Premierul Ludovic Orban a declarat marți că ”mai bine se adoptă proiectul” privind abrogarea pensiilor speciale și este corectat de Guvern ”prin OUG sau angajarea răspunderii”, subliniind că ”toate pensiile nesimțite vor fi tăiate”. El a mai spus că PNL nu vrea eliminarea indemnizațiilor sportivilor și ale oamenilor de cultură, propunere făcută de social-democratul Adrian Solomon și aprobată în comisia de muncă.

Ludovic OrbanFoto: Hotnews

Orban a subliniat că ”proiectul este depus de parlamentari ai PNL și nu este asumat de Guvern”, iar în funcție de ”dezbaterile care vor fi în Cameră grupul parlamentar din Cameră va lua decizia”. ”Mai bine se adoptă proiectul ăsta de lege și îl corectăm în Guvern prin angajare de răspundere sau OUG”, a declarat Ludovic Orban, la finalul ședinței Biroului Executiv al PNL.

”Președintele comisiei de muncă, Solomon, a introdus și eliminarea unor categorii de venituri asimilate pensiilor speciale pe care noi am vrea să le păstrăm, pentru sportivii care au avut rezultate foarte bune, indemnizații de merit, noi nu am avut intenția de a sista aceste drepturi”, a declarat Orban.

„Suntem gata să corectăm orice decizie a CCR și anumite prevederi care nu au făcut parte din proiectul inițial și au fost introduse de PSD. Aproape toate pensiile speciale au fost introduse prin legi de majoritățile PSD, printre inițiatori sunt unii campioni, cum e Florin Iordache, care a semnat patru propuneri legislative privitoare la pensii calculate altfel decât pe principiul contributivităţii. Sigur, ce vă spun limpede, clar: toate pensiile nesimțite vor fi tăiate și obiectivul nostru e să rezolvăm această problemă. Portițele create de lege au fost folosite abuziv și au dat naștere la niște pensii sfidătoare care creează indignare în rândul populației”, a mai spus Ludovic Orban.

Camera Deputaţilor a început dezbaterea pe proiectul de lege al PNL privind abrogarea pensiilor speciale. Proiectul de lege prevede eliminarea pensiilor speciale, excepţie făcând cele destinate militarilor şi structurilor din cadrul MAI. De asemenea sunt eliminate și pensiile speciale pentru sportivi și artiști. PSD ALDE și USR vor retrimiterea proiectului de lege înapoi la comisia de specialitate.