Premierul Ludovic Orban a afirmat, vineri, la Antena 3, că "nu a fost nimic personal" în ceea ce priveşte înlocuirea profesorului Adrian Streinu-Cercel de la şefia Comisiei pentru managementul clinic şi epidemiologic al COVID-19, decizia fiind una de "bun simţ", având în vedere mai multe declaraţii publice pe care acesta le-a făcut, potrivit Agerpres.

Ludovic OrbanFoto: Captura Facebook

El a fost întrebat, într-un interviu la Antena 3, dacă înlocuirea lui Streinu-Cercel a fost "răfuială personală".

"Domnul Cercel a fost schimbat din funcţia de preşedinte al comisiei (...) în urma mai multor declaraţii publice, iar ultima declaraţie publică a fost inacceptabilă, cu aşa-zisul plan propus, care, practic, i-ar fi introdus pe părinţii şi bunicii noştri în carantină, în care se vorbea inclusiv de ruperea de familii, sunt inacceptabile, ca să nu mai vorbesc de alte măsuri care erau cuprinse în acel aşa-zis plan. (...) Sunt extrem de grave, pentru că ele produc efecte emoţionale, ele afectează psihic categorii ample de persoane şi prezentarea unor astfel de măsuri, care nu au nici o legătură şi care nu sunt acceptate de autorităţi şi de Guvern, creează efecte extrem de negative. Nu a avut nicio legătură, este o decizie de bun simţ care a fost luată", a declarat Orban.

Premierul a adăugat că profesorul Streinu-Cercel a mai făcut declaraţii publice legate de "testarea în masă, cu teste rapide, care nu au precizie de sută la sută şi care ar fi riscat să genereze efecte extrem de negative".

"Nu poţi să accepţi să foloseşti nişte teste în care din 100 de cetăţeni care sunt diagnosticaţi negativ ca fiind sănătoşi să fie o eroare, 20 să fie pozitivi şi ei să fie consideraţi sănătoşi şi să li se permită, practic, prin diagnosticul care li se pune, să se mişte liber, să li se dea posibilitatea să infecteze pe alţii. Nu a fost nimic personal şi astăzi, la reuniunea Consiliului de suport tehnico-ştiinţific, a fost prezent şi domnul Streinu-Cercel şi de fiecare dată când a fost necesar am colaborat şi vom colabora şi de acum, dar, pe de altă parte, nu îşi poate permite un om care deţine o calitate oficială şi chiar funcţia de preşedinte să comunice public şi să prezinte într-un mod care să creeze efecte atât de negative în percepţia publică", a explicat prim-ministrul.