Guvernul Orban 2 a fost învestit, sâmbătă, de Parlament cu 286 de voturi „pentru”, 23 de voturi „împotrivă” și o abținere. Votul a avut loc în condiții excepționale, deputații și senatorii votând pe rând într-o sală special dezinfectată, în timp ce premierul desemnat nu a participat la eveniment, fiind izolat la Vila Lac 1. Guvernul depune jurământul în fața președintelui Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Ludovic Orban si Klaus IohannisFoto: Administratia Prezidentiala

UPDATE 18.05 : La finalul ceremoniei de depunere a jurmântului, președintele Klaus Iohannis va susține declarații de presă, la ora 18.30. Ceremonia de depunere a jurământului nu este transmisă live de către Administrația Prezidențială, iar presa nu are acces la eveniment.

UPDATE 17.50:

Administrația Prezidențială a anunțat măsuri excepționale pentru ceremonia de depunere a jurământului.

Astfel, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, care invocă articolul 104 din Constituția României, jurământul de credință se depune individual în fața Președintelui României de către Prim-ministru și miniștri.

Prim-ministrul și miniștrii vor veni individual în fața Președintelui României, la intervale de timp prestabilite, care să permită aplicarea măsurilor de dezinfecție a suprafețelor, precum și evitarea contactului unii cu ceilalți. Demnitarul desemnat se îndreaptă spre pupitru și microfon și rostește jurământului, cu mâna dreaptă pe Constituția României și Biblie, apoi semnează documentul.

Demnitarul lasă mapa cu jurământul pe măsuța de lângă pupitru și părăsește sala, fără să i-o înmâneze președintelui.

La ceremonie nu participă alți invitați și nici reprezentanții mass-media.

UPDATE 17:37 Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru numirea Guvernului. Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură a membrilor Guvernului va avea loc sâmbătă, la ora 18:00, la Palatul Cotroceni.

Deplasarea membrilor Guvernului la Palatul Cotroceni, dintre care o parte se află în auto-izolare, vine după ce Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a decis sâmbătă că miniștrii și oficiali de rang înalt din instituțiile aparținând sistemului național de securitate și apărare pot ieși din izolare, cu păstrarea distanței de minimum 5 m față de alte persoane care nu se află în izolare și cu obligativitatea portului măștii de protecție, exclusiv pentru exercitarea obligațiilor expres prevăzute de Constituție și strict pe durata exercitării acestor obligații. Decizia a fost luată în contextul în care România a intrat în scenariul trei al epidemiei de coronavirus, cu infectarea a 102 persoane.

Parlamentarii au votat sâmbătă învestirea Guvernului Orban 2, în condiții excepționale, după ce senatorul PNL Vergil Chițac a fost confirmat cu coronavirus. Accesul a fost făcut pe un traseu dezinfectat, prestabilit și marcat vizibil, iar parlamentarii au intrat pe rând în sală ca să voteze. Șapte miniștri propuși au primit aviz negativ din partea parlamentarilor. Este vorba de Monica Anisie, Violeta Alexandru, Victor Costache, Costel Alexe, Cătălin Predoiu, Ion Ștefan și Florin Cîțu. Nu există nicio modificare în componența guvernului față de prima formulă a Cabinetului Orban.

Ludovic Orban nu a participat pentru că este izolat la Vila Lac 1, în timp ce miniștrii care se află în carantină au fost audiați prin videoconferință.

În paralel, sâmbătă a continuat la Parlament testarea senatorilor și deputaților pentru COVID-19.