​Premierul Ludovic Orban susține că, dacă se ajunge în situația declanșării alegerilor anticipate, respectiv guvernul să fie demis în urma moțiunii de cenzură, parlamentarii PNL vor vota împotriva învestirii unui nou cabinet.

Guvernul Orban si IohannisFoto: Presidency.ro

​„Dacă ajungem în situația declanșării de alegeri anticipate, parlamentarii PNL nu vor vota învestirea niciunui Guvern.(...) Cu siguranță (vor vota împotriva unui nou guvern, dacă moțiunea PSD trece - n.r.). Niciun vot nu va fi de la PNL pentru noi învestiri”, a afirmat Ludovic Orban, la interviurile HotNews.ro LIVE.

Premierul s-a declarat sceptic însă că moțiunea de cenzură anunțată de PSD după asumarea răspunderii guvernului pe alegerea primarilor în două tururi va trece. El a precizat că în acest caz, parlamentarii PNL vor vota împotriva moțiunii.

„La următoarea moțiune de cenzură a PSD parlamentarii PNL vor vota împotrivă clar, dar nu văd cum vor reuși să treacă. PSD și UDMR au în total 227 sau 228 de voturi, să vedem câți vor vota din ei. Nu pot aduna voturi decât dacă votează Ponta”, a spus Orban.

Întrebat cum se va ajunge la declanșarea anticipatelor, el a precizat însă că PSD va mai avea ocazia să depună moțiune de cenzură pentru că guvernul mai pregătește o serie de asumări de răspundere. În calcul sunt luate cele referitoare la desființare Secției Speciale de Investigare a magistraților, dar și eliminarea pensiilor speciale pentru senatori și deputați.

El a precizat că nu a „evaluat niciodată posibilitatea” de a-și da demisia.

Întrebat dacă are garanția de la președintele Klaus Iohannis că va fi desemnat premier după alegerile anticipate sau la termen, Orban a răspuns: „Da. Pentru că am garanția că vom câștiga alegerile. Președintele, pe lângă relația foarte bună și parteneriatul foarte serios. Desemnarea premierului se face din partidul care câștigă alegerile. Ca să fiu desemnat premier trebuie ca PNL să câștige alegerile și acesta este obiectivul”.

Potrivit legii, dacă guvernul este demis prin moțiune de cenzură, pentru a se ajunge la anticipate Parlamentul trebuie să nu acorde votul de învestitură pentru două propuneri de Guvern, în termen de 60 de zile. În aceste condiții, după consultarea șefilor Senatului și Camerei Deputaților, președintele poate dizolva Parlamentul, urmând a fi organizate alegeri anticipate.

CITEȘTE ȘI: