Președintele Klaus Iohannis „dezavuează” acordul dintre Ministerul de Interne și Biserica Ortodoxă Română, au declarat pentru HotNews.ro surse politice, care nu au exclus ca șeful statului să ceară anularea acestui protocol.

Iohannis PatriarhieFoto: Administratia Prezidentiala

Președintele are programată o declarație de presă, miercuri, la ora 12.15, înaintea întâlnirii cu premierul și mai mulți ministri.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, susține că și președintele Klaus Iohannis, și premierul Ludovic Orban au fost informați despre acordul dintre Ministerul de Interne și Biserica Ortodoxă Română, decizia având ca scop evitarea „aglomerației în seara de Înviere”.

Vela a acuzat primari ai PSD care voiau să organizeze un fel de 10 august în noaptea de Înviere. „Se folosesc de acest eveniment sacru pentru a-și crea imagine si puncte. Pentru a evita aceste gânduri ale unor politicieni care sfătuiau credincioșii să asalteze bisericile” am încheiat acest protocol, a spus Vela.

Ministrul de Interne Marcel Vela a anunțat marți seară că, în urma unui acord cu Patriarhia Română, MAI va ajuta BOR la împărtirea paștilor și a luminii de Înviere către credincioși.

Astfel, potrivit lui Vela, „pâinea binecuvântată” va fi distribuită credincioșilor în zilele de vineri și sâmbătă, în intervalul 07.00-17.00, în toate parohiile.În declarația pe proprie raspundere, la locul deplasării, credinciosul va face precizarea „pentru ridicarea Sfintelor Paști” și va trece numele lăcașului de cult la care se va deplasa, din zona de rezidență.

Premierul Ludovic Orban a declarat marti că, dacă parteneriatul dintre Ministerul Afacerilor Interne (MAI) şi Patriarhie este respectat, el nu va genera riscuri de răspândire a coronavirusului.