​​Candidat în turul doi la prezidențiale și în 2014, și în 2019, Klaus Iohannis își evaluează contracandidații. Pe Viorica Dăncilă o refuză acum la o dezbatere, pe Victor Ponta îl acuza, în urmă cu cinci ani, de aroganță pentru că nu vrea să vină la o discuție față în față.

Iohannis și PontaFoto: Captura video

Întrebat de ce și-a schimbat atitudinea, Iohannis a spus, miercuri, că diferenta dintre cei doi e „destul de mare”.

„Nu l-am acuzat pe Ponta de comportament antidemocratic și în comparație cu doamna Dăncilă a fost chiar un politician rezonabil. Stilurile lor sunt foarte diferite, sigur. Legat de aroganța dlui Ponta, el și-a trimis echipa de campanie peste ai mei și a venit cu niște pretenții nenegociabile, facem patru dezbateri, mi-a spus și zilele și orele. Am acceptat atunci două dezbateri care pe mine nu m-au ajutat și pe el nici atât. Asta despre utilitatea electorală a unor astfel de dezbateri. PSD s-a schimbat mult în rău de atunci și cred că eu nu, poate chiar un pic în bine”, a spus Iohannis.

Întrebat despre marțea neagră, Iohannis a spus că a fost doar „o inițiativă eșuată” în Parlament.

Despre suspendarea președintelui de la acea vreme, Klaus Iohannis a spus că asta a fost „o prostie”.

Anterior, șeful statului a explicat de ce nu vrea să meargă la dezbatere cu Viorica Dăncilă:

  • E reprezentanta unui partid anti-democratic, nereformat, care a guvernat împotriva românilor și acum mimează candidatul democrat și se așteaptă să fie tratată cu mare respect, ca și cum până acum ar fi apărat democrația
  • Nu accept o dezbatere cu astfel de persoană care reprezintă tot ce e mai rău în politica ultimilor ani
  • Nu pot să legitimez comportamentul mizerabil al PSD acceptând o dezbatere cu candidata acestui PSD