Șeful de campanie la prezidențiale al lui Dan Barna, Cătălin Drulă, îl acuză pe Ludov Orban că este la limita ”Fake News-ului”, după ce liderul PNL a spus că Klaus Iohannis poate câștiga alegerile din primul tur de scutin. Acesta a argumentat că, potrivit Constituției, pentru a câștiga din primul tur, candidatul trebuie să fie votat de 50%+1 din numărul total de alegători, iar având în vedere prezența tipică un candidat trebuie să ia 95% din voturile exprimate ca sa câștige din primul tur. Totodată, Drulă îi cere lui Iohannis să accepte o dezbatere cu Dan Barna.

Deputatul USR, Catalin DrulaFoto: Hotnews

”Nu se pot câștiga alegerile prezidențiale din primul tur, practic vorbind. Conform Constituției actuale, pentru a câștiga din primul tur, candidatul trebuie să fie votat de 50%+1 din NUMĂRUL TOTAL de alegători înscriși pe liste, NU 50%+1 din cei PREZENȚI la vot. Adică sunt necesare 9.154.045 voturi, conform listelor actuale. La prezența tipică (de ex. Tur 1 2014 - 9.723.232 de alegători), asta înseamnă că ar trebui ca un candidat să ia 95% din voturile exprimate ca sa câștige din primul tur. Evident, așa ceva este practic imposibil. Se poate, dar doar dacă ești Nicolae Ceaușescu la al XIV-lea Congres”, a scris Drulă pe Facebook.

Acesta a adăugat că informația înaintată de Ludovic Orban potrivit căreia Iohannis poate câștiga alegerile prezidențiale din primul tur ”este la limita fake-news-ului”.

Potrivit USR-istului, miza este dacă va fi și Dan Barna în turul doi și va fi o competiție ”pe bune” sau va fi Viorica Dăncilă, iar ”PSD-ul va primi astfel un colac de salvare”.

Drulă a făcut apel la Ludovic Orban ”să păstreze această luptă corectă și să nu mai inducă ideea că ar putea să nu existe un tur 2”.

De asemenea, șeful de campanie îi cere liderului PNL să îl convingă pe Iohannis să accepte o dezbatere cu Dan Barna, pentru că românii ”au dreptul să vadă măcar o dezbatere între primii candidați înainte de primul tur”.