Ce spune prezidențiabilul UDMR despre Republica Moldova și ideea de Unire: „Sentimental, înțeleg. Dar de ce ar renunța Rep. Moldova la statalitate ca să devină patru-cinci județe în estul României?”

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Marţi, 22 octombrie 2019, 15:57 Actualitate | Politic


Kelemen Hunor in studioul HotNews.ro
Foto: Hotnews
​„Republica Moldova trebuie să vină spre Uniunea Europeană, asta ar trebui să fie strategia României”, a declarat Kelemen Hunor, prezidențiabilul UDMR, în cadrul unui interviu HotNews.ro. „Eu cred că soarta României și soarta Republicii Moldova, soarta comună, este în Uniunea Europeană și nu prin unificare”, a declarat Kelemen Hunor, adăugând că orice astfel de discuție trebuie tratată și cu partenerii României pentru că nimeni nu e pregătit de un conflict cu Rusia. „Dinspre Rusia niciodată nu a venit spre noi nici libertate, nici prosperitate, nici securitate”, a mai spus candidatul UDMR.„Republica Moldova trebuie să vină spre Uniunea Europeană, asta ar trebui să fie strategia României”, a declarat Kelemen Hunor, prezidențiabilul UDMR, în cadrul unui interviu HotNews.ro.

Despre ideea de Unire?

„Eu cred că soarta României și soarta Republicii Moldova, soarta comună, este în Uniunea Europeană și nu prin unificare. Eu înțeleg, sentimental, dar am o grămadă de întrebări. Am discutat noi cu partenerii noștri că intorduce un conflict înghețat în NATO sau UE? De ce ar renunța Republica Moldova la statalitate ca să devină patru-cinci județe în estul României? Și să vină la București și să ceară sprijin? Atunci și structura statală se pune în discuție”, spune Kelemen Hunor.

„Ok, putem discuta, dar sunt multe, multe lucruri la care trebuie să dai un răspuns dacă ești politic repsonsabil, nu să arunci doar „Unirea”. Sentimental, înțeleg, e frumos. Dar ceea ce urmează, care sunt consecințele - dacă nu discutăm înseamnă că nu suntem sinceri, nu suntem pregătiți sau nu suntem responsabili”, mai declară candidatul Uniunii Democrate a Maghiarilor din România.

Pe de altă parte, Kelemen Hunor spune că o astfel de „aventură” politică, economică și de securitate națională trebuie discutată foarte serios și cu partenerii țării noastre. „Eu nu sunt convins că în momentul acesta noi suntem pregătiți, că Republica Moldova este pregătită sau că partenerii noștri sunt pregătiți pentru un conflict cu Rusia. Dinspre Rusia niciodată nu a venit spre noi nici libertate, nici prosperitate, nici securitate. Suntem pe perfieria UE, suntem la periferia NATO - orice mișcare din partea noastră are consecințe și în alte parte”, spune candidatul UDRM la prezidențiale.

„De aceea eu cred că sincer, onest, corect ar trbeui să ajutăm Republica Moldova să intre cât mai repede în Uniunea Europeană și acolo suntem împreună cu toții”, mai spune Kelemen Hunor.

Pe de altă parte, potrivit prezidențiabilului UDMR România ar trebui să-și asume o rol mai activ în ceea ce privește ajutorarea Republicii Moldova și a statelor din Balcani să intre în Uniunea European.

„Noi ar trebui să fim și în zona Republicii Moldova, și spre Balcanii de Vest un promotor al integrării în Uniunea Europeană al acestor țări, indiferent dacă vorbim de Macedonia de Nord, de Albania sau de Republica Moldova. Să-i ajutăm să fie pregătiți pentru aderare mult mai bine decât am fost noi. Este în interesul nostru și al UE să fie această parte din Europa în piața internă UE și în structurile Uniunii Europene. Dacă nu, această zonă devine o zonă permanent instabilă, și din punct de vedere economic, și din punct de vedere politic, spune Kelemen.

„Pentru UE e extrem de important să știe că tot ce înseamnă Balcanii de Vest e o zonă stabilă politic, militar, economic. Nu doar că ar fi vorba de o piață în plus, e mai mult de atât. Pe termen lung UE este în competiție cu SUA, cu China, cu Rusia și poate să câștige în această competiție doar dacă este puternică și este și această lărgire necesară”, a mai declarat președintele UDMR.

Ar fi mai bine pentru România să aibă portofoliul de comisar european pe extindere și vecinătate, portofoliu care a revenit Ungariei?

„Nu știu dacă România ar fi fost pregătită să conducă un astfel de portofoliu. Noi cu cine ne-am dus nu era credibil nici măcar pentru portofoliul Transporturilor. Ar fi fost bine, dar dacă noi nu am negociat, nu am cerut acest portofoliu. Ar fi fost bine, categoric”, a spus Kelemen Hunor.


Citește și:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4792 vizualizari

 • +12 (22 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 22 octombrie 2019, 16:05)

  [anonim]

 • -1 (19 voturi)    
  udmr, unicii care vorbesc rational, europeneste (Marţi, 22 octombrie 2019, 16:06)

  Poiana lui Occam [utilizator]

  desigur, nu scapa nici-un moment din vedere interesul lor. Dar asa e in occident.
  • +2 (8 voturi)    
   occam (Marţi, 22 octombrie 2019, 16:26)

   Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui Poiana lui Occam

   In "poiana" aia mai sunt si alti "destepti " ca tine?
 • +1 (7 voturi)    
  tot ce spun acum (Marţi, 22 octombrie 2019, 16:11)

  NuSuportProstii [utilizator]

  uita pana maine, vorbeste sovinul din mine! :)
 • +5 (9 voturi)    
  Nu e bine (Marţi, 22 octombrie 2019, 16:23)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Ați mai putea avea inca 4-5 judete de un să fuarți, băi Chelemene... Șantaj, minciună, jaf, asta stiti
 • +14 (14 voturi)    
  Eu catre Hunor: (Marţi, 22 octombrie 2019, 16:29)

  Habermas [utilizator]

  Nene, inainte de orice, vreau sa spun ca eu ma simt ca acasa in doua regiuni ale Romaniei pe care le consider ca fiind una singura: Zona montana din Vestul Moldovei si Estul Transilvaniei. Adica da, in Harghita si Covasna ma simt ca acasa, nu numai in Moldova. Iar pentru mine, cine se ia se Secui se ia de aliatii lui Stefan cel Mare, si se ia de mine personal. Cultura materiala (tesaturi, cultura lemnului etc, tot ce vrei) si imateriala este foarte asemanatoare de ambele parti ale Carpatilor Estici. Mancarea, super (si eu si toti cei pe care ii cunosc in Moldova adora kurtos kolacs). Oamenii super.

  ... aaa, de fapt de unde supararea daca este vreo suparare??? Suntem aceaiasi oameni, indiferent ce limba materna vorbim.

  Astea fiind spuse, raspune eu la intrebarile tale.

  De ce ar renunța Republica Moldova la statalitate ca să devină patru-cinci județe în estul României?

  Pentru ca Romania poate fi, o putem face noi toti, un proiect de success, mult mai mult decat este acum Republica Moldova, un by-product al epocii triste a Sovietelor.

  PS. Am uitat sa spun: ma inteleg excelent si cu Ungurii din Ungaria. Practic avem acealeasi proverbe, etc, suntem aceeasi oameni. Cu exceptia tampitilor - din oricare din cele doua (sau trei, aici) tari, cu aia nu ma pot inteleg de fel, indiferent de limba lor materna.

  PS2. Voi, Maghiarofonii din Romania, ar trebui sa-i faceti pe maghiarofonii din Ungaria sa fie gelosi, da! De ce? Pentru ca proiectul istoric numit Romania este mai interesant decat proiectul istoric numit Ungaria. esti de acord? Da? Nu? De ce?
 • +9 (9 voturi)    
  Inca ceva: Daca teritoriul si populatia Romaniei (Marţi, 22 octombrie 2019, 16:41)

  Habermas [utilizator]

  cresc spre Nord-Est cu intrarea R. Moldova in uniune cu Romania, atunci mai multa infrastructura si activitate va trece prin Estul transilvaniei, ceea ce va ajuta la scoaterea din izolare si la dezvoltarea judetelor harghita si Covasna. Deci de fapt re-unirea cu R. Moldova este in intereseul tuturor oamenilor din Estul Transilvaniei.
  • +7 (7 voturi)    
   ei poate tocmai asta nu vor... (Marţi, 22 octombrie 2019, 18:27)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

   Sa ramana partea lor numai a lor si sa o izoleze de restul romanilor...

   mare pacat pentru ca maghiarii sunt oameni inteligenti dar de aici pana la a boicota o tara intreaga si toti sa nu se prinda care este rostul lor pe acolo este o mare distanta.


   De aceea se impun alegeri anticipate - poate asa scapam si de partidul celor vor altceva decat romanii, in general, indiferent de etnie.
 • -4 (10 voturi)    
  moldova ar deveni un nou vaslui (Marţi, 22 octombrie 2019, 16:44)

  matematics89 [utilizator]

  foarte corect, moldova ar deveni un nou vaslui ar romaniei...exploatat la maxim si lăsat in parasire totala...asa cel putin au o sansa de dezvoltare...cu o tara saraca precum romania, nu ar avea nimic de câștigat. Romanii uita ca abia din 2000 incoace o ducem mai bine, si asta doar pentru ca occidentalii au venit masiv in romania si pt ca au preluat fraiele agriculturii si industriei, comertului...etc...daca ar pleca doar mall-urile si carrefour, lidl, cora...etc...am ramane o sărăcie lucie mai rău decât Moldova...Am vazut in timpul lui ceasca ce pot romanii: sa cumpere industria moarta a occidentului, toate resturile lor si sa facem blocuri comuniste si o industrie de secolul 18...la dacia nu am inventat nici un surub in plus fata de renault-ul original...tot ce este bun acum in romania este natura in sine si produsele din occident...
  • +1 (3 voturi)    
   Daca ar ramane la Bucuresti capitala Romaniei (Marţi, 22 octombrie 2019, 18:42)

   Habermas [utilizator] i-a raspuns lui matematics89

   unite, atunci poate, da ar exista sanse sa se intample asa. Dar mie imi place sa cred ca suntem mai destepti decat am demonstrat din '44 si pana acuma, si prin urmare vom intelege trei lucruri majore cel putin:

   1. Romania unita, de la Nistru spre Vest este un teritoriu care nu este "rotund", "dodoloț" numai geografic ci si topologic, climato-ecologic, cultural, strategic si socio-economic. Am avea o tara completa, in care fiecare regiune si sub-regiune istorica este complementara cu celelalte (adica toate se completeaza reciproc), incat dezvoltarea lor intr-un singur stat este mult mai mult decat suma matematica a unor teritorii. Deci unirea este in mod automat in interesul ambelor state Romanesti.
   1.1. Si da, tot teritiul actual al RM, inclusiv Transnistria - lasati prostiile la o parte, ca au cam expirat.

   2. In aceasta Romanie Unita, capitala logica din toate punctele de vedere, si istoric-cultural-institutional, si moral-teoretic-inspirational, si strategic-politic si strategic-economic si administrativ-infrastructural-investitional este Iasul. 2.1. Faptul ca Bucurestiul a atins deja o anumita dimensiune va face ca chiar si fara sa fie capitala, poate fi un pol de dezvoltare a Sudului Romaniei, pe axa Constanta-Bucuresti-Craiova-Timisoara.
   2.2. Clujul, Oradea, Piatra Neamt si Chisinaul vor fi automat aliniate pe o axa de dezvoltare care va cataliza dezvoltarea accelerata a Romaniei si in plus va proiecta influenta spre Vestul, Nordul si Estul Romaniei (via Budapesta-Viena, Cernauti-Lvov si Odesa, respectiv); si va asigura suport siplimentar pentru axa Sudica de dezvoltare care va genera influenta si spre Balcani si Marea Neagra. Deci Romania va fi bine structurata pentru a functiona ca pol regional de dezvoltare ergo lider regional in Europa Centrala (in perspectiva, impreuna cu Polonia, chiar mai departe in Lume).

   3. Posibilitatile tehnologice actuale sunt la indemana, si tine de noi sa le folosim pentru cresterea coeziunii "metabolice" interne a Romaniei
 • +7 (9 voturi)    
  Tocmai! (Marţi, 22 octombrie 2019, 16:52)

  consumator2 [utilizator]

  De ce vor maghiarii doua judete?
  • -3 (5 voturi)    
   speculantule! (Marţi, 22 octombrie 2019, 17:56)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui consumator2

   Tu sa faci bine sa-ti platesti la timp ratele si sa nu mai faci specula cu monede toxice!
 • -2 (8 voturi)    
  O Românie federală ar fi o evoluție logică (Marţi, 22 octombrie 2019, 16:54)

  hic sunt leones [utilizator]

  În felul acesta, zonele nu mai așteaptă politici de dezvoltare regională de la București, le fac direct în concordanță cu specificul local și cu politicile de dezvoltare gândite la nivel european (pentru că eu sunt convins că UE știe de câteva ori mai bine decât parlamentarii noștri idioți să le construiască).
  Sunt multe județe care primesc nici jumătate din cât produc, or așa ceva nu este normal; la nivel local trebuie să rămână 99%, iar aparatul administrativ de la București n-are decât să se descurce cu 1% (așa cum o face UE).
  Altfel, provincia - inclusiv zone precum Cluj sau Iași - vor fi mereu în urma potențialului lor.
  • -4 (4 voturi)    
   Nu caracterul ne-federal este problema. (Marţi, 22 octombrie 2019, 18:48)

   Habermas [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

   De ce sa gandim rigid?
   Problema este filozofia administrativa: aia este proasta, si este asa pentru ca avem capitala in locul gresit. Mutam capitala in locul ei natural, Iasul, si cu ocazia asta (sa) primenim tot modul de functionare a Romaniei. Iar faptul ca Iasul nu va fi orasul cel mai mare va fi o garantie in plus ca nu se va mai aplica acel centralism vetust si inadecvat de sorginte otomano-franco(imperialo)-comunista ci un functionalism inteligent. Avem exemple: Washington DC (SUA), Ottawa (Canada), Haga (Olanda), Bonn (RDG, inainte de re-unificarea Germaniei), Canberra (Australia).
   • -2 (4 voturi)    
    Federalismul echilibrează un stat (Marţi, 22 octombrie 2019, 19:57)

    hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

    În momentul de față, legile trebuie să fie respectate - așa cum au fost gândite la nivel central - în toată țara, or ele nu țin tot timpul cont de specificul unor zone.
    Așa cum este structurată administrația statului, este plin de tot felul de funcționari și înalți funcționari în București - plătiți bine - iar în provincie lucrează funcționari pe funcții mai puțin complexe și remunerați mai puțin = > ofertele sunt mai diversificate în București (pentru că sunt mai mulți oameni care câștigă mai bine pe o suprafață mai mică), dezvoltarea infrastructurii (așa rahitică cum se face în România) are ca punct central Bucureștiul (de aceea sucevenii sau tulcenii își rup roțile prin tot felul de gropi - acolo unde au asfalt sub roți; 30 de ani a tot fost promis pod peste Dunăre gălățenilor pe când în sud au fost găsiți imediat bani pentru 2 poduri etc).
    Cel mai mare oraș din România - ca suprafață - nu este București, este Brașov, însă am înțeles ce vrei să transmiți (apropo, capitala Olandei este Amsterdam, iar statele pe care le-ai dat ca exemplu - cu excepția Olandei - sunt federații).
    • +2 (2 voturi)    
     Avem nevoie de: (Marţi, 22 octombrie 2019, 20:56)

     Habermas [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

     1. Descentralizare, asta poate rezolva ce ai spus tu. Federalizarea este alta. De discutat care este cea mai buna solutie. Eu zic ca la dimensiunile Romaniei, federalizarea nu este necesara. Se poate rezolva cu descentralizarea responsabilitatilor. Dar nu am ceva neaparat impotriva federalizarii ca principiu. (Sigur nu-i un subiect simplu). Pe fond sunt de acord cu tine.

     2. Inteligenta la nivelul institutiilor centrale sau federale (daca discutam de federatie), alea care sunt cat sunt.

     3. Da, ma refeream la dimensiunea demografica (si implicit greutatea economica).

     4. In Olanda, institutiile sunt impartite intre Amsterdam si Haga. Amsterdam este cu numele dar Guvernul si Parlamentul sunt la Haga. Capitala oficiala este Amsterdam. Capitala de facto este Haga.

     5. Exemplele date de mine sunt toate federatii, da. Good point!
     • 0 (0 voturi)    
      În UE caracterul unitar nu mai are nicio logică (Miercuri, 23 octombrie 2019, 16:52)

      hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

      statele membre sunt (sau ar fi normal să le vedem ca pe) niște regiuni și atât.
      Federalizarea presupune legislativ local (Consiliile nu pot primi acele atribuții) adică autonomie.
      Belgia, Austria sunt state și mai mici decât România; Canada are doar de două ori mai mulți cetățeni; Elveția - un stat și mai mic - este chiar confederație (cu 4 limbi oficiale).
      • 0 (0 voturi)    
       Asta nu inseamna decat ca asa au decis (Miercuri, 23 octombrie 2019, 17:11)

       Habermas [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

       aceste state ca este bine pentru ele. Asta nu inseamna ca au decis si pentru noi.
       • 0 (0 voturi)    
        Ceea ce înseamnă că și România poate decide (Joi, 24 octombrie 2019, 14:36)

        hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

        același lucru.
   • +2 (2 voturi)    
    si de ce nu ar fi Brasov capitala adminstrativa? (Miercuri, 23 octombrie 2019, 10:01)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

    sau Buzau?
    Iasiul este doar un Bucuresti wannabe si nimic mai mult. Discursul tau moldo-suprematist e dovada vie ca nimic bun nu s-ar intampla prin mutarea capitalei la Iasi.
    PS m-ai rupt cu expresia
    otomano-franco(imperialo)-comunista
    • -1 (1 vot)    
     N-ai intels mare lucru. (Miercuri, 23 octombrie 2019, 13:48)

     Habermas [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

     Intrebare: cunosti Iasul?
     Eu cred canu, altfel n-ai spune ca este un Bucuresti wannabe. Pur si simplu nu stii ce vorbesti. Dar, si aici este pacat, nici nu cauti sa afli.

     PS. pari usor de rupt.
    • -1 (1 vot)    
     Dac tu moldo-supramatism ai intels, (Miercuri, 23 octombrie 2019, 13:55)

     Habermas [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

     imi pare rau, imi pierd vremea cu tine. Imi pare rau pentru timpul meu. Cat despre Iasi, eu vreau urmatorul lucru, si nu te poti opune: o conversatie nationala
     1. Despre ce este bine pt Romania,
     1.1. Unde este amplasamentul optim pt capitala.
     1.2. Un sistem de decizie nationala pt a pune capitala unde este optim.
     2. Plan de actiune (de executat dupa conversatie).

     Vrei sa ramana Bucurestiul? Foarte bine. Sa aduci argumente in favoarea capitalei la Bucuresti / idem pt Brasov sau alte orase.

     Eu consider ca alegerea buna este Iasul, si aduc argumente. Si sunt convins ca va castiga un vot national informat, in mod detasat, deoarece are cel putin dublul argumentelor favorabile in comparatie cu oricare alt oras care poate indeplini acest rol.

     De ce ar fi rau ce fac eu?
     Ti se pare ca avem o capitala adevarata optima la Bucuresti?
 • +4 (6 voturi)    
  Care-i interesu? (Marţi, 22 octombrie 2019, 19:38)

  independentu [utilizator]

  Sa facem un stat puternic, de 25 milioane cetateni, care sa-i reuneasca pe toti romanii.
  Romania are nevoie de forta de munca, iar moldovenii de un nivel de dezvoltare mai ridicat, oferit de UE.
  Unirea s-ar face fara Transnitria, desigur, asa ca nu se va importa niciun conflict.
  Minoritatea rusa va fi o contrapondere la cea maghiara si ar fi o situatie mai echilibrata, in care capacitatea de santaj a UDMR ar scadea sau ar disparea.
 • -2 (2 voturi)    
  Ce proiecte .... (Marţi, 22 octombrie 2019, 21:17)

  Observatory [utilizator]

  bateți câmpii cu proiectele voastre de unire și federalism.
  Nu pupați voi R.Moldova niciodată !
  Nashul va ocup in 12 ore, maximum !
  Krakanel abia așteaptă așa o ocazie sa asimileze Moldova înapoi !
 • +3 (3 voturi)    
  JEG (Miercuri, 23 octombrie 2019, 7:59)

  mdalacu [utilizator]

  Nu se dezminte, un jeg de om ca intotdeauna!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by