PSD acuză PNL că i-a furat autostrăzile și spitalele pe care nu le-a făcut niciodată pentru că avea, de fapt, altă treabă / Scurtă analiză a faptelor

de Clarice Dinu, Luminița Pîrvu     HotNews.ro
Miercuri, 1 iulie 2020, 16:00 Actualitate | Politic


Dragnea și Ciolacu
Foto: AGERPRES
​​Planul de relansare propus de Guvernul PNL este vehement contestat de PSD care-i acuza pe liberali că le-au copiat măsurile. O scurtă analiză a planului de relansare economică propus de PSD pe 10 mai și a celui făcut public astăzi de PNL arată că doar trei măsuri sunt similare, respectiv ajutorul pentru persoanele cu venituri reduse, stimulente de reinserție pe piața muncii și amânarea și reeșalonarea unor taxe.

Însă social-democrații, plusează și susțin că 60% dintre măsurile propuse de PNL sunt copiate din programul de guvernare al PSD din 2016. Pesediștii menționează programe de investiții în autostrăzi, construcția de spitale regionale, ajutoare pentru IMM-uri, printre altele, care însă nu s-au materializat până în octombrie 2019 când au pierdut guvernarea. Motivul: nu a existat niciun moment voința de a le pune în practică. În schimb, timp de trei ani de zile, începând cu OUG 13, PSD a depus toate eforturile pentru a modifica legile justiției și codurile penale, totul pentru a-l salva pe Liviu Dragnea de la închisoare.

Între primele revendicări ale PSD sunt autostrăzile pe care social-democrații nu le-au făcut în cei trei ani cât au fost la Guvernare, în care au schimbat trei premieri și aproape 80 de ministri.

În 2016, Liviu Dragnea promitea că programul de guvernare va fi respectat „la virgulă”, însă după trei ani, când guvernul PSD a fost înlăturat de la putere prin moțiune de cenzură bilanțul la capitolul autostrăzi era pe scurt: ZERO km noi începuți și terminați. Doar 94 km deschiși pe loturi începute anterior, dar și un tronson „muzeu”, blocaje și termene depășite la toate proiectele.

Starea autostrăzilor promise de PSD după trei ani de Guvernare:

 • În trei ani de guverne PSD s-au deschis circulației circa 94 de km de autostradă, dar toate pe tronsoane începute anterior. Ba chiar 15 km de autostradă deschiși erau finalizați încă de pe vremea guvernării Cioloș...
 • Guvernările PSD au reușit chiar să bifeze TREI autostrăzi „MUZEU” - șosele gata, dar nedeschise circulației din diverse motive. Dacă Gilău-Nădășelu și Sebeș-Turda Lot 3-4 au fost până la urmă inaugurate, 21 de km de pe Lotul 3 Lugoj - Deva erau nefolosiți.
 • „Autostrada Unirii” - A8 Iași-Târgu Mureș - era în aer. CNAIR a făcut chiar pași înapoi când în 2018 a reziliat un SF.
 • A3 Comarnic - Brașov - doar 6,5 km erau în lucru lângă Rășnov (lansați din 2015!). Restul faceau parte dintr-un PPP pentru Ploiești - Brașov, lansat de Dăncilă prin Comisia de Prognoză, dar rămas fără finalitate până la momentul plecării de la Guvernare.
 • Pentru alte proiecte licitațiile au fost dezastruoase și au trebuit relansate procedurile. Pe Pitești - Craiova, redesenat ca drum expres în baza unor studii vechi, două tronsoane au fost relicitate după doi ani pierduți.
 • Pe ce proiecte s-au făcut, totuși, progrese: Autostrada de Centură Sud A0 a Capitalei - 52 de km pe trei loturi contractate într-un final (licitațiile au durat doi ani!). A0 Nord (85 km) a fost scos la licitație în 2019 / A7 - 16 km din centura Bacăului - primii km de autostradă din Moldova - contractați și în lucru / A3 Borș - Biharia - 5,5 km contractați la granița cu Ungaria / Podul peste Dunăre de la Brăila, contractat în ianuarie 2018, este în plină execuție.
PSD amintește acum de Autostrada Transilvania, cel mai păgubos contract negociat tot de un guvern PSD, cel al lui Adrian Năstase, în 2003, pentru care România a plătit 1,6 miliarde de euro pentru 52 de kilometri de autostradă făcuți de americanii de la Bechtel, în nouă ani. Contractul care prevedea constructia a 415 kilometri de autostradă a fost reziliat în 2013, de Guvernul Ponta care a plătit americanilor 37,2 milioane de euro.

Spitalele regionale rămase pe hârtie trei ani

Construcția a 8 spitale regionale și a unui spital "gigant, după modelul AKH Viena", dar "mai mare" în București, ar fi trebuit să înceapă în anul 2017, conform programului de guvernare al PSD și promisiunilor făcute chiar de Liviu Dragnea în campania electorală din 2016. Până pe 10 octombrie 2019, când guvernul Dăncilă a picat prin moțiune de cenzură, numărul spitalelor regionale a scăzut de la 8 la 3, dar și acelea au rămas pe hârtie.

Subiectul a fost motiv de dispută între comisarul european pentru Dezvoltare Regională de la acea vreme, Corina Crețu, și Guvernul PSD. Crețu a avertizat că social-democrații nu au făcut nimic pentru a lua banii UE pentru construcția spitalelor regionale.

Primul contract pentru un spital regional, cel de la Iași, a fost semnat de guvernul PNL pe 30 decembrie 2019. Contractul pentru spitalul regional Cluj a fost semnat la începutul lui aprilie acest an, iar cel pentru spitalul regional Craiova la finalul aceleiași luni.

Disputa pe fondurile de investiții, diferențe fundamentale

PSD susține că PNL i-a copiat ideea creării unui fond de investiții. Cu toate acestea proiectele sunt cu totul diferite.

Liviu Dragnea și Darius Vâlcov propuneau înființarea unui Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii, numit catalogat chiar de aliatul de acum al PSD, Victor Ponta, fondul „jafului național”.

Ce prevedea proiectul mai exact? Fondul putea să vândă acțiuni sau active ale companiilor de stat aflate în proprietatea sa fără să se supună legislației în vigoare. De asemenea, putea să ia credite garantând cu acțiunile statului, creând posibilitatea unor preluări ostile în cazul în care nu putea returna banii.

De asemenea, conducerea Fondului nu era aleasă potrivit unei proceduri de selecție, ci una politică. Fondul gândit de Dragnea și Vâlcov nu a fost până la urmă concretizat.

PNL propune înființarea înființarea Fondului Român de Investiții(FRI) pentru finanțarea unor investiții in domeniu de interes strategic. Acesta este unul pe model polonez care are are ca surse de finanţare bugetul de stat, fondurile UE, emiterea de obligațiuni și capitalul unor instituții financiare și agenții de investiții. Fondul este condus de un Consiliu de Supraveghere format din membri independenți.

„Înființarea unui fond de investiții de stat pentru finanțarea unor activități precum private equity (fonduri de investiții sub formă de participare la capitalul social al unor societăți comerciale), venture capital (fonduri de investiții în societăți comerciale nou sau de curând înființate), agenție de promovare a investițiilor, proiecte educaționale pentru antreprenori etc”, se arată în planul de relansare propus de Guvernul PNL.

IMM-urile și Start-up-urile

PNL propune un nou program Start-up, Star TECH Innovation. PSD a propus si a materializat o schemă de ajutor de stat pentru start-up-uri: Romania Start-upNation pentru perioada 2017-2020.

De asemenea, PSD își asumă paternitatea programului PNL IMM Invest pentru garantarea creditelor pentru capital de lucru și investiții pentru IMM-uri, susținând că a avut ideea programului Strategic Invest Romania, care nu s-a materializat însă.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17525 vizualizari

 • +23 (31 voturi)    
  hehe (Miercuri, 1 iulie 2020, 16:05)

  transpenibilus [utilizator]

  Bietul ciolacul..
 • +20 (28 voturi)    
  vorba veche romaneasca.... (Miercuri, 1 iulie 2020, 16:12)

  acasa1284285656193 [utilizator]

  Hotul (PSD) striga hotul (PNL) !!!
  E de ras,daca nu ar fi de plans !!
 • +19 (27 voturi)    
  valaleu muica, PSD-ul revine? (Miercuri, 1 iulie 2020, 16:19)

  Cactus Jack [utilizator]

  PSD din furt, minciuna si promisiuni false facute prostimi, s-a mentinut la putere. Doleanta lor nemarginita de imbogatire pe banii statului, se putea face doar fiind la putere. Un aparat perfect care se pricepea la elaborarea unor noi legi, care sa subjuge justitia si sa umple buzunarele proprii. Cat de credibil este populatia din sudul si estul tarii, nu e exclus sa-i readuca la putere.
  • 0 (2 voturi)    
   De acord! (Joi, 2 iulie 2020, 11:07)

   Jegul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui Cactus Jack

   "Cat de credibil este populatia din sudul si estul tarii, nu e exclus sa-i readuca la putere."

   Nu ca nu-i exclus, ci este foarte, foarte probabil ca noi, moticii sudisti damboviteni, o sa votam din nou majoritatr pedesereul.

   "Fura, maica, sigur ca fura, ce matale daca ai ajunge la putere, nu ai fura? Dar macar astia ne mai da si nou cate ceva din ce fura!"
 • -18 (24 voturi)    
  valeuuu (Miercuri, 1 iulie 2020, 16:40)

  Martinezu [utilizator]

  Astia de la PNL incep sa minta la fel de tare ca noi.
  Incercam o fuziune?
  • +9 (11 voturi)    
   înțeleg că (Miercuri, 1 iulie 2020, 18:01)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Martinezu

   ți-a plăcut USL-ul și ți-e dor.
 • -12 (20 voturi)    
  Problema e alta (Miercuri, 1 iulie 2020, 16:51)

  ady77 [utilizator]

  Pe hartie totul arata bine, indiferent ce partid le propune.
  Dar cred ca le scapa ceva mult mai important.
  Noi ca natie ne imputinam de la an la an, iar masuri concrete pentru cresterea natalitatii nu se iau.
  Restul vorbim vorbe.
  • -3 (13 voturi)    
   ca natie ne imputinam de la an la an (Miercuri, 1 iulie 2020, 17:32)

   Cactus Jack [utilizator] i-a raspuns lui ady77

   ...pai dc seara barbatii se duc la birt si ajung acasa obositi, statul ce sa faca? Sa instituie o insamantare artificiala obligatorie? Fetele stau cumintele acasa, asteapta si asteapta, iar flacaii doar duhnesc de bautura. Problema o au si apusenii. ei au adus cateva milioane de imigranti, majoritatea feciori tineri, iar fecioarele cu burtica la gura, alearga pe strazile la Paris, Viena si Londra. :) :) :)
   • -1 (7 voturi)    
    Esti intr o eroare domnule! (Miercuri, 1 iulie 2020, 21:59)

    constatator [utilizator] i-a raspuns lui Cactus Jack

    Cine s a casatorit cu un betiv dintre female noastre inseamna ca asta e nivelul din Ro, si mulatrii de peste mari nu sunt mai buni nici pentru ultimul trib primitiv. Sper la m ai multa intelepciune !!
   • 0 (2 voturi)    
    Care barbati Jack, ori si tu te crezi barbat? (Joi, 2 iulie 2020, 0:17)

    constatator [utilizator] i-a raspuns lui Cactus Jack

    Voi va dati barbati si atacati pe orice barbat care iubeste o femeie?
  • -2 (10 voturi)    
   si uite asa... (Miercuri, 1 iulie 2020, 19:15)

   asada [utilizator] i-a raspuns lui ady77

   .....ne trebuieste un PNL pe post de taur comunal !!! Mare este gradina ta Doamne !!!!
 • +14 (16 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 1 iulie 2020, 16:53)

  [anonim]

  • -1 (1 vot)    
   dovada de asa nu!! (Joi, 2 iulie 2020, 1:13)

   constatator [utilizator] i-a raspuns lui

   Esiti la lumina, sa va vada lumea pe ce lume traiti polonica!!
 • +14 (14 voturi)    
  Vreun drept (Miercuri, 1 iulie 2020, 17:49)

  Antiparaziti [utilizator]

  de autor, ceva ? Daca nu, TZEAPAA !
  Imi place la nebunie fraza asta : "PSD își asumă paternitatea programului PNL Programul IMM Invest pentru garantarea creditelor pentru capital de lucru și investiții pentru IMM-uri, susținând că a avut ideea programului Strategic Invest Romania, care nu s-a materializat însă." ! N-am mai ras demult asa de bine si cu pofta !!
 • +10 (10 voturi)    
  Asa e (Miercuri, 1 iulie 2020, 17:51)

  Caligula [utilizator]

  Dati-le inapoi cariocile! Sa va fie rusine... :)
 • +16 (20 voturi)    
  ti se face .... (Miercuri, 1 iulie 2020, 18:04)

  asada [utilizator]

  ...lehamite cat de idioti sant astia de la PSD !!!! Au mancat rahat cu spitalele ,cu autostrazile ,cu scoli ,cu crese ,cu gradinite si cate si mai cate ,ani in sir pacalindu-si amaratii de alegatori , multi si saraci cu duhul !!! Cand s-au uitat in jur au vazut ca nu au facut nimic pentru ca ciordisera fondurile !!! Dupa mintea creata a cacanarului interimar al mafiei PSD-iste in Romania nimeni nu mai are voie sa isi propuna si sa faca ceva pentru ca ii copiaza pe ei !!! Tupeu de borfasi ,sa se opreasca tot pana ajung ei la guvernare sa poata incepe furtisagurile !!! Sant disperati de posibilitatea ca din cauza pandemiei Romania sa primeasca fonduri importante de la UE si ei sa nu le poata jefui !!!
 • -13 (17 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 1 iulie 2020, 18:09)

  [anonim]

  • +3 (13 voturi)    
   boala si metehne .... (Miercuri, 1 iulie 2020, 19:13)

   asada [utilizator] i-a raspuns lui

   vechi !!! Asa ai luat pe incredere si PSD si acum ai capatat dependenta !!!! Schimba macazul prietene ca deveniti din ce in ce mai penibili !!!
  • 0 (6 voturi)    
   Vai ce ficioara sunt!! (Miercuri, 1 iulie 2020, 22:16)

   constatator [utilizator] i-a raspuns lui

   Voi, Uss /e/r isrtii ce idiologie si planuri concrete aveti pt Romania? Sunt satul de toti, merci, merg pe PNL!
 • +5 (13 voturi)    
  Si ce daca au copiat... (Miercuri, 1 iulie 2020, 19:42)

  Criogenia [utilizator]

  Macar sa inceapa sa faca ceva bun...sa vedem de unde si pe ce bani, UE n-are deocamdata nici un plan de redresare dupa Covid, mi-e imposibil sa cred ca alde Orban au ceva concret asta in conditiile in care FMI si-a cam atins cota de bani imprumutati...

  M-as bucura sa nu fie iar vorba de promisiuni electorale tipice inaintea campaniei...insa feelingul imi spune contrariul.
 • +12 (14 voturi)    
  V-au furat boii de la bicicleta (Miercuri, 1 iulie 2020, 20:44)

  Parzivall [utilizator]

  Ce penibili au ajuns pesedeii!!!
  • -1 (1 vot)    
   Dalinar (Joi, 2 iulie 2020, 17:48)

   gillda_47 [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

   Ce are soola cu prefectura???
 • +10 (12 voturi)    
  Deci de acum (Miercuri, 1 iulie 2020, 22:06)

  Tore [utilizator]

  Nimeni nu mai are voie sa construiasca autostrazi si spitale, pentru ca PSD a scris eu odata printr-un proiect ca fac ei. Au SCRIS, nu au facut, sa ne intelegem.
  Ei cred ca asta e plagiat.
  Eu nu inteleg cum mai sunt oameni in tara asta care ar vota cu ei. Cum sa fii atat de ... sarac cu duhul, sa nu zic altfel?
  • +3 (5 voturi)    
   Putin spus maestre Tore!! (Joi, 2 iulie 2020, 0:35)

   constatator [utilizator] i-a raspuns lui Tore

   Ce crezi, cum functioneaza acesta ciuma, doar prin slabiciunile inaintasilor!!
 • +8 (10 voturi)    
  Hotul striga hotii (Miercuri, 1 iulie 2020, 23:12)

  Brezan [utilizator]

  din cel mai mare partid a ajuns atat de mic, culmea prin autofault everytime.
  Asa patesti cand promovezi non valori si analfabeti, ati adus submediocritatea la rang de arta, v-ati batut joc in ultimul hal, Daddy cu Veorica si acu Cilacu au aruncat pamant peste Psd si au pus si cruce.
  Au furat toti banii prin firmele de partid si acu zic ca faceau autostrazi si spitale cand de fapt au dat bani la toti bronzatii pentru voturi si au lasat educatia si infrastructura in paragina.
  Oare pe astia chiar ii mai voteaza cineva in afara de membrii lor cu interese directe la ciolan?!
 • +8 (8 voturi)    
  floricica dansatoarea (Joi, 2 iulie 2020, 0:12)

  disraeli [utilizator]

  sa va fie rusineeeee....
 • -1 (7 voturi)    
  banana (Joi, 2 iulie 2020, 9:45)

  freestyle [utilizator]

  Suzana, eu te spun lu' mama
  Mi-ai furat banana
  Nu ma mai joc, nuuu
  Mama, mi-au furat banana... Roxana si Suzana
  Nu ma mai joc, nuuu

  Banana!
  Hey, Roxana, da-mi inapoi banana
  Daca nu mi-o dai ma supar rau
  Si te spun direct lu' mama
  Asta-i banana mea, e banana pretioasa
  Se mananca numai dupa dupa dupa masa
  Zi-le mama te rog lu' Roxana si Suzana
  Ca m-am suparat pe ele. Sa-mi dea inapoi banana
  Dati-mi fetelor banana ca m-am enervat
  Niciodata asa ceva nu mi s-a mai intamplat

  Vreau banana, vreau banana inapoi
  Vreau banana. E banana mea!
  Vreau banana, vreau banana inapoi
  Toata lumea sus...
  Bananaaa...!
 • +1 (1 vot)    
  penibili pesedeiii (Joi, 2 iulie 2020, 16:36)

  liviu_ [utilizator]

  in 3 ani si nu au facut NIMIC (decat au distrus justitia si au furat)...
  si acum ii acuza pe ailalti!
  ce dragutz...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by