului unic... (Miercuri, 1 iulie 2020, 23:09)

   kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

   ..
 • +5 (27 voturi)    
  Q (Miercuri, 1 iulie 2020, 18:48)

  Gabr [utilizator]

  Pas cu pas nu facem nimic... ghinion ca ne-am născut in România.
  Sunt precaut și nu cred doua vorbe din tot ce faceți gargara.
 • +9 (21 voturi)    
  pierdere de vreme (Miercuri, 1 iulie 2020, 18:55)

  Dedalus [utilizator]

  Un alt "plan" al pomenilor.

  Ideea principala a "planului" este sa fie luati bani de la cei care muncesc si de la copiii (datoriile de stat) pentru a fi date puturosilor (si, evident, votantilor).
 • +9 (27 voturi)    
  Romania normala (Miercuri, 1 iulie 2020, 18:56)

  Je__ [utilizator]

  economie praf
  penultimii din eu la venituri
  pandemia a fost gestionata atat de bine ca unii de prin eu nu deschid granitele cu noi, iar ca nr de cazuri si morti stam f f prost
  planuri socialiste multi cincinale de zeci de miliarde pentru firme si baietii destepti

  Romania educata

  praf la evaluarile nationale si bacalaureat

  Romania curata

  noroc cu pandemia ca s-a pus batista pe tambal cu DNA-ul. liber la furat

  Ce sa mai zic?
  GHINION!?
  • +1 (17 voturi)    
   da, nimic despre școli (Miercuri, 1 iulie 2020, 20:00)

   di livio [utilizator] i-a raspuns lui Je__

   școlile de la țară, cu wc în curte...vine septembrie, iar nu deschide fikusz școlile, se îmbolnăvesc
   bunicii...aștept roboțeii de minusat, încă n-au apărut...probabil se schimbă tura
   • -7 (9 voturi)    
    O incercare penibila ciumatule! (Miercuri, 1 iulie 2020, 21:39)

    constatator [utilizator] i-a raspuns lui di livio

    In Romania presedintia si guvernul a fost detinut de ciuma rosie in proportie de 70 %, ai ceva de zis negativ la guvernarea lor?
    • +8 (12 voturi)    
     defineste ciuma rosie! (Miercuri, 1 iulie 2020, 23:54)

     jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui constatator

     Daca include fostii comunisti si turnatorii, sa zicem! Ilici -10, Base-8, Tapul-4, Klaus-6
     La partide:
     '90-'92 - FSN (=PDSR+PD)
     '93-'96 - PSD
     '97-'00 - PD+PNL
     '01-'04 - PSD
     '04-'06 - PNL+PD
     '07-'08 - PNL (+PSD in parlament)
     '09 - PDL+PSD
     '10 - '12 - PDL
     '12 - '15 - PSD
     '16 - Ciolos (+PSD majoritar in parlament)
     '17 - '19 - PSD /ALDE
     '20 - PNL (+PSD majoritar in parlament)
     UDMR - curvasaraie mereu cand s-a putut
     • 0 (0 voturi)    
      Tu pui ani nu si pe luni, penibil! (Vineri, 3 iulie 2020, 14:14)

      constatator [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

      Si concluzia ciumatule cine a condus Romania in majoritate de timp?
      Ps, vad ca ai multi votaci or fi asistatii platiti de voi cu doua maini doar sa va faca menajul intim la orice disconfort!!
    • +1 (3 voturi)    
     ziceam de roboței (Joi, 2 iulie 2020, 10:43)

     di livio [utilizator] i-a raspuns lui constatator

     se pare că-i unu mai nervos, cu cașchetă, jo napot...am avut de zis negativ și la ciolaci cînd fuseră la putere cu Liv jong unu...fusei în piață cu cățălu, luai 50 lei de la Soroș pt cățăl,jo napot...mai fu unu cu jacă roșie p-aclo, nu era precaut, rîdea ca prostu, jo napot...amu are guvernu lui de marionete și mă ține cu botniță la 40 de grade, și n-a făcut nici un plan pt redeschiderea școlilor...nu c-ar fi rău intenționat, îi pur și simplu prostănac
     • 0 (0 voturi)    
      Da prostesc ca si gandirea ta! (Vineri, 3 iulie 2020, 14:23)

      constatator [utilizator] i-a raspuns lui di livio

      Tu esti din neam de viteaz, te crezi un super om!! M ai mult de atat induci si pe altii in eroare ca guvernul ne obliga sa purtatm masti. Si ce i care se imbolavesc sau mor din aceasta pandemie te duci d ta la capatiul lor sa ti ceri scuze in numele ciumei rosii pt care faci propaganda?
      • 0 (0 voturi)    
       fusei cîndva (Vineri, 3 iulie 2020, 17:06)

       di livio [utilizator] i-a raspuns lui constatator

       amu îs super om de 60 anișori con due comorbidități...aștept covidu...da mă tem mult mai mult de ncancer, oricît îmi spune Tătaru că mor oameni de 30 de ani la ATI...aș fi curios ce părere ai de articolu cu măștile din Rise...aclo nu văzui indignații de serviciu, ăia de la articolele cu unguri și BOR
 • +7 (17 voturi)    
  Vremuri de alegeri... (Miercuri, 1 iulie 2020, 19:35)

  Criogenia [utilizator]

  Dupa cum arata povestea asta tinand cont si de momentul ales inaintea alegerilor, imi este clar ca e iar o insulta la adresa votantilor creduli.

  UE nu are nici un plan de redresare definitivat iar bufonii astia ne insulta inteligenta cu promisiunile de campanie...

  Insa cine va face ceea ce spun astia acum, va ramane multa vreme la conducerea Romaniei...insa pentru asta este nevoie de bani...UE-n-are deocamdata.
  • -7 (11 voturi)    
   Esti intr o eroare grava, daca esti credul! (Miercuri, 1 iulie 2020, 21:35)

   constatator [utilizator] i-a raspuns lui Criogenia

   Daca sa pus bazele pe ceva constructiv si pe termen lung, aia au fost PNL ul! PSD ul am vazut cum se uita, doar la contul lor si a capusilor care ii sponsorizeaza, ti ai dat arama pe fata ciumatule!
   • +3 (9 voturi)    
    halal obiceiuri de dialog (Miercuri, 1 iulie 2020, 23:12)

    Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui constatator

    Daca simpatizantii PNL se adreseaza partenerilor de dialog cu "ciumatule!" sper din tot sufletul sa nu ajunga vreodata sa guverneze PNL cu majoritate parlamentara, ca parca vad bande de SD fugarind oamenii pe strada.
    • 0 (2 voturi)    
     hehe (Joi, 2 iulie 2020, 9:11)

     transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

     Cum asa, ca bandele de jandarmi dracnisti care fugareau lumea pe strada pe 10 august? Nuuuu, nu pot sa cred ca pizideii s-au dezis de Jandragnerie
    • 0 (0 voturi)    
     Stimate dle Dedalus,.. (Vineri, 3 iulie 2020, 14:33)

     constatator [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

     . pt mine, un ins trecut prin focul comunismului stiu despre ce vorbesc. D ta daca ai avut aceeasi experienta sub regimul comunist si sustii un dialog civilizat doar pt a nu fi aratat cu degetul, eu nu am mila pt voi!!
   • 0 (8 voturi)    
    Tu chiar crezi in (Joi, 2 iulie 2020, 0:07)

    Criogenia [utilizator] i-a raspuns lui constatator

    bufonii astia...ai sa constati prea tarziu realitatea, asta daca esti capabil sa o si discerni.

    Pana una alta plimba cumetre ursul, n-am chef de peneleii si pesedeii tai.
    • 0 (0 voturi)    
     Hilar raspuns.. (Vineri, 3 iulie 2020, 14:37)

     constatator [utilizator] i-a raspuns lui Criogenia

     .viseaz o pe veo si dragneo nu te m ai da dupa colt!
     • 0 (0 voturi)    
      ... (Vineri, 3 iulie 2020, 16:50)

      Criogenia [utilizator] i-a raspuns lui constatator

      Plimba ursul...n-o mai da dupa colt...nu tine cu mine...
 • +5 (11 voturi)    
  Plan bun, de aruncat, in sertar (Miercuri, 1 iulie 2020, 20:36)

  Parzivall [utilizator]

  Din ciclul Sa Hahaim, din nou, de 30 de ani!
 • +1 (9 voturi)    
  E momentul ca liderii politici să iasă din mlaștin (Miercuri, 1 iulie 2020, 20:37)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  E autocritică?
 • +1 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 1 iulie 2020, 21:12)

  [anonim]

 • 0 (8 voturi)    
  Domnilor: (Miercuri, 1 iulie 2020, 22:26)

  Observatory [utilizator]

  va înțeleg și ma alătur nemulțumirii romanului de rând !
  Aveți cunoștințe de oameni inteligenți care sa scoată România la lumina Europei ?
  Este ușor sa criticam ,dar Noi Noi suntem cei care viram acești neisprăviți .
  Adunați-va familia și prietenii și vom aveam un guvern inteligent, cu oameni care doresc binele României .
  Nu se rezolva nimic, înjurând și împroșcând cu noroios cei aleși !
  PS
  Poate greșesc dar sunt convins ca încă mai sunt oameni de calitate care nu doresc sa între după o săptămâna in colimatorul alegătorului .
  Normal, un guvern are nevoie de timp sa dovedească lalentul sau neputința de a conduce,dar nu intr-o săptămana, o luna sau un an...
  Votati cu mintea cea vestita in lume !
  Succes !
 • 0 (8 voturi)    
  la ce nivel nenicule... (Miercuri, 1 iulie 2020, 22:46)

  ..13 [utilizator]

  Dar si dintre alesii sortii la prezentare tot nu au venit unii dintre ei...

  Lipseste un logo scurt.
  Putintica imaginatie ca planul sa poarte si el numai un nume scurt - RECLADIREA ROMANIEI este OK - care sa il poti retine usor si sa aiba rezonanta.

  Cum este chestia aia mai competitivi???
  hohoho - un singur plan - pai normal ca este un singur plan...

  Azi vazui cum ard gazul salariatii de la stat - pai viata este prea usoara pentru unii si de aceea astia o sa voteze tot cu pesede-ul.

  NU vad ca romanii sa isi doreasca dezvoltarea antreprenoriala - dar poate nu vad eu bine...

  Bine. bine cu fondurile europene - asa sa fie!

  hihihi - factoring a fost redescoperit ca si apa calda.
  Cam dezlanata prezentarea lui Orban

  Dar este foarte adevarat ca sunt enorm de multe oportunitati numai ca va depinde de noi daca vom reusi sa le valorificam.

  Competenta este un cuvant cheie.

  Si cat mai putina implicare a statului - ajuta la pastrarea tenului sanatos o administratie cat mai mica si mai mica in viata romanilor.

  Ce a cautat Raluca pe acolo? - a vorbit ca pe vremea lui Impuscatul

  Citu si-a pregatit toate periutele - asupra zambetului trebuie sa mai lucreze...Rog pe Dl. JK sa lucreze si dumnealui cand aude numele PM...

  remarcabil VP cu propunerile prezentate care sunt de fapt programele europene - zi-ne nene ca banii sunt de la UE in ceea ce priveste fnantarile adresate IMM-urilor.

  Mai vobim peste 6 luni despre programele energetice - atunci o sa vadem mai bine..
 • 0 (6 voturi)    
  Nici o lansare fara atac la PeeSeeDeee (Joi, 2 iulie 2020, 8:50)

  Velma Kelly [utilizator]

  Sa fie si de Monolog, si de Epilog, ospatar.
 • +2 (4 voturi)    
  Mi-e greu sa mai cred, dupa ani de promisiuni (Joi, 2 iulie 2020, 8:56)

  bigbrother [utilizator]

  neonorate inclusiv din partea PNL. Suna bine, este logic ceea ce spune si acum este un moment foarte bun pentru o relansare economica, pandemia asta ne-a redus din handicapul economic fata de multe tari greu incercate si mai ales, a adus in prim plan necesitatea digitalizarii si existenta unui sistem sanitar bine pus la punct.

  Nu putem si nu trebuie sa asteptam totul de guvern, acesta ar trebui sa fie cel mult sa fie un ajutor suplimentar pentru actiunile noastre. E cazul ca dupa 30 de ani de rateuri si balbaieli sa ne schimbam ca mentalitate, sa gandim tot timpul ca "ce tie nu-ti place, altuia nu-i face". Da, sunt multe actiuni care necesita implicare guvernamentala, legislatia trebuie modificata si imbunatatita, dar la final totul se face cu forta nostra de munca si cu modul nostru de a ne raporta la banul public.

  Hai Romania!
  • 0 (2 voturi)    
   Pandemia (Joi, 2 iulie 2020, 11:53)

   noi2013 [utilizator] i-a raspuns lui bigbrother

   Nu a redus niciun handicap, ba dimpotriva il va adanci, si la nivel de tari, si la nivel micro, intre companiile mari care s epot rederesa si cele mici care au murit deja
 • +3 (5 voturi)    
  ?program? (Joi, 2 iulie 2020, 9:03)

  mirce [utilizator]

  Un PROGRAM are 1-Ţinte; 2-Termene; 3-Executant; 4-Factor de control; 5-Raportor!
  Ce s-a servit pe pajişte?

  O colecţie de DEZIDERATE pe care în ultimii 30 de ani le-am tot auzit...... şi ..... Cu atâta am rămas. Nici măcar nu am asurzit.
 • +3 (5 voturi)    
  liberali? (Joi, 2 iulie 2020, 9:20)

  clencix [utilizator]

  Infiintarea FRI, capitalizarea lui din taxele contribuanililor și astfel dobândirea influentei statului în firme particulare listate pe bursa înseamna o naționalizare mascata.
 • -1 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 2 iulie 2020, 10:53)

  [anonim]

 • -2 (4 voturi)    
  aglomeratie mare .... (Joi, 2 iulie 2020, 11:05)

  asada [utilizator]

  .... de "specialisti "in tpate si mai ales nimic !!! Ce planuri economice pentru viitor si de ce sa fie cheltuite sumele cuvenite de la UE pentru a se realiza ceva !!! Aduce-ti PSD-ALDE-UDMR din nou la guvernare ,mariti pensiile cu 50-60 %.mariti salariile bugetarilor dupa nevoile acestora(visul comunismului ..fiecare da cat poate si primeste dupa nevoie ).ce sa dublati alocatiile ,este putin se impune chiar de 3-4 ori ,ciorditi tot ce se pate ciordi ,aveti grije de pensiile speciale (nu lasati slugile in suferinta ) ,incingeti horele si sarbele ,dati incolo mastile si spalatul pe maini ,bateti-va joc de doctori si cadrele medicale si completati-va lista cu tot ce va mai trece prin cap (ca specialisti in ifose si gainarii)!!!!Ai naibii bani europeni (de la Ponta citire )se pare cu nu o sa va ajunga ,dar nu este nimic vine Teodorovici si interimarul Ciolacu (competati-va lista ca aveti de unde, har Domnului ) Succes baieti si fetite !!! Daca se publica ce am scris,dati buzna la minusuri sa am si eu o satisfactie !!!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by