Pe hârtie social-democrații au voturile pentru adoptarea moțiunii și blocarea alegerii primarilor în două tururi, în practică lucrurile se pot schimba în orice moment. Din punct de vedere politic, scenariul adoptării moțiunii de cenzură merge la pachet cu alegerile anticipate. Odată înlăturat Guvernul se deschide calea declansării alegerilor anticipate si, neoficial, la bursa zvonurilor și scenarilor se vorbește de un blat între PSD-PNL.
Pentru a trece moţiunea de cenzură, este nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari. Oficial, PSD-UDMR au 234 de voturi și neoficial susțin că sunt sprijiniți de 237 de parlamentari. La vedere, social-democrații au 200 de senatori și deputați, UDMR-30 iar Forța Națională alte 4 mandate pe care le pun la dispoziția PSD. "În practică lucrurile se pot modifica pentru că există 7-9 voturi pe care nu poți fi sigur. Este vorba de voturile traseiștilor care au migrat de la PSD la Pro România și apoi înapoi la PSD", explică surse din interiorul PSD pentru HotNews.ro.
Adoptarea moțiunii de cenzură este o miză uriașă pentru PSD pentru că ar anula angajarea Guvernului în Parlament pe tema alegerii primarilor în două tururi de scrutin.
De altfel, la întâlnirile conducerii PSD cu liderii din teritoriu (desfășurate la Rin Grand Hotel în week-end), aceștia din urmă au cerut parlamentarilor să facă tot posibiliul și să respingă organizarea alegerilor în două tururi.
"Dacă s-ar organiza alegeri în două tururi PSD ar pierde cel puțin jumătate din actualele mandate de primari și, ceea ce este și mai grav, multe primării reședințe de județ și Consilii Județene. Puterea noastră stă în teritoriu, PSD este un partid al aleșilor locali, dacă pierdem asta partidul riscă să nu-și mai revină", au explicat sursele social democrate.
În cazul în care moțiunea nu este adoptată, angajarea Guvernului privind organizarea alegerilor în două tururi devine lege. PSD mai are o cale de atac, prin contestarea legii la Curtea Constituțională.
Până în prezent, social democrații au deținut controlul votului la Curtea Constituționlă. Surse politice au explicat pentru HotNews.ro că PSD ar putea obține o decizie favorabilă cu ajutorul judecătorului numit de UDMR și asta pentru că si pe maghiari îi dezavantajează alegerea primariilor în două tururi.
Pentru a fi siguri că alegerea primarilor în două tururi nu va fi aplicată, președintele interimar al PSD Marcel Ciolacu ar fi negociat cu premierul Ludovic Orban. Adevărul.ro a relatat că Ciolacu și Orban s-ar fi înțeles în acest sens. Mai exact, PSD dispus să-i ajute pe liberali să declanșeze alegerile anticipate, iar Guvernul să renunțe la organizarea alegerilor în două tururi.
În acest context trebuie menționat că PNL fără PSD nu poate declanșa alegerile anticipate.
"Doar o parte din PNL și USR doresc declanșarea alegerilor anticipate, restul UDMR, PMP, PRO România și ALDE toți se gândesc că-și pierd pensiile speciale dacă nu-și finalizează mandatul. Doar un consens politic poate duce la declanșarea alegerilor anticipate", au explicat surse parlamentare pentru Hotnews.ro.
În cursul zilei de marți pe holurile Parlamentului au circulat o serie de informații potrivit cărora PSD și PNL s-ar fi înțeles asupra declanșării alegerilor anticipate. "Se discută despre varianta de comasare a alegerilor locale cu cele parlamentare în aceeași zi. Au fost avansate ca date 14 iunie sau 28 iunie. Înțelegerea ar avantaja atît PSD cât și PNL care și-ar conserva procentele. Conform estimărilor noastre PNl s-ar poziționa undeva la 35% iar PSD spre 30%, USR undeva la 15-20% iar PRO România , PMP, ALDE vor dispărea", au explicat surse parlamentare pentru Hotnews.ro .
De altfel, Guvernul Orban a discutat în ședință de Guvern (cu o zi înainte de votul pentru moțiunea de cenzură din Parlament ) o ordonanță de urgență privind reglementarea organizării alegerilor anticipate.
Confruntat cu posibilitatea demiterii la moțiunea de cenzură, Guvernul Orban, care și-a asumat declanșarea anticipatelor a pregătit terenul pentru organizarea alegerilor înainte de termen.
Un alt scenariu discutat în Parlament și în interiorul partidelor parlamentare este că social democrații ar fi negociat la cacealma cu PNL pentru a se asigura că organizarea alegerilor în două tururi nu va fi aplicată și că Guvernul Orban va fi înlăturat. Social demcorații se tem că o parte dintre parlamentarii lor ar putea trăda și ar vota împotriva moțiunii. Prin anunțarea blatului cu PNL, conducerea PSD s-ar fi asigura că votul va fi în grup pentru respingerea alegerii în două tururi.
Cum pot fi organizate alegeri anticipate, potrivit Constituţiei
După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.
(2) În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată.
(3) Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.
Bai frate, tara asta e blestemata sa fie manarita numa’ de borfasi
Daca vor avea candidati comuni... greu de spus spre cine se vor indrepta la parlamentare voturile "de dreapta".
Sau cei de la adevarul?
Doar USR mai poate salva tara si poporul!
Guran????? N-ai minte....?
Bârnă ăla a îngropat USR-ul cu fudulia și prostia sa.
Nu fi trist, o sa mai gasesti tu de supt niste ciolanele pe undeva, trebuie sa fii optimist in viata.
De noi le pasa macar un pic?
Se intrec in critici, motiuni, declaratii, scandal, nu fac altceva decat sa dea vina unii pe altii pentru halul in care am ajuns. Sa puna toti umarul ca sa ne fie bine, se poate?
adicatelea, terminarea partidelor mici si alternarea la guvernare in buna intelegere.
stricaciunea a fost nicu dracnea, care n'a mai tinut cont de intelegerea dintre dottore si kkarau.
se revine la intelegere, pt. ca numai asa isi vede fiecare de treaba lui.
pmp e propus la inghitire in penele, ira usr in plus. adica la csolosi, dupa care o fuziune, sau o alianta stransa cu pnl.
resturile pro ro si alde, se vor intoarce in pesedea.
si apoi, vin ai nostri, pleac'ai nostri...
o mie de ani pace si prosperitate !
ca'n america ! :-)
adicatelea, terminarea partidelor mici si alternarea la guvernare in buna intelegere.
stricaciunea a fost nicu dracnea, care n'a mai tinut cont de intelegerea dintre dottore si kkarau.
se revine la intelegere, pt. ca numai asa isi vede fiecare de treaba lui.
pmp e propus la inghitire in penele, ira usr in plus. adica la csolosi, dupa care o fuziune, sau o alianta stransa cu pnl.
resturile pro ro si alde, se vor intoarce in pesedea.
si apoi, vin ai nostri, pleac'ai nostri...
o mie de ani pace si prosperitate !
ca'n america ! :-)
Articolul ne spune ca daca motiunea trece atunci pica guvernul si alegerile locale raman intr-un tur. OK. Asta o stiam si dinainte.
Iar daca motiunea nu trece, atunci PSD va ataca alegerile in doua tururi la CCR. OK si pe asta mi-o imaginam :) Culmea e ca de data asta au un oarecare temei: Comisia de la Venetia recomanda sa nu se schimbe legislatia electorala cu 6 luni inainte de alegeri.
Ceea ce nu ne spune articolul e ca cei ce se tem cel mai tare de anticipate sunt USReii. TOTI parlamentarii USR traiesc exclusiv din leafa de la stat. Daca se dizolva parlamentul raman si fara leafa si fara orice speranta de pensie speciala. Cati dintre ei vor vota asta?!
http://www.ziare.com/politica/motiune-cenzura/trenul-cu-refugati-si-grivei-1596368
De acolo treaba e simplă; Din opoziție vor zbiera ca din gură de șarpe. Vor bloca orice inițiativă utilă a guvernului ca să întărâte alegătorii. USR va juca exact la fel de groază ca nu cumva în toamnă să pice sub 10%. Și uite așa PSD are șansa #1 să câștige la scor toate alegerile din sezonul 2020.
Păi nu se taie pensiile speciale NICI LA PARLAMENTARI?