​Confruntat cu posibilitatea demiterii la moțiunea de cenzură, Guvernul Orban, care și-a asumat declanșarea anticipatelor, pregătește terenul pentru organizarea alegerilor înainte de termen.

Ludovic Orban, GuvernFoto: Guvernul Romaniei

UPDATE 12.31 Premierul a confirmat informațiile, explicând că la ora actuală e necesară o adaptare a legislatiei pentru a avea prevederi concrete în cazul alegerilor anticipate. ”Dacă va exista majoritate pentru moțiune, noi nu mai votăm învestirea niciunuia dintre cele două guverne, ca să declanșăm alegeri anticipate. Asta le spun și parlamentarilor, ca să știe”, a adăugat Ludovic Orban.

Mai exact, potrivit unor surse guvernamentale, pentru că există un vid legislativ în domeniu, legea prevăzând doar reglementarea în caz de parlamentare la termen, executivul plănuiește aprobarea, în ședința de azi, a unei ordonanțe de urgență în care să creioneze calendarul electoral în caz de anticipate. În principiu, este vorba despre scurtarea termenelor acțiunilor din perioada electoală, cel mai probabil înjumătățirea lor. Astfel, dacă în cazul unui scrutin normal, data alegerilor trebuie adusă la cunoștința publică cu 90 de zile înainte, în caz de anticipate ar fi vorba de 45 de zile. Micșorarea vizează și termenele de constituire a birourilor electorale, depunerii candidaturilor, dar și a duratei campaniei electorale.

De asemenea, Guvernul ar putea adopta astăzi și ordonanța de urgență care prevede alegerea președinților de Consilii Județene dintre și de către consilierii județeni, act normativ aflat în dezbatere publică de săptămâna trecută.

Premierul Ludovic Orban a declarat luni că liberalii nu vor vota pentru învestirea altui guvern în cazul în care moţiunea de cenzură va fi adoptată în Parlament.

"PNL a decis în Consiliul Naţional că are drept candidat pentru funcţia de premier pe preşedintele PNL, adică pe mine.(...) Dacă se ajunge în variantă de anticipate, parlamentarii PNL nu vor vota învestirea niciunui guvern", a spus Orban, întrebat dacă PNL va vota învestirea unui nou guvern în cazul în care moţiunea de cenzură trece.

Orban a precizat că nu a luat în calcul să demisioneze pentru a se ajunge mai rapid la alegeri anticipate.

"Am spus că cel mai bine pentru România ar fi ca Parlamentul să fie oglinda fidelă a voinţei actuale a cetăţenilor şi Guvernul să aibă un sprijin parlamentar stabil, care să suporte marile reforme care trebuie realizate în România. (...) Dacă măsurile pe care le adoptăm îi enervează foarte tare pe pesedişti şi pe alţi parlamentari, ei pot să ne dea jos. Singurul lucru pe care noi l-am stabilit clar este acela că în cazul în care se strânge o majoritate contrareformistă, antidemocratică şi împotriva reformelor economice şi a orientării strategice pe care o dă actualul guvern, dacă se va strânge o majoritate, cu certitudine PNL nu va vota învestirea niciunui guvern, astfel încât să ajungem la anticipate", a arătat Orban.