Președintele Klaus Iohannis a reafirmat miercuri că nu va participa la nicio dezbatere cu candidatul PSD, Viorica Dăncilă, invocând ca principal argument faptul că fostul premier a fost parte activă a tuturor mârlăniilor PSD-iste” și a „sprijinit activ încercările de acaparare a Justiției”.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Doamna Vasilica Viorica Dăncilă, fost premier dat jos prin moțiune, a fost parte activă a tuturor mârlăniilor PSD-iste, a sprijinit activ încercările de acaparare a Justiției, a fost foarte activă când a fost vorba să facă zid împotriva unor persoane cu probleme penale, a fost o persoană foarte activă în a guverna împotriva românilor”, a spus Iohannis, în prima conferință de presă din această campanie.

Acesta a acuzat-o pe Viorica Dăncilă că este „reprezentanta unui partid anti-democratic, nereformat, care a guvernat împotriva românilor și acum mimează candidatul democrat și se așteaptă să fie tratată cu mare respect, ca și cum până acum ar fi apărat democrația”.

Klaus Iohannis a fost chestionat de ziariști despre momentul desemnării Vioricăi Dăncilă ca prim ministru, iar acesta a încercat să argumenteze că nu avea altă soluție, în condițiile în care aceasta „nu a avut probleme penale” și nici antecedente antidemocratice” și era propusă de o majoritate puternică în Parlament.

„Din acest punct de vedere, ca rezultat final, pot să spun că îmi pare rău, însă la momentul respectiv, haideți să ne amintim, a fost o majoritate puternic PSD în Parlament, PSD împreună cu ALDE au avut o majoritate care nu a putut fi contestată. Eu am declarat cam din campania din 2014 că voi face alt fel de politică, voi respecta cutumele politice, litera și spiritul constituției. În situația în care o majoritate puternică a propus un candidat care nu a avut probleme penale, nu a avut antecedente antidemocratice cunoscute mie, am considerat că această persoană poate fi desemnată. Nu am prevăzut evoluția ulterioară și cred că nimeni din România nu și-a imaginat că așa vor evolua lucrurile”, a mai spus Iohannis.

-----------------------

HotNews.ro a transmis LIVETEXT cele mai importante declarații ale președintelui Iohannis

  • Este momentul să stăm și să analizăm un pic ce s-a întâmplat
  • Sunt foarte mulțumit și mulțumesc românilor care au venit în număr mare la vot. O mențiune specială pentru diaspora, care s-a mobilizat exemplar
  • O mulțumire specială, personală, tuturor românilor care m-au votat pe mine
  • Nu am avut incidente notabile
  • Alegerile au fost o victorie pentru mine și o înfrângere pentru PSD
  • A fost cel mai prost rezultat al PSD în ultimii 30 de ani, acest PSD care este o piedică pentru dezvoltarea României
  • Au reușit să ne ducă pe toți într-o stare de aproape disperare
  • Au încercat să acapareze justiția, educația, toate sistemele publice, au încercat să-și înșurubeze pilele și neamurile peste tot în instituțiile publice
  • Au atacat firmele private, tot ce a funcționat în România
  • Românii le-au dat câteva lecții PSD-iștilor
  • Suntem în curs de realizare a ce am numit România normală
  • Primul pas semnificativ a fost în 26 mai, la europarlamentare și la referendum
  • Atunci am spus Stop asaltului PSD-ist asupra justiției
  • Despre mine, am dovedit în ultimii ani că știu să lupt împotriva PSD și că am făcut acest lucru cu folos
  • Am dovedit că știu să reprezint România bine în lume
  • Am dovedit că pot să coagulez forțele de dreapta, democratice, și s-a produs schimbarea de guvern, așteptată de puțini, sperată de mulți
  • Am dovedit că mă implic eficient pentru îmbunătățirea securității României și a românilor
  • Am dovedit că știu să opresc PSD
  • Despre dezbatere. Asta e o conferință de presă, nu asta e dezbaterea
  • De ce nu accept o dezbatere cu candidata PSD
  • Doamna Vasilica Viorica Dăncilă, fost premier dat jos prin moțiune, a fost parte activă a tuturor mârlăniilor PSD-iste, a sprijinit activ încercările de acaparare a Justiției, a fost foarte activă când a fost vorba să facă zid împotriva unor persoane cu probleme penale, a fost o persoană foarte activă în a guverna împotriva românilor
  • E reprezentanta unui partid anti-democratic, nereformat, care a guvernat împotriva românilor și acum mimează candidatul democrat și se așteaptă să fie tratată cu mare respect, ca și cum până acum ar fi apărat democrația
  • Nu accept o dezbatere cu astfel de persoană care reprezintă tot ce e mai rău în politica ultimilor ani
  • Nu pot să legitimez comportamentul mizerabil al PSD acceptând o dezbatere cu candidata acestui PSD
  • Îmi doresc o Române fără PSD în structurile de conducere
  • Eu lupt pentru o Românie normală, în conceptul meu nu e loc de o dezbatere cu un astfel de candidat
  • Înțeleg perfect dorința de a avea o dezbatere reală, așezată
  • Cum nu accept însă această dezbatere cu doamna Dăncilă voi organiza eu cu echipa mea o dezbatere așezată, marți seara, la care vor fi invitați să dezbată cu mine mandatul pe care l-am încheiat, planul pentru mandatul următor. Voi invita politologi, jurnaliști, formatori de opinie, va fi o discuție deschisă, care cu siguranță va fi pe placul românilor.

Întrebări (cu italice)

Ce nu ați făcut în acest mandat?

KI: Regret că nu am terminat mai repede faza PSD-istă, pentru că România a pierdut importante oportunități. Au fost ani complicați și cred că pot să spun că am reușit în acești ani, cu toate că a guvernat PSD așa cum am descris, am reușit să țin România pe linia euro-atlantică. Cred că, la final, pot spune că în condițiile în care s-au desfășurat evenimentele politice, am făcut tot ce a putut face un președinte în condiții constituționale.

Care sunt vacanțele în care ați plecat? Cum arată o zi de muncă la Cotroceni?

K.I.: O săptămână normală de muncă arată diferit. De regulă începe luni și se termină vineri sau sâmbătă, ziua începe dimineața și câteodată se termină la 6 seara, câteodată la 12 noaptea. Mi-a făcut mare plăcere într-o sâmbătă sau duminică să merg la munte, să discut cu români ... Am fost plecat în total în trei vacanțe. Chiar dacă am fost plecat, am lucrat, președintele nu are dreptul la concediu, pentru că munca pe care o face nu poate fi preluată de nimeni. Și când am fost plecat, mi-am luat mapa, cu pixul, cu actele, și am lucrat pe documente. În ultimii doi ani nu am mai avut vacanțe deloc fiindcă am stat să păzesc România de PSD-iști.

Credeți că va afecta lipsa de la o dezbatere?

K.I.: Nu cred. Pentru a suplini această dezbatere voi organiza eu o dezbatere care va aduce întrebări mult mai interesante și o atmosferă mult mai potrivită decât o dezbatere cu contracandidata mea, care nu va fi.

De ce nu ați sancționat public abuzurile de la DNA sub Kovesi?

K.I.: Eu am considerat tot timpul că lupta anticorupție e necesară și importantă, am lăudat în fiecare an activitatea DNA și voi continua. Eu voi sprijini în continuare clar și ferm lupta anticorupție. Dacă au fost abateri, aceste lucruri nu mi se aduc mie la cunoștință, există un organism specializat, Inspecția Judiciară, care analizează aceste chestiuni, alături de CSM. Eu m-am exprimat politic pentru lupta anticorupție.

De ce ați numit-o pe Dăncilă premier? Regretați?

K.I.: Nu am bănuit că este așa. Mi s-a prezentat o doamnă din PSD, care a fost 10 ani europarlamentar și am bănuit că acolo la Bruxelles a văzut cum funcționează o democrație, cum e în Europa cu valorile europene. Nu am cunoscut-o înainte pe doamna Dăncilă și recunosc că este o megadezamăgire pentru mine această evoluție înspre un prim ministru antidemocratic care a guvernat împotriva românilor și acum se face că nu a fost ste acolo și că nu ea a fost vinovată.

Din acest punct de vedere, care rezultat final, pot să spun că îmi pare rău, însă la momentul respectiv, haideți să ne amintim, a fost o majoritate puternic PSD în Parlament, PSD împreună cu ALDE au avut o majoritate care nu a putut fi contestată. Eu am declarat cam din campania din 2014 că voi face alt fel de politică, voi respecta cutumele politice, litera și spiritul constituției. În situația în care o majoritate puternică a propus un candidat care nu a avut probleme penale, nu a avut antecedente antidemocratice cunoscute mie, am considerat că această persoană poate fi desemnată. Nu am prevăzut evoluția ulterioară și cred că nimeni din România nu și-a imaginat că așa vor evolua lucrurile.

Kelemen Hunor a spus că vă va vota dar nu le va sugera maghiarilor cu cine să voteze. Cum îi veți convinge să iasă din casă?

K. I.: Eu contez pe votul lor. Cred că majoritatea vor înțelege care e miza alegerilor. Am avut votul lor și în 2014 fără să existe o mobilizare expresă. Altceva mi-a plăcut în afirmația dl Kelemen, că își doresc o țară faină, asta îmi doresc și eu.

În 2014 l-ați acuzat pe Ponta de atitudine arogantă pentru că nu voia o dezbatere. Ce s-a schimbat de atunci?

K.I.: Diferența e destul de mare. Nu l-am acuzat pe Ponta de comportament antidemocratic și în comparație că doamna Dăncilă a fost chiar un politician rezonabil. Stilurile lor sunt foarte diferite, sigur. Legat de aroganța dl Ponta, el și-a trimis echipa de campanie peste ai mei și a venit cu niște pretenții nenegociabile, facem patru dezbateri, mi-a spus și zilele și orele. Am acceptat atunci două dezbateri care pe mine nu m-au ajutat și pe el nici atât. Asta despre utilitatea electorală a unor astfel de dezbateri. PSD s-a schimbat mult în rău de atunci și cred că eu nu, poate chiar un pic în bine.

Vă considerați și președintele votanților PSD?

K.I. Da. Eu am spus că vreau România fără politicieni PSD în funcții de conducere, nu înseamnă că sunt împotriva votanților PSD, e dreptul fiecărui român cum votează. Lupta politică nu e împotriva votanților PSD, ci a partidului. Sunt președintele tuturor românilor, dar nu al tuturor politicienilor care au încercat să ducă România într-o catastrofă.

Dacă veți fi reales, veți susține organizarea de anticipate?

K.I.: Eu și PNL am spus primii că anticipatele sunt cea mai bună variantă. Rămân la această opțiune, anticipatele sunt cea mai bună soluție.

Regretați declarația de acum 5 ani, când ați spus ghinion?

K.I.: A fost puțin greșit interpretată, dar constat că în timp e o sintagmă care se folosește într-o notă mai glumeață, sper că nu s-a simțit nimeni jignit.

Viorica Dăncilă vorbește deja despre aceste 6 case, și că trebuie să restituiți banii de chirie

K.I.: Doamna Dăncilă e prost informată. Eu nu am nicio problemă, nici în civil, nici în penal, sunt 5 case între timp. Această problemă a apărut când am intrat eu în politică, în 2000, și în fiecare campanie cu asta au ieșit. Sunt un om cinstit, le-am cumpărat absolut legal și cinstit, iar chestiunile dezbătute în justiție sunt chestiuni de procese civile. Zicea doamna Dăncilă parcă zicea că aș fi și eu un fel de penal, nu am avut niciodată un dosar penal. A, că cineva a scris o plângere către parchet, e adevărat, dar nu mă tem de absolut nimic, nu am absolut nimic de ascuns.

Despre clubul Colectiv: Dacă secretarul de stat Raed Arafat ar trebui să rămână în Guvern?

K.I.: M-a răscolit puternic acel film, a fost cutremurător. Am aflat imediat și am venit a doua zi să văd la fața locului ce s-a întâmplat, o tragedie care m-a marcat profund. Dacă abia acum a apărut acel film e clar că trebuie analizat. În ce-l privește pe Raed Arafat, dl ministru va face o analiză și va da un răspuns.

Cu ce calitate a dvs vreți să convingeți un votant, care e preocupat de alte probleme decât cele politice?

K.I.: Poate pentru că doresc să construiesc o Românie normală, am reprezentat bine spre foarte bine România în plan internațional, am adus toți liderii europeni în inima României, voi lucra cu un guvern bine intenționat pentru a îmbunătăți viața românilor, eu sunt convins că hoții trebuie să stea la pușcărie și nu în fruntea statului, am reușit să țină linia dreaptă, cu un guvern antieuropean și antiamerican, m-am dăruit cu trup și suflet muncii de președinte.

Într-o lume fără PSD, care sunt cele trei mari probleme pe care le au românii?

K.I. Ce își dorește fiecare european, o viață sigură, un venit sigur, o anumită prosperitate, să fie apărat, să trăiască într-o țară care îi respectă drepturile, cum funcționează școlile, spitale, Jandarmeria, care trebuie să-i apere când merg la mitinguri pașnice. România s-a schimbat în ultimii cinci ani, și un exemplu este felul în care se manifestă societatea civilă. Românii și-au dat seama că vocea lor contează, o spun clar și răspicat.

Românii din diaspora ar fi vrut să vă vadă într-o dezbatere, chiar la Madrid

K.I. Nu am reușit în campanie să merg la Madrid, la Roma, dar Rareș Bogdan și Sighiartău au alergat atât de mult să explice ce vreau eu cu România normală. Diaspora este și a fost importantă pentru mine. În toate vizitele m-am întâlnit obligatoriu cu românii.

Ce informații v-a prezentat ministrul Finanțelor legat de pensii și salarii?

K.I.: Aceste lucruri o să vi le spună ministrul Finanțelor. Vreau să știu ce se întâmplă, am avut discuții foarte bune, e cutremurător ce dezastru au lăsat PSD-iștii și ce dezordine dar noi avem soluții. Vom găsi soluții și vom construi cu răbdare pe parcursul următoarelor luni condițiile pentru o nouă majoritate în Parlament.

Aveți o strategie pentru ca românii să meargă în număr mare la urne?

K.I. Această dezbatere pe care doresc să o organizez, întâlnirile cu românii, cred că îi vor convinge să meargă în număr mare. Numărul mare de români care au mers la vot mă bucură. Participarea a fost de peste 50%, ceea ce e bine.

Ați discutat cu liderul USR despre o nouă majoritate parlamentară?

K.I.: Nu încă, voi avea negreșit o astfel de discuție după alegeri și ne vom pregăti pentru următorul pas, locale sau locale și anticipate. Vreau să știu cine e dispus să-și asume rezolvarea problemelor României și voi avea discuții cu toți liderii politici.

Care a fost până acum cel mai bun președinte al României?

K.I.: Prefer să facă românii această evaluare. Eroii alegerilor sunt întotdeauna alegătorii.

Despre demiterea Laurei Codruța Kovesi. V-ați întâlnit cu ea înainte, i-ați cerut demisia?

K.I.: Am avut mai multe discuții, ultima acum câteva săptămâni când am felicitat-o. În rest sunt discuții care nu se fac publice. A fost un moment greu când am semnat acel decret, a fost în executarea unei decizii a CCR și a fost un moment de care România nu a avut nevoie.

Ați anunțat dezastrul găsit la buget. Ați făcut tot ce vă stătea în puțiință pentru a preîntâmpina acest dezastru?

K.I.: Da, dar PSD a ignorat nevoia de sustenabilitate, de predictibilitate, și ce avem acum e rezultatul unei guvernări eșuate, dezastruoase, am avertizat de nenumărate ori, dar PSD probabil a vrut să demonstreze că face exact inversul a ce am spus eu, dar românii le-au dat câteva lecții.

Ați spus că nu veți mai lăsa liberalii de capul lor

K.I.: Le-am spus că nu-i mai las de capul lor pentru că e necesară și benefică colaborarea strânsă între președinte și Guvern. Este nevoie de o corelare foarte strânsă între președinte și guvern pentru a corecta multiplele greșeli care s-au făcut. Prima dată trebuie făcută curățenie, dar după aceea trebuie luate lucrurile și făcute mai bine.

Care este abordarea dvs față de Rusia?

K.I.: Relația cu Rusia se înscrie în principiu în relația stabilită în cadrul Consiliului European pentru o abordare comună. Comportamentul Rusiei a fost clasificat ca fiind asertiv, a ocupat Crimeea și a dus tot mai multe forțe armate în Crimeea, în frontul estic al NATO, relația economică e puternic afectată de sancțiunile occidentale. Politica noastră e una care a fost în linii mari stabilită cu toți partenerii europeni și ne vom ține de această linie.

Dacă doamna Dăncilă ar fi în sală, ce i-ați spune? Dar electoratului PSD?

K.I.: Vi se pare arogant dacă aș spune că nu aș întreba-o nimic? Dragă electorat PSD-ist e bine așa? Nu. Atunci alege te rog Iohannis.

Care e cea mai mare realizare a mandatului dvs?

K.I.: Cea mai mare e chiar ultima. Înlocuirea puterii PSD-iste cu o putere pentru români.

Mai multe voci v-au reproșat lipsa de acțiune în anumite momente. V-ați temut de suspendare?

K.I.: În realitate, pentru un președinte suspendarea e un joc facil și cu câștig clar. De temut, nu am avut de ce, ba chiar au fost etape în care mi-ar fi convenit pentru că ar fi luat din elanul PSD și m-ar fi ajutat. Dar în ansamblu nu cred că suspendările președinților sunt soluția decât dacă există fapte grave. La noi suspendarea e vehiculată din motive strict politicianiste probabil va trebui să ne gândim dacă lucrurile sunt bine stabilite aici. Un președinte bine așezat în funcție nu are de ce să se teamă de suspendare. Asta cu elefanții recunosc că mi-a ieșit, i-am alungat, dar sunt măsuri excepționale. Nu e rolul președintelui să sperie guvernul ci să-i ajute în chestiuni externe, am făcut-o exact când a trebuit și a funcționat.

Despre MCV

K.I.: În următorul an se pot face multe lucruri dar nu va fi eliminat. Lucrurile pot fi corectate, nu ușor, însă deja noul ministru s-a apucat de treabă și se va găsi pas cu pas ce trebuie făcut. Nu mi-a căzut bine când am aflat că această Comisie face o diferențiere crasă între România și Bulgaria, pe care noi nu o vedem chiar așa.

De ce nu ați participat la nicio ședință a CSM?

K.I.: Pentru un motiv foarte simplu. Eu respect cu sfințenie independența Justiției. Faptul că în Constituție scrie că dacă președintele conduce ședința nu înseamnă că votează. Nu accept să meargă nimeni în CSM să facă acțiuni politice, nici eu. CSM are suficiente atribuții, oameni bine pregătiți și va face până la urmă treburile așa cum se cuvine.

Șeful DNA spunea ieri că instituțiile statului nu mai trimit sesizări, și nici chiar SRI.

K.I.: Este o chestiune pe care noul ministru al Justiției o va prelua.

Aveți cască în ureche, vă suflă cineva?

K.I.: Aici nu, aici nu ... cred că ... Mă bănuți câteodată că fără copiuță nu merge? Nu cred că mă bănuți de așa ceva.

Ați decis să dați PSD încă o șansă, ați spus

K.I.: M-am învățat minte, dar nu cred că PSD în viitorul previzibil va mai dispune de majoritate în Parlament. Am spus că nu voi mai desemna premier de la PSD. Așa a fost situația parlamentară atunci. Eu am asumat atunci, între timp am recunoscut că m-am înșelat, PSD nu a asumat jocul democratic și a fost sancționat foarte dur.

Ați spus că nu doriți să participați la dezbatere cu Dăncilă, pentru a nu o legitima. În 2014 ați participat, marțea neagră, 2013, premier Ponta, a fost o acțiune democratică?

K.I.: A fost o încercare penibilă a guvernului Ponta, a părții PSD-iste a guvernului Ponta, de a da ordonanță pe amnistie și grațiere. Ei tot timpul au făcut zid în jurul persoanelor cu probleme. Marțea neagră nu s-a transformat în ceva negru pentru România pentru că PNL a intervenit clar și eficient. Vă amintiți că la vremea respectivă i-am spus din postura de primar al Sibiului că acțiunea a fost o prostie și o inutilitate, nu cred că a fost o încercare de lovitură de stat, au fost prea slabi de înger pentru așa ceva.

Cum convingeți alegătorii că nu participați pentru că vă temeți, pentru că vă e frică?

K.I.: Nu am fost de acord cu stilul de guvernare al lui Ponta, dar sunt oripilat de stilul de guvernare a PSD din ultimii trei ani și în consecință nu voi face o dezbatere cu doamna Dăncilă.

Când veți prezenta un bilanț critic al mandatului?

K.I.: La dezbaterea pe care o voi organiza marți cred că ar fi un moment potrivit.

Dl Orban s-a oferit să meargă el la dezbatere

K.I.: Eu știu ce a spus pentru că eram împreună când am discutat de oportunitatea unei dezbateri. A spus că dacă vrea neapărat să vorbească cu cineva să vorbească cu el despre dezastrul de la guvernare, nu era vorba de președinție.

Macron a afirmat că NATO e în moarte cerebrală

K.I.: E o afirmație foarte puternică, dar ne vom întâlni la începutul lui decembrie pentru a vedea ce poate face NATO mai bine.

Refuzul dezbaterii vă aparține personal sau e decizia staff-ului?

K.I.: De regulă astfel de chestiuni nu se fac publice.

Vă considerați responsabil pentru eșecurile în plan extern ale României - Schengen, vize SUA etc?

K.I.: Ridicatul vizelor e un procedeu tehnic și se intră în procedură de eliminare a vizelor dacă rata de refuz a aplicațiilor e sub 3%, la noi e 10%, e o decizie tehnică. Lucrurile ușor ușor se vor îmbunătăți și vom scăpa și noi de vize. Decizia privind Schengenul se datorează politicii catastrofale a doamnei Dăncilă. Și cu MCV și cu Schengen eram foarte aproape de a găsi soluții.

Cu ce gând pleacă în seara asta la culcare omul Klaus Iohannis:

K.I.: Cu gândul că mâine voi pleca în campanie și că mâine voi câștiga campania.