Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a reacționat, joi, după anunțul Guvernului privind angajarea răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Ciolacu a anunțat că PSD împreună cu UDMR vor depune moțiune de cenzură.

HotNews.roFoto: Hotnews

Președintele interimar al PSD le-a dat asigurări colegilor că nu se va intra în alegeri anticipate pentru că partidul are capacitatea de a crea o nouă majoritate parlamentară.

„Au venit cu asumare pe două tururi. O să depunem o moțiune de cenzură împreună cu primii parteneri, grupul UDMR. Vă spun că va trece această moțiune de cenzură. Nu avem alt obiectiv decât să treacă aceasta. Ei sunt ferm convinși că din acest moment vom intra în anticipate. Nu vom intra în anticipate. Vom demonstra că avem capacitatea de a crea o nouă majoritate parlamentară. O singură condiție avem. Să nu ne cereți să promovăm o propunere de prim-ministru. Vom căuta o propunere cu aliații noștri la acest demers să fie alta decât din interioriul PSD", a declarat Marcel Ciolacu la Slatina.

Premierul Ludovic Orban a anunțat joi că Guvernul își asumă răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi. „E vital ca primarii să fie aleși de jumătate plus unu din cetățeni, pentru a avea legitimitate”, a spus șeful Guvernului.

Cum vrea PSD să contracareze planul PNL de a declanșa alegeri anticipate.Liderii social democrați au decis să depună moțiune de cenzură dacă Guvernul își va angaja răspunderea în Parlament pe alegerea primarilor în două tururi.

De asemenea, pentru a împiedica modificarea legislației și aplicarea alegerilor în două tururi, social democrații vor să sesizeze Curtea Constituțională. "O sesizare la CCR și un termen de dezbatere cât mai îndepărtat ar putea bloca aplicarea legii la alegerile locale din primăvară, mai ales că judecătorii Curții s-au mai pronunțat de două ori pe această speță. În acest context există șanse ca judecătorii să nu se grăbească iar decizia să fie în favoarea noastră, mai exact o să fie declarată neconstituțională acțiunea Guvernului", au explicat sursele citate.