Ludovic Orban a acuzat CCR că face analiză politică, după ce președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, a declarat că judecătorii CCR au admis sesizarea PSD pentru că liderul PNL „nu a fost propus pentru a coagula un guvern, ci a fost propus - cum declară candidatul - ca să pice”.

Ludovic OrbanFoto: Hotnews

”Mi se pare analiză politică. Ar trebui să judece în funcție de Constituție, eu nu am văzut scris așa ceva în niciun articol din Constituție. Dacă ne uităm la ultimii trei ani, au fost decizii și la sesizări ale noastre, dar statistic mai multe decizii pro PSD”, a declarat Ludovic Orban la Digi24.

Liderul PNL a amintit de cazul Kovesi în care șeful statului a fost forțat să o revoce de la șefia DNA.

”CCR a fost chemată să judece un conflict juridic de natură constituțională, Curtea judecă în baza Constituției sau în baza unor decizii anterioare. Ei întemeiază decizia pe o decizie CCR luată în 2014 pe un proiect de regândire a Constituției uitând că tot CCR în 2018 a decis că nu fac parte din jurisprindență acele decizii care vizează proiecte de revizuire care nu au dus la modificare. Este o contradicție”, a mai spus Orban.

Potrivit lui Orban, decizia președintelui Klaus Iohannis de a nu numi un premier PSD este salutară. ”Președintele ține cont de votul oamenilor, PSD s-a prăbușit, au pierdut alegerile parlamentare, prezidențiale, sunt la jumătatea scorurilor, mai sunt votați de cei care au viziune să zic protecționistă”, a mai spus Orban.