Curtea Constituţională a României (CCR) urmează să discute pe 27 mai sesizarea asupra Legii pentru aprobarea OUG 37/2020 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare anumitor categorii de debitori, au precizat vineri, pentru Agerpres, oficiali ai CCR.

Curtea ConstitutionalaFoto: Curtea Constitutionala

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a anunţat, joi, că liberalii vor ataca la Curtea Constituţională proiectul de lege de aprobare a OUG 37/2020 privind acordarea unor facilităţi celor care au credite, după ce actul normativ a fost modificat în Parlament.

„Am spus încă de la început, de când am intrat în această situaţie, că vom ataca la Curtea Constituţională absolut orice demers populist care nu are o susţinere şi o fundamentare serioasă în realitate. Din Opoziţie poţi să propui să fie mâine kilogramul de ulei un leu, să fie kilogramul de carne un leu şi 10 bani, poţi să propui absolut orice. Ideea e că trebuie să ai şi partea de responsabilitate. (...) Sigur că ordonanţa, aşa cum ne-am aşteptat, a fost modificată în Parlament şi, din acest motiv, pe ideea că lucrurile au fost deja clar stabilite de către Guvern şi nu mai era nevoie de această modificare, o să atacăm la Curtea Constituţională legea adoptată astăzi”, a afirmat Roman, în plenul Camerei Deputaţilor.

Camera Deputaţilor a aprobat, joi, cu mai multe amendamente, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 37/2020 privind acordarea unor facilităţi pentru împrumuturile date de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare anumitor categorii de debitori.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare suspendarea, la cerere, a obligaţiilor de plată aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane, pentru o perioadă care să nu depăşească data de 31 decembrie 2020, pentru unii beneficiari ai creditelor acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare, pe fondul posibilelor dificultăţi pe care aceştia le-ar putea întâmpina în rambursare ca urmare a efectelor pandemiei COVID-19 (persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, întreprinderi mici şi mijlocii, IFN-uri).

„Dobânda datorată de debitori, precum şi comisioanele aferente corespunzătoare sumelor scadente a căror plată a fost suspendată nu se capitalizează la soldul creditului existent, la finalul perioadei de suspendare. (...) Pentru debitori persoane fizice pentru care prelungirea maturităţii creditelor depăşeşte limita de vârstă prevăzută prin reglementările creditorilor de acordare a creditelor, creditorii procedează la restructurarea creditelor cu depăşirea limitei de vârstă”, prevede, printre altele, proiectul adoptat.

CCR discută pe 27 mai și sesizarea privind proiectul de lege referitor la prelungirea mandatelor aleşilor locali

Curtea Constituţională a României (CCR) urmează să discute pe 27 mai și sesizarea privind Legea referitoare la prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale, au informat vineri, pentru Agerpres, oficiali ai CCR.

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a anunţat, joi, că liberalii vor ataca la CCR propunerea legislativă care are ca obiect de reglementare prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale ca urmare a izbucnirii epidemiei de COVID-19, cu cel mult şase luni de la data încetării stării de urgenţă.

„Vom ataca la CCR legea de modificare a ordonanţei de urgenţă, pentru că ordonanţa de urgenţă rămâne în vigoare şi produce efecte. Nu cred că doar domnul Orban vorbeşte despre alegeri, l-am auzit şi pe domnul Ponta repetând obsesiv cuvântul „alegeri”. Asta este situaţia într-o democraţie, va trebui să avem şi aceste alegeri, aşa cum s-a întâmplat şi în Franţa cu alegerile locale, cum s-a întâmplat şi în Marea Britanie şi peste tot democraţia înseamnă alegeri. Va trebui să le facem”, a motivat, în plenul Camerei Deputaţilor, Roman.

Proiectul a fost adoptat joi de Camera Deputaţilor, în calitate de for legislativ decizional.

Potrivit acestuia, mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc cu cel mult şase luni de la data încetării stării de urgenţă. Data alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se stabileşte de către Parlament, prin lege organică, cu cel puţin 75 de zile înaintea votării.