​​Liderii partidelor de opoziție s-au reunit în biroul lui Marcel Ciolacu, după înlăturarea Guvernului Orban. Victor Ponta, Nicolae Bănicioiu, Călin Popescu Tăriceanu și Teodor Meleșcanu au discutat cu liderii social-democrați despre posibilitatea numirii unui premier din partea Opoziției.

Tariceanu Foto: AGERPRES

UPDATE PSD și Pro România îl propun premier pe rectorul SNSPA, Remus Pricopie. Cele două formațiuni politice au împreună 231 de parlamentari, număr insuficient pentru a crea majoritatea în Parlament. Ciolacu și Ponta susțin însă că poartă negocieri în continuare și că vor obține numărul necesar pentru majoritate.

Surse parlamentare au declarat pentru HotNews.ro că PSD încearcă să coaguleze o majoritate alături de PRO România, ALDE și Forța Națională. Social-democrații ar fi înaintat ca propunere de premier numele lui Remus Pricopie iar Victor Ponta l-ar fi propus pe Raed Arafat. Călin Popescu Tăriceanu l-a propus pe Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române. Cele trei partide au împreuna 240 de parlamentari, mai mulți decât jumătate plus unu din numărul mandatelor.

Potrivit surselor citate social-democrații se reunesc într-o ședință informală în Kiseleff în această seară pentru a lua o decizie în ceea ce privește strategia partidului în următoarea perioadă.

Președintele interimar a dat asigurări marți, înaintea votului la moțiunea de cenzură, că nu va susține planul lui Klaus Iohannis și al PNL pentru declanșarea alegerilor anticipate.

HotNews.ro a scris despre modificarea planului PSD în ziua moțiunii de cenzură. Surse social-democrate susțin că scenariul alegerilor anticipate pierde teren

"Se fac presiuni din interiorul partidului asupra lui Marcel Ciolacu să nu susținem alegerile anticipate. O variantă discutată în intern este să venim cu propunere de premier PSD. Suntem conștienți că nu va fi numit de Klaus Iohannis. Pasul doi este să-i lăsăm pe liberali să-și strângă majoritatea și fără voturile UDMR, Pro România și ALDE vor avea reale probleme" au explicat sursele HotNews.ro.

Planul PSD este să tragă de timp două luni de zile și să amâne procedurile de dezbatere si validare a propunerilor de premier până când Guvernul este nevoit să demareze alegerile locale. Social-democrații dețin majoritatea în conducerea Parlamentului, Birourile Permanente fiind cele care decid calendarul numirii unui nou Guvern. Pesediștii mizează pe nemulțumirile UDMR, ALDE, PMP și Pro România, care îi vor susține oficial și neoficial.