CCR: Prelungirea mandatelor primarilor prin OUG e neconstituțională / Legea prin care data localelor era stabilită de Parlament, neconstituțională și ea - oficial

de Luminita Pîrvu     HotNews.ro
Miercuri, 3 iunie 2020, 13:01 Actualitate | Esenţial


Judecătorii de la Curtea Constituțională
Foto: AGERPRES
Curtea Constituțională a decis că prelungirea mandatelor aleșilor locali prin ordonanță de urgență este neconstituțională, Parlamentul fiind cel care trebuie să decidă prin lege acest lucru. Și legea prin care Parlamentul a adoptat OUG-ul și în care PSD a impus ca Parlamentul să fie cel care va stabili data alegerilor locale a fost declarată neconstituțională. Totuși judecătorii fac precizarea că Parlamentul este cel care va decide dacă stabilirea datei alegerilor se realizează prin lege organică sau prin hotărâre de Guvern.

CCR precizat că prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale se face de Parlament, nu prin OUG. Astfel, ordonanța fiind neconstituțională, și legea de aprobare a sa este la fel, aleșii trebuind să fi respins actul normativ al guvernului.

„Parlamentul este cel care va reglementa, prin legea de prelungire a mandatelor autorităților administrației publice locale, dacă stabilirea datei alegerilor se realizează prin lege organică sau prin hotărâre de Guvern”, se arată într-un comunicat al Curții Constituționale, care nu lasă astfel la latitudinea Parlamentului dacaă data alegerilor va fi stabilită de el sau de Guvern.

Comunicat oficial al CCR:
 • Obiecția de neconstituționalitate a dispozițiilor Legii privind prelungirea mandatelor autorităților administrației publice locale, obiecție formulată de un număr de 71 de deputați aparținând Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal.
 • În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate, a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile Legii privind prelungirea mandatelor autorităților administrației publice locale sunt neconstituţionale.
 • În esenţă, Curtea a constatat că dispoziţiile Legii privind prelungirea mandatelor autorităților administrației publice locale consacră un paralelism legislativ nepermis, având în vedere că, la data adoptării sale, era în vigoare Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.44/2020 privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale cuprinse în perioada 2016-2020, unele măsuri pentru organizarea alegerilor locale din anul 2020, precum şi modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ.
 • Parlamentul avea obligaţia constituţională ca la adoptarea legii să elimine ordonanţa de urgenţă antereferită din fondul activ al legislaţiei. Întrucât nu a realizat acest lucru, s-a ajuns la situaţia existenţei concomitente a două acte normative care au acelaşi domeniu de reglementare, ceea ce este contrar art.1 alin.(5) din Constituţie.
 • Obiecțiile de neconstituționalitate a Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.44/2020 privind prelungirea mandatelor autorităților administrației publice locale cuprinse în perioada 2016-2020, unele măsuri pentru organizarea alegerilor locale din anul 2020, precum și modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, obiecții formulate de un număr de 73 de deputați și de Guvernul României.
 • În cadrul dezbaterilor, Curtea Constituțională, văzând obiectul cauzelor, a dispus conexarea acestora. În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că atât Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.44/2020, cât şi legea de aprobare a acesteia sunt neconstituţionale, fiind contrare art.1 alin.(4) şi (5), art.61 alin.(1) şi art.115 alin.(6) din Constituţie, după caz. Curtea a reţinut că prelungirea mandatelor autorităților administrației publice locale a fost realizată prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.44/2020, care a fost aprobată, cu modificări şi completări, de Parlament, prin lege.
 • Or, prelungirea mandatelor autorităților administrației publice locale se realizează numai prin lege organică, adoptată de Parlament, şi nu prin ordonanţe de urgenţă ale Guvernului.
 • În aceste condiţii, Parlamentului îi revenea obligaţia constituţională de a respinge ordonanţa de urgenţă astfel adoptată, şi nu de a o aproba.
 • Totodată, Parlamentul este cel care va reglementa, prin legea de prelungire a mandatelor autorităților administrației publice locale, dacă stabilirea datei alegerilor se realizează prin lege organică sau prin hotărâre de Guvern.


Pe 13 mai, Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat OUG privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale cuprinse în perioada 2016 - 2020, cu amendamente.

"Mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc cu cel mult 6 luni de la data încetării stării de urgenţă sau stării de alertă", stipulează proiectul.

Acesta mai prevede că procedurile privind organizarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale se iniţiază în termen de 6 luni de la data expirării duratei stării de urgenţă sau stării de alertă, iar data alegerilor se stabileşte prin lege organică, cu cel puţin 75 de zile înaintea votării.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9911 vizualizari

 • +6 (10 voturi)    
  vorbeste lumea ... (Miercuri, 3 iunie 2020, 13:15)

  nu conteaza cine zice [utilizator]

  eu propun ca in cazu' in care apare vreo problema prelungita cu si despre schimbarea actualilor primari sa fie instalati din oficiu vechii primari. asa am rezolva ca lumea probelma lu' tanti ex-primareasa craiovei triplu-refuzata la ministere, fara ca cineva sa poata sa chitzaie ...normal, nu ...???
 • +2 (16 voturi)    
  Ceva nu-i normal. (Miercuri, 3 iunie 2020, 13:19)

  Tayen [utilizator]

  Legile astea nimeni nu știe cum trebuie făcute, aplicate, date, sunt o nebuloasă? Totuși, nu trebuie extrem de multă inteligență pentru a da niște legi cum trebuie. De ce sunt respinse atâtea ordonanțe, hotărâri și legi la CCR? DE CE?
  • +3 (11 voturi)    
   Pentru ca CCR e infestata de pesedisti (Miercuri, 3 iunie 2020, 14:47)

   qbic [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

   Simplu.
   • +1 (3 voturi)    
    Tu crezi ca (Miercuri, 3 iunie 2020, 16:01)

    Ephemeris [utilizator] i-a raspuns lui qbic

    postacul care te intreaba vrea sa afle raspunsul? E o intrebare prin care manipuleaza, te trimite pe o pista falsa. Ca sa nu inteleaga lumea ca de fapt e asa cum ai spus tu f bine.
   • +1 (1 vot)    
    daaa (Joi, 4 iunie 2020, 11:21)

    srpc [utilizator] i-a raspuns lui qbic

    daca legile sunt date de "dreptaci" e musai sa fie corecte, iar CCR le respinge doar pe baza de pesedism :))
  • +4 (10 voturi)    
   Pentru ca e dorit efectul pe termen scurt. (Miercuri, 3 iunie 2020, 15:01)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

   Legile au fost in vigoare, au trecut ceva timp si au avut si efecte. Pe principiul dupa noi potopul.
 • +6 (14 voturi)    
  Deci PSD are castig de cauza ne spune CCR (Miercuri, 3 iunie 2020, 13:19)

  Susufler0 [utilizator]

  doar ca s-a grabit nitel si din cauza asta a gresit !

  PS. Iar acum graba il obliga sa se grabeasca si mai tare ... dar constitutional !
  • -2 (10 voturi)    
   PSD are majoritatea in CCR (Miercuri, 3 iunie 2020, 14:06)

   Kivek [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

   normal ca la CCR acum totul se face in asa fel incat sa serveasca intereselor PSD
   • +2 (8 voturi)    
    Nu doar de "acum" se face ! (Miercuri, 3 iunie 2020, 15:48)

    Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

    Din pacate din 2016 se face si dupa cum decurg lucrurile inca destul timp de acum incolo tot pt PSD se vor face !
 • +10 (12 voturi)    
  Ha,haha... (Miercuri, 3 iunie 2020, 13:23)

  sareta [utilizator]

  Dar salariile si pensiile lor nesimtite raman constitutionale ....Hai CCR ,da-i inainte.
 • +6 (14 voturi)    
  //// (Miercuri, 3 iunie 2020, 13:24)

  GemstonePig [utilizator]

  Mai altfel spus CCR indeamna parlamentul condus de psd sa dea legi si orice mandat poate fi prelungit cat vrea muschiul lor si alegerile le stabilesc tot ei cand doresc la anul si la multi ani
  • 0 (0 voturi)    
   ce ti se pare anormal? (Joi, 4 iunie 2020, 11:23)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui GemstonePig

   Data alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se stabileşte de către Legislativ, prin lege organică, cu cel puţin 75 de zile înaintea votării.
 • +6 (10 voturi)    
  Sa inteleg ca Valer Dorneanu, (Miercuri, 3 iunie 2020, 13:24)

  John M. [utilizator]

  comunistul de doi bani, isi da seama ca porcariile PSD-ului in materie de legislatie sunt de natura criminala?!
  • +2 (8 voturi)    
   Nu, Dorneanu e tot PSD-ist (Miercuri, 3 iunie 2020, 14:08)

   Kivek [utilizator] i-a raspuns lui John M.

   Dorneanu nu a zis ca Parlamentul adica majoritatea PSD nu poate fixa data alegerilor ci ca legea propusa acum nu e constitutionala

   dar in motivare Dorneanu le va da celor din PSD cheia pt ca legea sa fie Constitutionala.

   e timp ca PSD sa schimbe legea si sa faca asa cum vor ei.
   • +1 (7 voturi)    
    Nu are nevoie sa le dea nicio "cheie" ! (Miercuri, 3 iunie 2020, 15:55)

    Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

    Le-a spus pur si simplu ca e constitutional ca Parlamentul sa fixeze prin lege, in vremuri exceptionale data alegerilor !
 • -5 (9 voturi)    
  Adica, invers decat spune HN (Miercuri, 3 iunie 2020, 13:28)

  newlook [utilizator]

  [Titlu]"Și legea prin care Parlamentul a adoptat OUG-ul și în care PSD a impus ca parlamentul să fie cel care va stabili data alegerilor locale a fost declarată neconstituțională."

  [Continut]"Potrivit unor surse politice, în motivarea CCR nu va fi însă nicio obiecție în privința prevederii că Parlamentul poate stabili data alegerilor."

  ============================

  Ralitatea e invers decat spune HN. Dar hey, unde-i noutatea?
 • +5 (13 voturi)    
  Este incorect (Miercuri, 3 iunie 2020, 13:31)

  hdd [utilizator]

  Ca data alegerilor să varieze de la an la an.

  Data alegerilor trebuie să fie fixă, ca și Crăciunul.

  Ori este stabilită ca ultima/prima/a doua etc. duminică dintr-o lună,
  Ori este stabilită ca o dată fixă (gen 8 noiembrie), nu contează.

  Ceea ce contează este să avem o dată fixă a alegerilor.
  Încă o greșeală a sistemului din România - sistemului politic i se cere să se auto reglementeze. Nu. Greșit. Altcineva trebuie să facă asta. Nu cei vizați direct.

  Păi ăia de la putere ar pune alegerile pe 31 dec ora 23:59 dacă s-ar putea.
  • 0 (4 voturi)    
   Lasa vere si postarea asta, nu doar cei corect pol (Miercuri, 3 iunie 2020, 17:50)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui hdd

   ...politic.

   Serios?
   ---------------
   "Înca o greseala a sistemului din România - sistemului politic i se cere sa se auto reglementeze. "
   -----------------

   Cine trebuie "sa reglementeze sitemul politic", ia uimeste-ne?!
   -americanii, rusii, nemtii, papuasii sau klingonienii?
   -NATO, FMI, ASEAN, OMS, ONU, ... Federatia Planetelor unite, omg sau alta?
   - Gates, Soros, Trump, Putin, Kim, Picard, Q ?

   Hai, lasa-ne sa ne adapam din intelepciunea matale #rezistenta.
 • +5 (7 voturi)    
  "Parlamentul trebuie să dea o lege" (Miercuri, 3 iunie 2020, 13:41)

  IoPaNet [utilizator]

  Si daca Parlamentul nu da o lege, asa cum cere CCR, pana la toamna nu mai avem primari, consilieri, etc.? Raman posturile vacante, daca lor nu li se prelungeste mandatul?
  • +2 (4 voturi)    
   Simplu: primarii vor fi numiti de Parlament (Miercuri, 3 iunie 2020, 15:12)

   Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui IoPaNet

   Sa terminam o data cu tot felul de partide.
   Majoritatea parlamentara decide ce primari se pun si... da-o-n aia ma-sii de democratie
 • 0 (8 voturi)    
  hai pe repede inainte (Miercuri, 3 iunie 2020, 13:48)

  ..13 [utilizator]

  Intr-o luna si jumatate sa avem o noua administratie locala.

  hai ca se poate.
 • +8 (18 voturi)    
  Oferta Electorală : (Miercuri, 3 iunie 2020, 13:57)

  un domn [utilizator]

  Numai in 2020 P$D va înregistra 13 % “câștig” la Toatele Alegerile ! Votează NON P$D pentru O Românie Mai Buna și Recuperezi cei 30 ani Tâlhăriți de P$D !!
  • +1 (5 voturi)    
   Merge ! (Miercuri, 3 iunie 2020, 15:57)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   :))))))
 • 0 (4 voturi)    
  Eu nu înțeleg rolul comisiilor juridice (Miercuri, 3 iunie 2020, 14:23)

  mr_mojo [utilizator]

  De ce nu sunt folosite înainte de a avea inițiative de orice fel? Asta ar garanta ca legile vor trece de CCR.
  Sigur, asta va însemna depolitizarea comisiilor și popularea lor doar cu juriști/ judecători.
  • 0 (2 voturi)    
   sau ... trimise legile direct la CCR (Miercuri, 3 iunie 2020, 17:48)

   Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui mr_mojo

   si inchidem parlamentul
 • +2 (10 voturi)    
  mda (Miercuri, 3 iunie 2020, 15:12)

  SoulSearcher [utilizator]

  CCR-ul trebuie desfiintat imediat prin referendum

  este o institutie care nu face absolut nimic, decat papa salarii si pensii speciale pentru niste politruci care isi servesc stapanii

  la fel si avocatul poporului care a devenit la fel un instrument in mainile unor indivizi cu interese

  constitutia n-are decat sa o vegheze presedintele, cum de fapt scrie si in constitutie.. ca el vegheaza si aplica legile din constitutie
  • -1 (3 voturi)    
   gluma buna (Miercuri, 3 iunie 2020, 15:34)

   sareta [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

   Hai ca esti glumet ,pai cum drac sa se mai fure ?
  • +1 (1 vot)    
   i-auzi (Joi, 4 iunie 2020, 11:25)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

   si daca presedintele calca in picioare Constitutia?
 • +2 (6 voturi)    
  Vorbim noi (Miercuri, 3 iunie 2020, 15:34)

  Ephemeris [utilizator]

  aici, ne varsam naduful pe CCR, dar alegeri vom avea la sfantu asteapta, sau cand vor pesede si acolitii lor. Cand va fi prezenta cea mai scazuta, cand PNL va scadea de tot in sondaje si, in general, cat mai tarziu.
  PSD si acolitii sai = mafie!
 • -4 (4 voturi)    
  Cine stabileste data alegerilor? (Miercuri, 3 iunie 2020, 16:16)

  adrian_83 [utilizator]

  Pe cele mai multe site-uri apar titluri ca CCR a decis ca data alegerilor trebuie stabilita de catre Guvern si nu de catre Parlament.

  Cand citesti insa ce a stabilit CCR nu apare aceasta informatie. Nu avem motivarea insa nu am gasit nicaieri ca CCR ar fi declarat legea neconstitutionala pentru ca in ea scria ca Parlamentul stabileste data alegerilor. Cam asta zice si articolul hotnews

  "Potrivit unor surse politice, în motivarea CCR nu va fi însă nicio obiecție în privința prevederii că Parlamentul poate stabili data alegerilor. "
  • +3 (5 voturi)    
   Potrivit legii alegerilor locale (Miercuri, 3 iunie 2020, 17:57)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui adrian_83

   Guvernul stabileste data alegerilor prin HG !
   • 0 (2 voturi)    
    Data alegerilor prin HG (Miercuri, 3 iunie 2020, 20:32)

    adrian_83 [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

    Unde scrie ca Guvernul stabileste data alegerilor prin HG? In Constitutie nu scrie asa ceva. Asa a decis CCR? Daca da, imi puteti da linkul? Multumesc.
    • 0 (0 voturi)    
     Pai (Joi, 4 iunie 2020, 9:42)

     Ephemeris [utilizator] i-a raspuns lui adrian_83

     Din moment ce CCR a respins Legea prin care Parlamentul stabilea data alegerilor, deocamdată se aplică legea actuală care prevede că Guvernul decide. În funcție de motivarea CCR, Parlamentul ar putea veni cu o nouă lege care să-i permită stabilirea datei alegerilor.
     Deci CCR a dat de fapt dreptate Parlamentului, dar a facut-o in stilul caracteristic, smechereste
 • 0 (0 voturi)    
  corect (Joi, 4 iunie 2020, 11:16)

  srpc [utilizator]

  CCR incearca sa restabileasca rolul Parlamentului, acela de legiuitor, numai ca parlamentarii sunt de-o calitate absolut jalnica: egoisti, fricosi, usor de speriat sau cumparat


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by