Primarul din Iași, Mihai Chirica, a fost amendat de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării(CNCD) cu 10.000 de lei, după ce a declarat că „o să vină peste noi congolezii, somalezii, sirienii și alte națiuni care sunt coborâte din copac mai deunăzi și o să ne cucerească și o să ne devină șefi”.

Mihai ChiricaFoto: Hotnews

Potrivit CNCD, afirmațiile sale reprezintă discriminare și încalcă dreptul la demnitate. Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi.

În septembrie anul trecut, pimarul din Iași, Mihai Chirica, s-a lansat, într-un interviu acordat BZI, într-o serie de teorii rasiste și nu numai. Precizând că vine de la o discuție cu mai mulți academicieni, Chirica a declarat că un copil ar trebui să fie dus la școală cu forța, comentând că, dacă nu se investește în educație, „o să vină peste noi congolezii, somalezii, sirienii și alte națiuni care sunt coborâte din copac și o să ne cucerească și o să ne devină și șefi”. După educație, primarul din Iași a lansat și o teorie „medicală”: „Cel mai bun tratament de cancer este munca. S-a demonstrat științific”.

Cu amendă de 10.000 de lei a fost sancționat și vicepreședintele USR Botoșani Adrian Hobjilă. Acesta declara în decembrie că „romii trebuie scoși din Centrul Vechi”.

„Avem o soluție de a scoate romii din Centrul Vechi, reamenajăm totul. Oricât ne-ar costa, merită scoși romii din Centrul Vechi. Avem soluții. Prima dată trebuie curățenie și abia apoi poți face ceva acolo”, a susţinut Adrian Hobjilă, la vremea respectivă.