Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, vine cu precizări legate de proiectul de lege privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul la stat, spunând că se va ține cont de situația celor cu pensii mici și că măsura va respecta deciziile Curții Constituționale.

HotNews.roFoto: Hotnews

Violeta Alexandru a scris, duminică, pe Facebook, că "nu este corect ceea ce se întâmplă acum" legat de cumularea pensiei cu salariul din sistemul public.

"Eu am 44 de ani. Cum ar fi să auziți de mine că mă pensionez anul viitor? După care imediat revin la o instituție publică ca să mă angajeze? Pe un loc pe care ar fi candidat și un tânăr absolvent, de exemplu. Salariile din sistemul public sunt astăzi deosebit de atractive, pe lângă siguranța locului de muncă", a scris ministrul Muncii subliniind că trebuie să "avem curajul să recunoaștem" că nu este corect ce se întâmplă acum.

Potrivit ministrului, peste tot în lume sistemul de pensii este gândit pentru a-i ajuta pe cei care nu mai pot lucra și "statul trebuie să îi respecte și să aibă grijă de ei".

"Lucrez la un proiect de lege pentru interzicerea cumulului pensiei cu salariul din sistemul public. Celor vizați, celor apți de muncă, nu le interzice nimeni dreptul la muncă. Li se cere să opteze între salariu la stat și pensie. Sau, după pensionare, dacă sunt apți de muncă, pot completa veniturile în privat", a scris Violeta Alexandru, care a subliniat că pe legislația actuală cei la limita vârstei de pensionare își pot prelungi activitatea.

Cu toate acestea, Alexandru precizează că proiectul va ține cont de situația celor cu pensii mici.

"În toată Europa se simte o tendință de creștere a vârstei de pensionare, atunci când oamenii doresc și pot să mai rămână în activitate. Respectul meu sincer pentru toți cei care vor să muncească. Propunerea va ține cont de situația celor cu pensii mici, chiar sub salariul minim brut. Problema trebuie pusă în mod transparent și corect. Să nu sufere cei cu venituri mici. O asemenea măsură respectă deciziile Curții Constituționale care a cerut să nu se afecteze drepturi, cum ar fi dreptul de a fi ales, indiferent de vârstă. Nu mă pensionez! Lucrez. La fel ca voi", a încheiat ministrul Muncii.

În decembrie 2008, Guvernul Boc a emis o ordonanță de urgență cu același obiect de reglementare, celor care aveau pensii peste plafonul de 1.500 de lei fiindu-le interzis cumulul cu salariul de la stat. Actul normativ a fost atacat la Curtea Constituțională de către Avocatul Poporului. CCR a decis în 2009 că OUG este neconstituțională, motivând că afectează drepturile fundamentale prevăzute de Constituție.

Citește și:Pensia nu va mai putea fi cumulată cu salariul la stat. Ministrul Muncii: Se lucrează la un astfel de proiect, în scurt timp voi prezenta în Guvern o propunere coerentă - UPDATE