Ministrul de Interne, Marcel Vela, susține că și președintele Klaus Iohannis, și premierul Ludovic Orban au fost informați despre acordul dintre Ministerul de Interne și Biserica Ortodoxă Română, decizia având ca scop evitarea „aglomerației în seara de Înviere”.

Marcel VelaFoto: Guvernul Romaniei

„Întâlnirile cu domnul președinte sunt periodice și tema e legată de starea de urgență, chestiuni extrem de serioase. Eu, înainte de a face un lucru, în calitate de ministru, e normal că îl anunț pe primul ministru și pe președinte. Ambii erau la curent cu ce am anunțat aseară. Motivul pentru care am luat deciziile au fost cât se poate de simple: cu toții dorim să evităm aglomerația în seara de Înviere. Biserica a fost foarte deschisă și apreciez acest lucru”, a declarat Marcel Vela, la Antena 3.

Ulterior, într-o intervenție la Digi 24, Vela a spus că a semnat acordul „pentru a opri răspândirea coronavirusului”. El a precizat că ministrul Sănătății nu a spus „cu subiect și predicat” că se opune, ci că e nevoie de respectarea condițiilor astfel încât să nu se răspândească virusul.

„Președintele a fost de acord ca, de altfel, cu orice măsură care poate preveni răspândirea coronavirusului. Dacă nu luam această decizie la Biserici ar fi ieșit foarte mulți oameni, care ar fi fost imposibil de oprit”, a spus el.

Vela a acuzat primari ai PSD care voiau să organizeze un fel de 10 august în noaptea de Înviere. „Se folosesc de acest eveniment sacru pentru a-și crea imagine si puncte. Pentru a evita aceste gânduri ale unor politicieni care sfătuiau credincioșii să asalteze bisericile” am încheiat acest protocol, a spus Vela.

Ministrul de Interne Marcel Vela a anunțat marți seară că, în urma unui acord cu Patriarhia Română, MAI va ajuta BOR la împărtirea paștilor și a luminii de Înviere către credincioși.

Astfel, potrivit lui Vela, „pâinea binecuvântată” va fi distribuită credincioșilor în zilele de vineri și sâmbătă, în intervalul 07.00-17.00, în toate parohiile.În declarația pe proprie raspundere, la locul deplasării, credinciosul va face precizarea „pentru ridicarea Sfintelor Paști” și va trece numele lăcașului de cult la care se va deplasa, din zona de rezidență.

Premierul Ludovic Orban a declarat marti că, dacă parteneriatul dintre Ministerul Afacerilor Interne (MAI) şi Patriarhie este respectat, el nu va genera riscuri de răspândire a coronavirusului.

"Aşa cum a fost gândit acest parteneriat, dacă este respectat, el nu va genera riscuri de răspândire a virusului", a declarat premierul marţi, în cadrul unei emisiuni la Realitatea Plus.

Ludovic Orban a adăugat faptul că vor exista echipe de jandarmi şi de poliţişti care vor veghea la respectarea regulilor şi de asemenea se vor şi implica şi reprezentanţii consiliilor parohiale în acţiunea de distribuire a luminii din casă în casă.