Liderul USR Dan Barna spune că proiectul de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc adoptat tacit de Camera Deputaților va fi cu siguranță respins miercuri de către Senat. El afirmă că atacul lansat astăzi de președintele Klaus Iohannis face parte din zona declarațiilor lui Corneliu Vadim Tudor.

Dan Barna in studioul HotNews.roFoto: Hotnews

"Președintele a avut o declaratie din zona Vadim Tudor. A încercat să joace această carte a populismului deșănțat, folosind o temă naționalistă total depășită. Este cel puțin surprinzătoare declarația, nu ne așteptam să o vedem la președintele unui stat în 2020, a declarat miercuri", la Digi 24, Dan Barna.

El a spus că legea a trecut tacit de Camera Deputaților "din cauza incompetenței crase" și s-a declarat convins că va fi respinsă de Senat.

Președintele Klaus Iohannis a lansat miercuri un atac extrem de dur la adresa PSD, acuzând partidul că vrea "să dea Ardealul ungurilor" și spunând că este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlament.

Camera Deputaților a adoptat tacit, fără dezbatere, un proiect de lege care acordă autonomie administrativă Ținutului Secuiesc. Inițiativa legislativă a fost depusă de deputați UDMR cu o zi înainte de Crăciun, în 2019 și reglementa prevederea că Ținutul Secuiesc poate deveni regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul României iar limbile maghiară și română vor fi folosite în instituțiile publice de cetățenii domiciliați în zonă.

Proiectul de lege avea avize negative în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților dar depășise termenul de dezbatere și adoptare în plen prin urmare, potrivit regulamentului, se consideră adoptat fără dezbatere.

Președintele interimar al PSD a anunțat, miercuri, că partidul său va vota împotriva proiectului de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc și că îl va respinge și la Senat, care este camera decizională. De altfel, PSD a convocat de urgență ședința Senatului pentru a respinge proiectul de lege adoptat tacit săptămâna trecută de către Camera Deputaților.