​Guvernul nu exclude o ordonanță de urgență în cazul legilor justiției dacă se va încerca o tergiversare a adoptării actelor normative în domeniu pe care executivul vrea să-și asume răspunderea. Premierul Ludovic Orban a precizat că toată lumea va înțelege că este nevoie de o intervenție urgentă, deoarece altfel „justiția va fi paralizată”.

Guvernul OrbanFoto: gov.ro

Guvernul vrea să-și angajeze răspunderea pe pachetul de legi privind justiția, liberalii vizând abrogarea legii recursului compensatoriu, prorogarea legii privind pensionarea anticipată a magistraților, trecerea de la completele de doi la trei judecători, trecerea de la doi la patru ani la INM.

„Dacă intră în vigoare pensionarea anticipată a magistraților există riscul să dispară din sistem 2.700 de magistrați, va fi paralizată activitatea instanțelor și parchetelor, iar în acest mod accesul la justiție al cetățeanului va fi restricționat dramatic, oamenii nu vor putea să-și găsească dreptatea în instanțe pentru că instanțele vor fi supraaglomerate. Ele trebuie coroborate cu prevederile privind patru ani pentru intrarea în magistratură. (...) În cazul în care din dorința clară de a tergiversa adoptarea (prin atacare la CCR de ex - n.r.), vom face ce vom avea la dispoziție ca intrument constituțional. Vom emite o ordonanță de urgență”, a spus premierul.

El a precizat că altfel, dacă modificările nu intră în vigoare, „justiția va fi paralizată”.

CITEȘTE ȘI: