După ce Curtea Constituțională a dat pe mâna parlamentului prelungirea mandatelor primarilor și chiar stabilirea datei alegerilor, liderul PSD Marcel Ciolacu vrea să negocieze cu PNL cele două subiecte. Pe rând însă. În calendarul lui Ciolacu, săptămâna viitoare ar trebui convenit un proiect de lege comun, semnat de toate partidele, pentru prelungirea mandatelor. Ulterior, a spus el, să înceapă negocierile pentru data alegerilor.

Marcel CiolacuFoto: Hotnews

Parlamentul este cel care va reglementa, prin legea de prelungire a mandatelor autorităților administrației publice locale, dacă stabilirea datei alegerilor se realizează prin lege organică sau prin hotărâre de Guvern

Decizia Curții Constituționale

"În urma deciziei Curţii Constituţionale, fac apel către toate forţele politice, în cursul săptămânii viitoare să ne reunim la Parlament să putem promova împreună o lege cu privire la prelungirea mandatelor aleşilor locali, cât şi cu privire la stabilirea datei alegerilor. Cu alte cuvinte, jocul pe sub masă şi cu aranjamentele PNL a luat sfârşit. Toate forţele politice trebuie să se reunească şi să promoveze împreună o lege transparentă în Parlament, constituţională şi care să ţină cont de toate forţele politice şi de toată reprezentarea parlamentară", a spus Ciolacu, citat de Agerpres.

El a adăugat că pe 21 iunie expiră mandatele tuturor aleşilor locali, iar acest lucru îi obligă pe reprezentanţii partidelor parlamentare ca de săptămâna viitoare să înceapă să promoveze această lege în Parlament, pentru a "evita un dezastru în administraţia locală".

"Vreau să avem un proiect de lege comun, semnat de către toţi liderii de grup parlamentar. Aşa este corect", a menţionat Ciolacu.

Ciolacu a mai spus că, după ce va fi adoptată o lege pentru prelungirea mandatelor aleşilor locali, va urma o nouă consultare cu privire la data alegerilor.

"Din comunicatul Curţii am văzut că este atât atributul Guvernului, cât şi atributul Parlamentului (să stabilească data alegerilor - n.r.), asta înseamnă că măcar acum, în ultimul ceas, PNL să vină la masa negocierilor cu toate forţele politice, nu neapărat cu PSD, şi să decidem împreună data cea mai bună, data care nu pune sub nicio formă în pericol viaţa românilor", a mai declarat Marcel Ciolacu.