Liderii PSD s-au reunit, marți, la Parlament, în prima ședință a Comitetului Executiv din acest an. Surse social democrate au declarat pentru Hotnews.ro că partidul va depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Orban dacă acesta va modifica legea electorală.

CEx PSD - Ciolacu si DancilaFoto: Hotnews

Liderii social democrați au decis, în spatele ușilor închise, să depună moțiune de cenzură dacă Guvernul își va angaja răspunderea în Parlament pe alegerea primarilor în două tururi, susțin sursele HotNews.ro. Demersul va fi unul strict de imagine pentru că pesediștii nu doresc neapărat să demită Executivul. Potrivit surselor citate, o variantă luată în calcul este ca moțiunea să nu fie adoptată.

Pentru a împiedica modificarea legislației și aplicarea alegerilor în două tururi, social democrații vor să sesizeze Curtea Constituțională. "O sesizare la CCR și un termen de dezbatere cât mai îndepărtat ar putea bloca aplicare legii la alegerile locale din primăvară, mai ales că judecătorii Curții s-au mai pronunțat de două ori pe această speță. În acest context există șanse ca judecătorii să nu se grăbească iar decizia să fie în favoarea noastră, mai exact o să fie declarată neconstituțională acțiunea Guvernului", au explicat sursele citate.

Dacă alegerile locale s-ar organiza în două tururi, PSD ar putea pierde cel puțin jumătate din actualele primării pe care le deține în prezent. În acest context, lideriii PSD au discutat în ședința CEX ca la nivel locali să înceapă discuții cu PRO România și ALDE în vedere unor alianțe electorale.

Tot în ședința CEX s-a validat propunerea președintelui interimar Marcel Ciolacu de a convoca o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru abrogarea pensiilor speciale la sfârșitul lunii ianuarie.

Înaintea ședinței CEX în calitate de președinte al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu a declarat că va propune convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru eliminarea pensiilor speciale.

"Deoarece a ieșit informația în spațiul public că nu pot fi dublate alocațiile pentru copii din cauza impactului bugetar pe pensiile speciale, o să cer colegilor o sesiune extraordinară a Parlamentului cu ordinea de zi eliminarea pensiilor speciale", a declarat liderul PSD, Marcel Ciolacu, înaintea ședinței Comitetului Executiv a partidului, prima din acest an.

Declarația lui Ciolacu apare în contextul în care săptămâna trecută, liderul deputaților PNL, Florin Roman, a cerut convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului în care să fie supus la vot proiectul de lege al liberalilor privind tăierea pensiilor speciale. El susține că din economia rezultată din tăierea pensiilor speciale Guvernul ar avea bani pentru plata alocațiilor majorate: "Alegeți domnilor pesediști - ori pensii speciale, ori alocații pentru copii!".

Pe ordinea de zi a ședinței CEX se află strategia partidului în ceea ce privește alegerile anticipate dorite de PNL și președintele Klaus Iohannis dar și chestiuni organizatorice legate de congresul extraodinar al PSD din februarie.

Reamintim că liberalii au discutat, luni, strategia pentru declanșarea alegerilor anticipate. Surse liberale au declarat pentru HotNews.ro că Guvernul Orban intenționează să-și angajeze răspunderea în Parlament pe alegerea primariilor în două tururi, fapt care ar crea probleme social democrațiilor.

De altfel, miza acestei angajări are ca scop forțarea PSD de a depune moțiune de cenzură și a pica în Parlament actualul Guvern deschizând astfel drumul pentru declanșarea alegerilor anticipate